Tilbakebetaler milliardbeløp etter historisk kryptotyveri

Hackere klarte tirsdag å sikre seg kryptovaluta for fem milliarder. Onsdag var mye av pengene på vei tilbake igjen.

HACKING: Flere milliarder forsvant i hackerangrepet tirsdag. Nå er snart halvparten tilbakebetalt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
HACKING: Flere milliarder forsvant i hackerangrepet tirsdag. Nå er snart halvparten tilbakebetalt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det var tirsdag krypto-vekslingsbanken Poly Network annonserte at de hadde blitt utsatt for et hackerangrep.

Omkring 600 millioner dollar, som utgjør nær 5,4 milliarder norske kroner, i flere kryptovalutaer gikk tap. Angrepet ble beskrevet som det største i historien, og flere titusenvis av krypto-eiere ble rammet.

Tilbakebetalte milliarder

Vekslingsbanken gikk ut offentlig med et brev til hackerne, der de skrev at de ønsket å opprette kontakt.

«Det er uklokt av dere å foreta ytterligere transaksjoner. Dere bør snakke med oss for å få en løsning», skrev Poly Network.

Vekslingsbanken ba hackerne om å returnere de stjålne verdiene til flere av bankens digitale adresser, og antydet også at de kom til å gå til rettslige skritt mot hackerne.

Det kan se ut som det hjalp.

Ifølge analyseselskapet Chainanalysis har hackerne tilbakebetalt kryptovaluta for rundt 260 millioner dollar, eller 2,4 milliarder norske kroner, skriver Reuters.

Vanskelig å hvitvaske

Tom Robinson, grunnlegger av selskapet Elliptic, som analyserer blokkjeder, sier at bakgrunnen for at de tilbakebetaler utbyttet, trolig dreier seg om hvor vanskelig det er å hvitvaske stjålet kryptovaluta av en slik størrelsesorden.

- Selv om du kan stjele kryptoverdier, så er det å hvitvaske dem og å få dem utbetalt utrolig vanskelig på grunn av gjennomsiktigheten i blokkjeder og at finansinstitusjoner bruker blokkjedeanalyser i stor skala, sier Robinson til Reuters.

Blokkjede er teknologien som gjør at kryptovalutaer kan fungere som gangbar valuta, fordi alle som er tilknyttet blokkjeden kan se hva som blir gjort i systemet, noe som gjør at man ikke kan manipulere verdien.

Det skal ha vært en svakhet i sikkerhetssystemet som gjorde at hackerne kunne komme seg inn og gjennomføre angrepet.

«Sannsynligvis planlagt»

Da hackerne fikk tak i verdiene sendte de dem til flere forskjellige kryptovalutaadresser. Analytikere i sikkerhetsselskapet SlowMist sier at det dreier seg om tre adresser, skriver CNBC.

I en Twitter-melding skriver selskapet at de har «funnet angripernes e-post. IP-adresse og enhetsfingeravtrykk» og at de «følger mulige identitetsspor».

Selskapets analytikere har konkluderte med at tyveriet «sannsynligvis har vært planlagt lenge» og at hackerne hadde forberedt seg godt.

Poly Network ba om hjelp fra andre kryptoselskaper, og kryptovalutaen Tether sa at de hadde frosset 33 millioner dollar som kunne knyttes til hackingen.

Flere av de berørte valutaene fikk en merkbar dypp i verdi etter at angrepet ble kjent tirsdag, blant dem Ethereum som falt over 100 dollar i pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer