Belgia:

Tillater firedagersuke

Belgia gjør nå nye tiltak for å øke sysselsettingen i landet.

KORTERE ARBEIDSUKE: Belgia tilbyr innbyggerne mer fleksible arbeidsuker. Her fra en gate i hovedstaden Brussel. Foto: Shutterstock/NTB
KORTERE ARBEIDSUKE: Belgia tilbyr innbyggerne mer fleksible arbeidsuker. Her fra en gate i hovedstaden Brussel. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kunne den belgiske regjeringen kunngjøre at landet nå tillater firedagersuke for arbeidstakere. Det er nå mulig å bare jobbe fire dager i uka, uten å gå ned i lønn, ifølge den nye loven.

Den kommer som følge av coronapandemien, og tar sikte på å gi arbeidstakere mer fleksibilitet i arbeidshverdagen.

Alternativet er å jobbe lengre dager, for å få mer sammenhengende fri. Resultatet er altså like mange arbeidstimer, men arbeidsuka blir komprimert.

- To vanskelige år

Bedrifter kan imidlertid avslå arbeidstakernes ønske om å kutte ned en arbeidsdag, men dette må kunne begrunnes skriftlig.

Statsminister Alexander De Croo sier at hensikten er å skape en mer dynamisk og produktiv økonomi.

- Hvis du sammenlikner vårt land med andre, vil du se at vi ofte er mye mindre dynamiske. Etter to vanskelige år har arbeidsmarkedet utviklet seg. Med denne godkjennelsen setter vi terskelen for en god økonomi, sier han, ifølge The Guardian.

Regjeringen har som mål å øke sysselsettingen til 80 prosent innen 2030. Nå ligger den på 71,4 prosent, noe som er ti prosentpoeng lavere enn nabolandene Nederland og Tyskland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer