Krim:

Tiltalt for flere kjendisinnbrudd

En mann i 40-åra er tiltalt for grovt innbrudd hos flere av Norges mest velstående.

BESTE VESTKANT: Flere av innbruddene tiltalte skal ha begått har funnet sted i noen av Oslos mest fasjonable strøk. Bildet har ikke tilknytning til noen av de aktuelle adressene. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTE VESTKANT: Flere av innbruddene tiltalte skal ha begått har funnet sted i noen av Oslos mest fasjonable strøk. Bildet har ikke tilknytning til noen av de aktuelle adressene. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom sommeren 2019 og høsten 2021 skal en mann i 40-åra ha begått en rekke lovbrudd, inkludert innbrudd hos flere kjente personer i noen av Oslos mest fasjonable strøk. Han er tiltalt ved Oslo tingrett.

Det er satt av to dager til saken neste uke.

Mannen skal blant annet ha knabbet til seg bunadssølv, luksusklokker, designervesker og en Mercedes. Han har kommet seg inn i boliger ved å knuse vinduer og bryte opp dører, ifølge tiltalen. En av veskene, av merket Louis Vuitton, skal etter det Børsen kjenner til ha en verdi på 50 000 kroner.

Stjal verdier til tre mill.

I tiltalen heter det også at tyveriene anses som grove fordi det dreier seg om betydelige verdier og fordi de hadde et profesjonelt preg over seg.

Under ett av innbruddene skal han ha skaffet seg verdier til tre millioner kroner.

Børsen kjenner identiteten til de fornærmede. En av dem er milliardærarving, en annen er svært medieprofilert. Den tredje har eierskap i en mediebedrift. Det er også flere fornærmede som ikke er kjent for offentligheten.

- Det er vanskelig å si noe om hvorvidt dette har vært målrettet, men når du ser adressene i sammenheng er det åpenbart at tiltalte har gått for adresser der inntektene er høye og det er mye å ta, sier politiadvokat Mona Brandmo til Børsen.

PÅGREPET: Politiet i Fredrikstad er sikre på at de har tatt bakmennene som skal ha svindlet til seg 13 millioner kroner fra rundt 60 fornærmede - landet over. Foto: Politiet. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Børsen har vært i kontakt med en av de fornærmede i saken. Vedkommende ønsker ikke å kommentere saken, og ber om å ikke bli navngitt av hensyn til personlig sikkerhet. Det har ikke lykkes Børsen å komme i kontakt med andre fornærmede i saken.

Det framgår ikke av tiltalen om noen av de fornærmede har vært hjemme under innbruddene. Hos én av de fornærmede skal sikkerhetsansvarlig ha meldt ifra til politiet, får Børsen opplyst.

- Noen har nok vært hjemme. Noen av innbruddene har skjedd på dagtid, og ett skjedde på natta. Da er det grunn til å tro at noen har vært hjemme, sier Brandmo.

Identifisert ved statsministerboligen

Mannen skal allerede høsten 2020, i etterkant av det nevnte biltyveriet, ha blitt pågrepet etter observasjoner gjort av en politipatrulje. Han ble den gang løslatt etter fire uker i varetekt.

Ifølge Børsens opplysninger ble mannen pågrepet som følge av teknisk og taktisk etterforskning hos politiet. Blant annet skal mannen ha blitt identifisert via overvåkingskameraene montert på statsministerboligen.

- Det ble stjålet en bilnøkkel fra det ene åstedet, før bilen til fornærmede ble stjålet og kjørt bort fra åstedet. Bilen ble gjenfunnet og satt under observasjon av politiet. Da oppdaget vi at tiltalte og en kvinne kommer til bilen, setter seg inn og kjører fra stedet. Sånn kom vi på sporet av ham, sier politiadvokat Brandmo.

Den tiltalte mannen skal ikke ha erkjent straffskyld i avhør.

I RETTEN TIL UKA: Tiltalte skal møte i Oslo tingrett neste uke. Foto: Terje Pedersen / NTB
I RETTEN TIL UKA: Tiltalte skal møte i Oslo tingrett neste uke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Mannens forsvarer, Waqar Malik hos Matrix advokater, sier til Børsen at han flere ganger har forsøkt å få kontakt med tiltalte.

- Jeg har foreløpig ingen kommentar til tiltalen eller hvordan tiltalte stiller seg til denne, sier han.

Politiadvokaten forklarer at det foreløpig er for tidlig å si noe om straffenivået.

- Strafferammen for grovt tyveri er seks år, og han skal dømmes for flere boliginnbrudd, sier hun.

Tidligere straffedømt

Mannen er også tiltalt for butikktyverier, blant annet av et titall bokser Møllers Omega fra Kiwi. Han er også tiltalt for ruskjøring i forbindelse med biltyveriet. I tillegg skal mannen ha båret kniv på offentlig sted i Oslo ved en rekke anledninger, samt ha vært i besittelse av kokain ved ett tilfelle.

Mannen er tidligere straffedømt en rekke ganger for liknende virksomhet - innbrudd, tyverier og narkotikabesittelse. Ifølge en tidligere dom var han domfelt elleve ganger mellom 1997 og 2013. Tiltalte har blant annet brutt seg inn i flere skoler og stjålet datamaskiner, i tillegg til å ha stjålet flere biler.

I en dom fra 2014 ble mannen beskrevet som rusmisbruker, og det ble hevdet at vinningskriminaliteten var knyttet til misbruket. Han har sonet flere ganger i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer