Anklaget for svindel

- Tilbakebetaler millionbeløp

Trump-kampanjen har fått kritikk for sine pengeinnsamlingsmetoder i forbindelse med fjorårets presidentvalg. Så langt i år har eks-presidentens apparat refundert nesten 13 millioner dollar til giverne.

BETALER TILBAKE: Trumps kampanje og det republikanske partiet har betalt tilbake skyhøye beløp til givere som hevder seg lurt av donasjonsskjemaene. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
BETALER TILBAKE: Trumps kampanje og det republikanske partiet har betalt tilbake skyhøye beløp til givere som hevder seg lurt av donasjonsskjemaene. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump og det republikanske partiet har refundert nesten 13 millioner dollar - nærmere 120 millioner kroner - til tidligere valgkampdonorer så langt i 2021.

Det melder New York Times, som tidligere i år omtalte hvordan Trumps valgkampapparat skal ha villedet personer som ønsket å donere engangsbeløp til kampanjen, til å bli faste ukentlige givere fram til valgdagen.

Ifølge avisa måtte donorene manuelt krysse bort en boks i det digitale skjemaet hvis de ikke ønsket å donere ukentlig. Én ytterligere forhåndsutfylt boks, som godkjente å bli trukket for en ekstra sum, skal seinere ha blitt lagt til i skjemaene.

Taktikken skal ifølge avisa ha ført til et vell av anklager om svindel og krav om tilbakebetalinger.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Refunderte 120 millioner dollar i 2020

Den tidligere presidentens apparat har ikke ønsket å kommentere årets refusjoner.

Da New York Times i april skrev at kampanjeapparatet og det republikanske partiet hadde refundert 122 millioner dollar - mer enn ti prosent av de innsamlede midlene gjennom plattformen WinRed i 2020 - sa talsperson Jason Miller at mindre enn én prosent av transaksjonene ble gjenstand for formelle tilbakebetalingskrav.

- Rebublikanere tenker smartere digitalt, og sikrer støtte til president Trump gjennom innsamlingsaktivitetene våre. Vi utklasser demokratene i hver eneste sving, skrøt lederen for republikanernes nasjonale komité, Ronna McDaniel, overfor Fox News, da donasjonene skøyt fart på Trumps fødselsdag i juni i fjor.

- Det er ganske tydelig at Trump-kampanjen har brukt en villedende taktikk. Hvis du må betale tilbake så mye penger, gjør du enten noe veldig galt, eller noe veldig uetisk, er dommen fra Peter Loge, direktør for prosjektet etikk i politisk kommunikasjon ved George Washington University.

Bidens valgkampapparat refunderte i samme periode 21 millioner dollar - i overkant av to prosent av midlene innsamlet via demokratenes donasjonsplattform ActBlue.

Begge partier skal ha benyttet seg av praksisen, som i juni ble anbefalt å forbys av den føderale valgkommisjonen. En talsperson for president Joe Bidens valgkampapparat sier til New York Times at de sjelden benytter seg av metoden.

Stoppet ikke etter nederlaget

Donasjonene til Trump-apparatet stanset på ingen måte da valgnederlaget ble et faktum i starten av november i fjor.

Trump insisterte som kjent hardnakket på at valgseieren ble stjålet fra ham, og oppfordret støttespillere til å donere til den såkalte «stop the steal»-aksjonen.

Ifølge Forbes samlet Trump inn over 255 millioner dollar i løpet av de åtte påfølgende ukene etter valgdagen. Hans apparat skal ifølge CNN ha sendt ut 546 donasjonsoppfordringer via e-post og sms i måneden etter at valgresultatet ble kjent.

Det er uklart hvor mye av de innsamlede midlene som gikk med i den tidligere presidentens forsøk på å omgjøre valgresultatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer