Til krig mot karaoke og drikking

Kommunistpartiet i Kina slår til mot aktiviteter som kan føre til lovbrudd.

DRIKKETRØBBEL: Det kinesiske kommunistpartiet vil at bartenderne i Kina skal servere mindre øl til kinesere som går ut for å drikke etter jobb. Foto: Shutterstock / NTB
DRIKKETRØBBEL: Det kinesiske kommunistpartiet vil at bartenderne i Kina skal servere mindre øl til kinesere som går ut for å drikke etter jobb. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De kinesiske myndighetene har den siste tida gått til krig mot både store mektige selskaper, flere av de aller rikeste kineserne, og nå sist, selskaper som tilbyr privatundervisning.

Det har blitt gjennomført en rekke regulatoriske grep som har tvunget selskaper til å kraftig endre sin forretningsdrift, noe som i sin tur har pulverisert verdien til en rekke store selskap.

Drikkepress

Nå skal kommunistpartiet og president Xi Jinping også stramme grepet om oppførsel som bedømmes som uønsket.

De ønsker å få bukt med en ukultur som skal dreie seg om ganske heftig drikkepress etter jobb, skriver Financial Times.

Ifølge den kinesiske antikorrupsjonskommisjonen kan drikkepresset føre til lovbrudd, og slik praksis bør erstattes med «riktige verdier», heter det i et notat fra kommisjonen.

Notatet sendte aksjekursen til alkoholselskaper nedover. Aksjen til Kweichow Moutai, verdens største alkoholprodusent, falt 2,7 prosent på onsdag.

Mange unge arbeidere skal være misfornøyd med drikkekulturen. Praktikanter i teknologiselskapet Tencent er blant dem som har ønsker at det gjøres noe. De har bedt selskapet gå ut mot drikkepress, ifølge et internt notat som er spredd på Weibo, Kinas svar på Twitter.

Seksuell trakassering

Grepet til kommunistpartiet kommer bare dager etter at gigantselskapet Alibaba fikk den kinesiske offentligheten mot seg.

Lørdag publiserte en kvinnelig ansatt i selskapet et elleve sider langt pdf-dokument på selskapets intranett, der hun anklaget en sjef for å ha seksuelt misbrukt henne, ifølge Reuters.

Misbruket skal ha skjedd på en forretningsreise som sjefen overtalte henne til å være med på i juli i år.

Etter å ha drukket alkohol skal hun ha våknet opp på hotellrommet uten klær, og uten å huske hva som skjedde kvelden før. Kvinnen fikk tilgang til hotellets overvåkningskamera, der hun kunne se at sjefen gikk inn på rommet hennes fire ganger i løpet av kvelden og natta.

Kvinnen meldte saken til personavdelingen på jobb, men ingenting skjedde. Ikke før hun skrev innlegget på intranettet og denne posten ble spredt via nettet.

Alibaba kunngjorde dagen etter at sjefen «har blitt sparket og vil aldri bli ansatt igjen», og at politiet etterforsker saken, skriver Reuters.

Selskapet fikk likevel kraftig motbør fordi de ikke hadde gjort noe med saken før den ble offentlig.

«Alibaba har ikke kunnet gi et tilfredsstillende svar på denne klumsete passiviteten», heter det i en leder i avisa Global Times.

Forbyr sanger til karaoke

Samtidig som dette har kulturdepartementet sagt at de vil slå til mot karaokeindustrien. Der skal de nemlig forby sanger som sprer «skadelig informasjon».

Dette inkluderer sanger som de kinesiske myndighetene mener oppmuntrer lytterne til å ta narkotika, til å gamble, eller engasjere seg i religion. I tillegg vil de fjerne musikk som anses å utgjøre en fare mot den kinesiske uavhengigheten. Selskaper som tilbyr sanger til karaokesteder, oppmuntres til å merke sanger som kan være problematiske.

Alt dette kommer altså i tillegg til at de kinesiske myndighetene har strammet grepet i flere sektorer.

Firmaer har blitt bøtelagt, det har blitt lagt ned forbud mot apper og innført strenge krav, som har ført til at noen av de største selskapene må endre sin forretningsdrift radikalt.

Som Børsen tidligere har omtalt, har det ført til at store og innflytelsesrike kinesiske selskaper har tapt markedsverdi på rundt 11 000 milliarder norske kroner.

I trøbbel for barnebøker

Kinas kanskje største finanskjendis for tida, Alibaba-eier Jack Ma, er en av dem som for alvor har fått føle kommunistpartiets vrede. I forkant av en børsnotering av selskapet Ant Group, som tilbyr betalingstjenester, kritiserte Ma kinesiske myndigheter og landets bankindustri.

Børsnoteringen lå an til å bli verdens største gjennom tidene, men ble stanset bare dager etter Mas tale. Ma forsvant også fra offentligheten, og dukket ikke opp igjen før tre måneder etter.

Nå har Ma signalisert at han vil føye seg etter myndighetenes krav til selskapene hans, noe som vil underlegge dem strengere krav.

Kommunistpartiet har i det hele tatt strammet grepet det siste året. I sommer har de også slått til mot det de mener er opprørsk oppførsel.

Fem personer i Hongkong ble 22. juli pågrepet, anklaget for å stå bak publikasjoner som «oppildner unge barns hat overfor regjeringen», skriver NTB.

Hongkong-børsen fikk også kraftig medfart uka etter da de kinesiske myndighetene annonserte strengere statlig regulering av flere bransjer.

I løpet to dager falt Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen med over 8 prosent. Siden den gang har børsen hentet seg litt inn igjen, men nedgangen siste måneden er likevel på i overkant av 3 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer