Andrey Yakunin:

Tiltalt for droneflyging

Den russiske oligarksønnen Andrey Yakunin er tiltalt for droneflyging.

OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails
OLIGARKSØNN: Andrej Jakunin er sønn av Vladimir Jakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot 47 år gamle Andrey Yakunin, som ble pågrepet i Hammerfest 20. oktober i år. Yakunin er tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

Yakunin er tiltalt for at han «som russisk statsborger har eid og kontrollert et luftfartøy som har landet på, tatt av eller flydd over Norges territorium», heter det i tiltalen.

Bakgrunnen for tiltalen er at Yakunin i tidsperioden 3. august til 6. september var ansvarlig for to droner som han selv eide, og som flere ganger ble brukt til droneflygning over Svalbard. «Ved enkelte anledninger var han selv pilot», heter det videre.

I en SMS til Børsen skriver Yakunins forsvarer Jens Bernhard Herstad at de vil komme med kommentarer til tiltalen om en stund.

Det var Nordlys som først omtalte tiltalen.

Sønn av oligark

Yakunin er både russisk og britisk statsborger, og er sønn av en oligark med påståtte tette bånd til Putin.

Han har erkjent å ha flydd drone på Svalbard - men erkjenner ingen brudd på sanksjonsloven. Yakunins forsvarer, avokat John Christian Elden, har tidligere framholdt at Yakunin som britisk statsborger har lov til å fly både droner og fly og har påpekt at Yakunin skal ha kritiske holdninger til Putin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.