Til krig mot «grådighet»

Oljefondet har stemt mot flere høye lederlønnspakker i USA. De mener de koster aksjonærene dyrt.

STEMMER NEI: Oljefondet har brukt sin aksjonærmakt og stemt mot flere høye lederlønnspakker i USA i år. Det vil Oljefondet og Nicolai Tangen fortsette med der de ser det nødvendig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STEMMER NEI: Oljefondet har brukt sin aksjonærmakt og stemt mot flere høye lederlønnspakker i USA i år. Det vil Oljefondet og Nicolai Tangen fortsette med der de ser det nødvendig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser at mange selskaper med ganske middelmådige resultater har veldig store lønnspakker. Vi ser grådighet nærme seg et nivå vi ikke har sett før, noe som blir veldig kostbart for aksjonærene, sier Nicolai Tangen til Financial Times.

Stemmer mot store lønnspakker

Så langt i år har Oljefondet stemt mot lederlønningene i flere store amerikanske selskaper.

Oljefondet, som i snitt eier 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden, stemmer mot lederlønninger på Intels generalforsamling denne uka. Denne lønnspakka er beregnet til mellom 179 millioner og 600 millioner dollar.

Det samme gjorde de på Apples generalforsamling i mars, der lønnspakka til sjefen i 2021 var beregnet til mellom 91 millioner og 135 millioner dollar.

I tillegg har de stemt mot lønningene hos IBM, der de bemerket at lønna hadde vært jevnt høy på tross av skuffende resultater.

- Dersom aksjonærer ikke bli strengere med tanke på hvordan de stemmer, så vil dette bare fortsette. Vi føler til en viss grad at aksjonærene ikke har gjort jobben sin, sier Tangen, som likevel legger til at det i hovedsak er styrene og de administrerende direktørene som må ta størsteparten av skylda for utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.