- Tilliten er kraftig svekket

Selv om det nå ligger an til endringer i lakseskatten, mener Frøya-ordføreren at det fortsatt er for tidlig å innføre den, og at tilliten til regjeringen er svekket.

REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, mener regjeringen fortsatt må utsette den mye omtalte lakseskatten. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, mener regjeringen fortsatt må utsette den mye omtalte lakseskatten. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det skulle bare mangle at ikke regjeringen endrer det framlagte forslag til grunnrente. Hele høringsnotatet bar preg av hastverk og en manglende forståelse av havbruksnæringas kompleksitet.

Det sier ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag (H), til Børsen.

Mandag bekreftet Sp-topp og fungerende leder av finanskomiteen, Geir Pollestad, at det blir endringer av skatten fra det Vedum la fram i høst.

Selv om det nå blir endringer, er tilliten til regjeringen blitt kraftig svekket, mener Frøya-ordføreren.

14 000 sider

I starten av november mottok over 850 ansatte i Frøya-bedriften SalMar permitteringsvarsel. Noe som fikk Furunes Strømskag til å kalle regjeringens arbeid med den mye omtalte lakseskatten for venstrehåndsarbeid.

I forslaget fra i høst ville Vedum bruke den såkalte normprisen, satt av Nasdaq-børsen, til å beregne prisen for fisken som tas opp av merdene.

- Vi som kjenner næringen litt, vet at en laks ikke bare er en laks, men at det er mange ulike kvaliteter. Det å sette skattegrunnlaget til en normpris vil slå helt uheldig ut, sa Strømskag til Børsen i november.

Selv om Pollestad sier det opprinnelige forslaget om å følge Nasdaq-prisen «ikke var et fullgodt system», går han langt i å bekrefte at den upopulære normprisen er borte for godt.

- Det som må være klinkende klart er at det er den rette prisen som skal gjelde, slår Pollestad fast i et intervju med Børsen.

- Vi ønsker å ha en verdifastsettelse som fanger opp den rette prisen på laksen. Ikke noe som gjør at folk må skatte for inntekter de ikke har. Vi ønsker rett verdifastsetting, som ikke er for byråkratisk.

I alt har det blitt mottatt rundt 14 000 sider med høringssvar i saken, noe Strømskag mener at sier sitt om hvor store endringer som må til.

- De har hele tida forsikret om at det er en reell høring. Når man ser de over 400 innspillene som har kommet mener jeg de må gjøre vesentlige endringer, sier hun.

Kraftig svekket

Strømskag har tidligere oppfordret politikerne til å stoppe opp, slik at det blir gjennomført gode prosesser gjennom en god dialog med næringen. Hun mener det er for tidlig å innføre lakseskatten.

- Næringen har selv pekt på løsninger for hvordan skatteprovenyet kan innhentes. Regjeringen bør følge opp dette med å utsette innføringa av skatten og gjøre en skikkelig konsekvensutredning av forslagene som er lagt fram.

Hun er ikke i tvil om hva lakseskatten har gjort med tilliten til regjeringa.

- Uansett om regjeringen nå signaliserer endringer, har tilliten fra næringslivet og internasjonale finansmiljøer til Norge som et stabilt system blitt kraftig svekket. Regjeringens framtreden i denne saken har vist en unorsk og uforutsigbar framtreden som jeg tror vi ikke har sett de fulle konsekvensene av enda, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer