Tucker Carlson

Tilbys jobb i Russland

Tucker Carlson fikk sparken som programleder i Fox News. Nå får han tilbud om i jobb Putins propagandaapparat i Russland.

JOBBSØKER: Fox News-profilen Tucker Carlson fikk sparken mandag. Nå tilbys han jobb i Russland. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
JOBBSØKER: Fox News-profilen Tucker Carlson fikk sparken mandag. Nå tilbys han jobb i Russland. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Bare timer etter at en av Fox News sine største stjerner, Tucker Carlson, fikk sparken mandag morgen, kom jobbtilbud fra statlig russisk media, melder NBC News.

Avgangen til Carlson overrasket den amerikanske medieverdenen. Carlson er en svært kontroversiell programleder, som også er blitt svært populær blant tilhengere av Donald Trump og ytre høyre. Imidlertid skal toppsjefen i medieimperiet, Rupert Murdoch, nå ha fått nok. Ifølge Los Angeles Times skal han ha gitt en direkte ordre om å sparke Carlson.

KOMMENTERER ANKLAGENE: Lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream omtales som resultatet av en sabotasjeaksjon. Den amerikansk tv-verten Tucker Carlsons utsagn vekker oppsikt i Russland. Video: Twitter. Oversettelse: Julia Davis News. Vis mer

Carlson er har også vært svært kritisk til den vestlige støtten til Ukraina. Det kan ha fått den statlige russiske TV-kanalen RT, tidligere kjent som Russia Today, til å ta kontakt.

- Hei @TuckerCarlson, du kan alltid stille flere spørsmål med @RT_com, skriver RT på Twitter-profilen sin.

- Beundring og støtte

Kommentatoren Vladimir Solovyov er en av den russiske presidenten Vladimir Putins fremste forsvarere på statlig russisk TV. Han sier at Carlson er velkommen til å bli en del av panelet i hans daglige debattprogram. Samtidig ber han Carlson om å vurdere å stille som amerikansk presidentkandidat.

- Du har vår beundring og støtte uansett hva du ønsker å gjøre videre, enten det er å stille som amerikansk presidentkandidat (som du fullstendig burde gjøre forresten) eller gjennom uavhengige medieprosjekter, skriver Solovyov i Telegram-kanalen sin, ifølge NBC News.

- Vi vil veldig gjerne tilby deg en jobb dersom du ønsker å fortsette som programleder! Du er alltid velkommen i Russland og Moskva. Vi ønsker deg lykke til, sier Slovyov videre.

Kommentatoren har også et budskap til Carlson på engelsk.

- Tucker, kom og bli med oss. Du trenger ikke være redd for å drite ut Biden her, sier Solovyov på Telegram.

Støtte til Putin

Fortsatt er det høyst uklart hva Carlson skal gjøre nå, men han har de siste åra blant annet knyttet seg nært til den prorussiske, autoritære lederen i Ungarn, Viktor Orbán. I 2021 ledet han blant annet programmet sitt fra Budapest i ei uke.

I 2022 lagde Carlson dokumentaren «Ungarn vs. Soros: Fight for Civilization». Det er en referanse til George Soros. Den 92 år gamle, jødiske forretningsmannen og filantropen ble født i Ungarn. Soros, som har donert store summer til demokratiske politikere, er blitt en syndebukk som brukes av ytre høyre i deres konspirasjonsteorier både i Europa og USA.

Eks-president Donald Trump besøkte fredag 21. april en pizzarestaurant i Florida. Det han gjorde der fikk flere til å sperre opp øynene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone Vis mer

Siden Russland angrep Ukraina i februar 2022 har også Carlson kritisert Vesten. Han har blant annet hevdet at USA er den virkelige krigeren i en proxy-krig med Russland - akkurat slik Vladimir Putins propagandaapparat også hevder.

Han har videre hevdet at Ukraina er udemokratisk og at det er en «løgn» at landet kjemper for uavhengighet.

- Diktator

Carlson har også kalt Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj en «diktator» og hevdet at Zelenskyj har misbrukt de mer enn 77 milliarder dollar USA har sendt i bistand så langt.

Forsker Jon Roozenbeek ved University of Cambridge er ekspert på russisk propaganda. Han tror jobbtilbudene trolig mest er et forsøk på trolle vesten.

- Carlson er trolig mye mer nyttig i hvilken som helst amerikansk TV-kanal, som ikke er aktivt og åpent støttet av russiske myndigheter, sier Roozenbeek til NBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer