Astronomisk matbot:

- Til å bli kvalm av

- Til å bli kvalm av, tordner SV. - Sjokkerende, heter det fra bransjeorganisasjonen Virke.

AVVISER: Dagligvaregigantene avviser at de har brutt loven ved gjensidig å hente inn priser hos konkurrentene. Konkurransetilsynet mener tvert om, og klinker til med astronomiske bøter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVVISER: Dagligvaregigantene avviser at de har brutt loven ved gjensidig å hente inn priser hos konkurrentene. Konkurransetilsynet mener tvert om, og klinker til med astronomiske bøter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konkurransetilsynet klinker til med varsel om astronomiske bøter til dagligvaregigantene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000.

Totalt 21 milliarder kroner er en passende straff for det tilsynet mener er en årelang praksis med gjensidig utveksling av priser – som de mener kan ha ført til dyrere varer for kundene.

Sjokk og skuffelse

Bransjeorganisasjonen Virke reagerer sterkt på nyheten:

- Det er sjokkerende at Konkurransetilsynet kommer med en så alvorlig reaksjon på noe de har vært kjent med hele veien. Det er skuffende at Konkurransetilsynet har avvist bransjens ønske om dialog, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare til Børsen.

Avtalen om såkalte prisjegere ble signert i 2010 og har vært gjeldende praksis siden 2011.

SJOKKERT: Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge / NTB
SJOKKERT: Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Den ble blant annet ønsket velkommen av Forbrukertilsynet. Virke er ikke part, men har fasilitert utarbeidelsen og revisjoner av avtalen, framholder Størksen.

- Kjent i ti år

Og ikke minst:

- Konkurransetilsynet har blitt fortløpende informert om innholdet i avtalen. De fikk selve avtalen tilsendt da den ble inngått. De fikk tilsendt informasjon om en justering som ble gjort i avtalen i 2012, sier Størksen.

Deretter ble det taust fra tilsynsmyndighetene, hevder hun videre:

- Etter Konkurransetilsynet razzia hos dagligvarekjedene våren 2018 har flere av kjedene prøvd å få dialog med Konkurransetilsynet, uten å få respons. Virke dagligvare har heller ikke fått en eneste tilbakemelding fra Konkurransetilsynet på denne saken gjennom de ti årene de har kjent til den, slår Størksen fast.

- Dritt lei

Næringskomiteen på Stortinget varslet i går at behandlingen av stortingsmeldingen om konkurranseforholdene i dagligvarehandelen utsettes til januar.

Komiteens nestleder, SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes, hevder at det foregår en rigging av priser i bransjen.

- Til å bli kvalm av. Alle taper, bortsett fra noen få, tordner Knag Fylkesnes.

Om den varslede astronomiske boten mener han dette bare er småpenger for kjedene:

- Dette viser at matvaregigantene tjener rått på Norges befolkning, og hvor stort problemet med prisriggingen av bransjen faktisk er.

Avviser lovbrudd

Både Norgesgruppen og Coop avviser kategorisk noe lovbrudd, og hevder tvert om at bruken av prisjegere har ført til lavere priser. Det varsles allerede nå mulige rettslige skritt.

Reaksjonene fra dagligvaregigantene kan du lese i egen sak her.

GROVT: - Historisk grov avsporing, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis. Foto: Coop Norge
GROVT: - Historisk grov avsporing, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis. Foto: Coop Norge Vis mer

- Vi stiller oss helt uforstående til dette varselet. Vi mener det er en historisk grov avsporing fra et hardt presset Konkurransetilsyn, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop, til Børsen.

- Norgesgruppen avviser kategorisk at bransjenormen og bruken av prisjegere er brudd på konkurranseloven. Prisjegerne har ført til lavere priser og vært bra for forbrukerne, sier konserndirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud til Børsen.

Rema 1000 har så langt ikke besvart Børsens henvendelser.

Ikke nådig

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland er heller ikke nådig:

- Ulovlig prissamarbeid i dagligvarebransjen er svært alvorlig og rammer folks økonomi. Dagligvarekjedene har fått lov til å utvikle en ukultur som begrenser konkurransen og gjør at norske forbrukere har måttet betale for mye for dagligvarene, hevder han.

- Hvis Konkurransetilsynets avdekking av ulovlig prissamarbeid stemmer, er det et alvorlig tillitsbrudd overfor norske forbrukere, sier Aasland.

Kan ta flere år

Kårstein Eidem Løvaas (H) er saksordfører for den utsatte stortingsmeldinga om konkurranseforholdene i dagligvarebransjen.

- Størrelsen på dette gebyret forteller med all tydelighet at Konkurransetilsynet mener det har foregått ulovligheter over lang tid. Skulle det vise seg å være riktig, er det meget alvorlig. Og det understreker behovet for politiske prosesser for denne bransjen, sier Løvaas til Børsen.

Han legger til at det er for tidlig å konkludere, og ønsker ikke å mene noe om Konkurransetilsynet har en sterk sak eller ikke.

- Jeg vil uansett anta at vi står overfor en langvarig prosess før dette er endelig avklart. Telenor-boten i sin tid var på noen hundre millioner kroner. Den saken verserte i flere år før den ble avklart. Så siste punktum er ikke satt, og det er heller ikke politikernes arbeid opp mot dagligvarebransjen, understreker Løvaas.

- Svært alvorlig

I pressemeldingen fra Konkurransetilsynet heter det at deres foreløpige vurdering er at dagligvarekjedene har brukt prisinformasjonen til å begrense konkurransen, noe tilsynet ser svært alvorlig på.

- De har i en rekke tilfeller brukt informasjonen på en slik måte at det kan ha løftet prisene, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Tilsynet varsler at Norgesgruppen ilegges et gebyr på 8,8 milliarder kroner, Coop ilegges et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 ilegges et gebyr på 7,4 milliarder kroner.

Konkurransetilsynet presiserer at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer