Tillater dumping av gruveavfall i Førdefjorden

Staten får dumpe gruveavfall i Førdefjorden slår Oslo tingrett fast.

TAPTE: Motstandere av dumping av gruveavfall i Førdefjorden tapte i Oslo tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TAPTE: Motstandere av dumping av gruveavfall i Førdefjorden tapte i Oslo tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har tapt Fjordsøksmålet i Oslo tingrett. Staten får medhold for sin tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Dommen falt onsdag ettermiddag.

- Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet etter at dommen ble klar.

- Utrolig skuffet

Naturvernforbundet ber nå om pengehjelp til å betale utgifter i forbindelse med søksmålet.

- Jeg er utrolig skuffet over at retten i tillegg til å ikke innvilge klagene våre, har straffet organisasjonene dobbelt ved å idømme oss statens sakskostnader på hele 1,4 millioner kroner, sier Gulowsen på en pressekonferanse onsdag kveld.

- I mine villeste fantasier hadde jeg ikke regnet med at vi kunne få et sånt resultat. Vi er nødt til å be dere og alle andre i hele det norske samfunnet om å hjelpe oss med å betale den boten, som vi nesten kan kalle det, sier han.

Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i fjellet, har fått lov av staten til å deponere 170 millioner tonn avfall i fjorden.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom hevder at tillatelsen staten har gitt til gruveselskapet Nordic Mining, bygger på feil forståelse av to EU-direktiver: vanndirektivet og mineralavfallsdirektivet. Derfor mener organisasjonene at tillatelsene er ugyldige.

- Ikke overrasket

Administrerende direktør i Nordic Mining er ikke overrasket over dommen.

- Dommen er som ventet og tydelig. Vi opplever at staten har gjort en grundig jobb i løpet av de 15 årene saksbehandlingen har funnet sted og er glade for at retten anerkjenner at våre tillatelser og konsesjoner er gyldige, forteller Ivar S. Fossum som er administrerende direktør i Nordic Mining i en pressemelding.

Avgjørelsen betyr at Nordic Mining får lov til å dumpe 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

- Nordic Mining fortsetter med den høye byggeaktiviteten og ser fram til produksjonsoppstart i andre halvdel av 2024, sier Fossum.

- Må stramme inn

Rødt reagerer på dommen i det såkalte fjordsøksmålet med å slå fast at lovverket må strammes inn.

- Denne dommen står i skarp kontrast til kunnskapen vi har om naturen og tilstanden den er i, og hvis lovverket ikke kan beskytte den sårbare fjordnaturen mot inngrep, må vi stramme inn, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant fra Rødt, i en kommentar til at miljøorganisasjonene tapte søksmålet mot staten.

- Det har blitt gitt for mange dispensasjoner og gjort for mange tolkninger i denne saken, noe miljøorganisasjonene har vist med bevisene de har ført i retten. Det er behov for et oppdatert lovverk som kan sikre naturen mot denne typen inngrep, avslutter Marhaug.