Tilbyr vanlige folk gratis måneferd

Lyst på en gratis tur til månen, og sette verdensrekord i samme slengen? Nå har du mulighet.

VIL SETTE REKORD: I samarbeid med SpaceX-gründeren Elon Musk, skal japaneren Yasaku Maezawa sende «helt vanlige folk» lenger unna jorda enn noe menneske noen gang har vært. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters
VIL SETTE REKORD: I samarbeid med SpaceX-gründeren Elon Musk, skal japaneren Yasaku Maezawa sende «helt vanlige folk» lenger unna jorda enn noe menneske noen gang har vært. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters Vis mer
Publisert

Tirsdag kom en gladnyhet for dem som drømmer om å sveve rundt i vektløs tilstand flere hundre tusen kilometer unna jorda.

Nå er muligheten her. Det er i tillegg helt gratis.

Åtte heldige

Den japanske rikingen Yasaku Maezawa kunngjorde tirsdag i en video at han ønsker å sende åtte vanlige folk til verdensrommet – og rundt månen – i 2023.

- Jeg inviterer dere til å bli med meg på dette oppdraget. Åtte stykker fra hele verden, sier den japanske milliardæren i videoen, og legger til at prosjektet var i utgangspunktet ment for kunstnere.

Nå åpner han for at flere kan søke.

- Jeg begynte å tenke. Hva mener jeg med kunstnere? Sangere, dansere, eller forfattere? Jo mer jeg tenkte på det, jo mer ambisiøst ble det. Jeg kom fram til at alle som gjør noe kreativt kan kalles for kunstnere.

Japaneren, som har tjent seg søkkrik på motenettstedet Zozotown, opplyser at han tar regningen selv. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med en viss annen riking.

Elon Musk

Maezawa sitt romprosjekt, kalt dearMoon, skal benytte seg av SpaceXs «Starship»-rakett for å fly rundt månen.

Romfartsselskapet SpaceX er selskapet til en annen milliardær, Elon Musk, som for øvrig er verdens nest rikeste mann.

Et uttalt mål for SpaceX er å vinne kappløpet om å kommersialisere romfarten.

De konkurrerer blant annet med Blue Origin, romselskapet til verdens rikeste mann, Jeff Bezos.

- Setter historiske rekorder

DearMoon-romskipet skal bruke tre dager på å nå månen. Deretter skal det flys en runde i bane, før det vil bruke tre dager på hjemreisen til jorda.

Ifølge Musk vil den aktuelle romferden sette rekorder på flere måter: I tillegg til å være historiens første private måneferdprosjekt, vil også avstanden overgå reiselengden til tidligere Apollo-oppdrag.

Men ikke nok med det:

- Vi regner med at vi gjennom dette oppdraget vil sende mennesket lenger unna jorda enn det noen gang har vært, sa Musk, ifølge CNBC.

Frist 14. mars

prosjektets nettside heter det at forhåndsregistreringen er åpen til 14. mars. I registreringen fyller man ut navn, land, e-postadresse og et profilbilde.

Uttaksprosessen begynner allerede 21. mars i år. Avsluttende intervjuer, i tillegg til medisinsk sjekk, gjennomføres i slutten av mai.

Japaneren har også listet opp noen ganske «svevende» kriterier:

- Uansett hvilken aktivitet du er interessert i ved å dra til verdensrommet, håper jeg at du kan tøye grensene for å hjelpe andre mennesker og samfunnet som helhet på en eller annen måte.

- Du må være villig og i stand til å støtte andre besetningsmedlemmer som deler liknende ambisjoner.

Koster milliarder

Den steinrike japanske kunstnertypen vil ifølge cnet ikke avsløre hva det har kostet ham å kjøpe alle setene i Elon Musks månerakett. SpaceX-gründeren har imidlertid sagt at Maezawa har betalt et «ikke-ubetydelig beløp.»

Den California-baserte multimilliardæren Musk anslår at utviklingen av måneraketten kalt BFR – «Big Falcon Rocket» – i enkelte miljøer også kalt «Big Fucking Rocket» – har kostet rundt fem milliarder dollar, i overkant av 42,2 milliarder kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer