Andrey Yakunin:

Tiltalt for droneflyging

Den russiske oligarksønnen Andrey Yakunin er tiltalt for droneflyging.

OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails
OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot 47 år gamle Andrey Yakunin, som ble pågrepet i Hammerfest 20. oktober i år. Yakunin er tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

Yakunin er tiltalt for at han «som russisk statsborger har eid og kontrollert et luftfartøy som har landet på, tatt av eller flydd over Norges territorium», heter det i tiltalen.

Bakgrunnen for tiltalen er at Yakunin i tidsperioden 3. august til 6. september var ansvarlig for to droner som han selv eide, og som flere ganger ble brukt til droneflygning over Svalbard. «Ved enkelte anledninger var han selv pilot», heter det videre.

SIKTET: Børsen var i Hammerfest kort tid etter at Yakunin ble pågrepet av politiet for ulovlig dronebruk i Norge. Video: Bjørn Langsem Vis mer

I en SMS til Børsen skriver Yakunins forsvarer Jens Bernhard Herstad at de vil komme med kommentarer til tiltalen om en stund.

Det var Nordlys som først omtalte tiltalen.

Sønn av oligark

Yakunin er både russisk og britisk statsborger, og er sønn av en oligark med påståtte tette bånd til Putin.

Han har erkjent å ha flydd drone på Svalbard - men erkjenner ingen brudd på sanksjonsloven. Yakunins forsvarer, avokat John Christian Elden, har tidligere framholdt at Yakunin som britisk statsborger har lov til å fly både droner og fly og har påpekt at Yakunin skal ha kritiske holdninger til Putin.

- Jeg tror at hvis jeg blir tiltalt, vil det være basert på teknikaliteten at jeg ble født i Russland, selv om jeg er britisk statsborger og bor i Italia, sa Yakunin selv i en pressemelding i slutten av oktober.

Den tiltalte 47-åringen er sønn av Vladimir Yakunin, som i 2014 ble sanksjonert av USA etter Krim-invasjonen. Faren er en «nær fortrolig» av Putin, het det i sanksjonsbegrunnelsen.

- TETTE BÅND: Vladimir Yakunin, siktedes far, er en nær fortrolig av Putin, ifølge USA. De to har også vært hyttenaboer, skrev de i sanksjonsbegrunnelsen fra 2014. Foto: Dmitry Lovetsky / Reuters / Pool / NTB
- TETTE BÅND: Vladimir Yakunin, siktedes far, er en nær fortrolig av Putin, ifølge USA. De to har også vært hyttenaboer, skrev de i sanksjonsbegrunnelsen fra 2014. Foto: Dmitry Lovetsky / Reuters / Pool / NTB Vis mer

I begrunnelsen fra 2014 viser USA også til at oligarken ble utnevnt som styreformann i et statlig eid selskap, og at han hadde blitt værende i sjefsrollen i selskapet. USA mente også han hadde en offisiell posisjon i den russiske regjeringen, i tillegg til at han også var en nær fortrolig av Putin, het det i sanksjonsbegrunnelsen den gang.

Avviser Putin-kobling

Andrey Yakunin beskrives på sin side som en slags «minigark» - en forretningsmann med virksomhet i en bransje preget av samrøre mellom politiske beslutningstakere og næringstopper i Russland.

LUKSUS: Yakunins luksuriøse seilbåt avbildet før avreise fra Hammerfest i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LUKSUS: Yakunins luksuriøse seilbåt avbildet før avreise fra Hammerfest i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I en tidligere uttalelse til Børsen fra hans pressekontakt, avvises alle koblinger til russiske myndigheter eller den russiske presidenten.

- Andrey gjorde dette tydelig i sin fordømmelse av krigen, heter det i uttalelsen.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer