John Carew:

Tiltalt for grovt skattesvik

Økokrim mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt for 5,4 millioner kroner.

TILTALT: John Carew ble fredag tiltalt for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: John Carew ble fredag tiltalt for grovt skattesvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim skriver i en pressemelding at Carew, som ikke er navngitt, er tiltalt for grov uaktsomt skattesvik for åra 2014-2016 og forsettlig grovt skattesvik for åra 2017-2019.

Økokrim skriver at Carew har unnlatt å oppgi inntekt på totalt 12,8 millioner kroner og formue på totalt 308 millioner kroner. De mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt på totalt 5,4 millioner kroner.

I tiltalen står det at Carew blant annet har unnlatt å opplyse om bankinnskudd på rundt 30 millioner kroner i Luxembourg og Isle of Man.

SKATTESVIK: John Carew er tiltalt for grovt skattesvik. Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, sier tiltalen er alvorlig. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Der står det også at det vil bli nedlagt påstand om bot i tillegg til fengselsstraff.

Saken er foreløpig ikke berammet i retten.

Omfattende etterforskning

Kjernen i saken er at Carew har bodd i Storbritannia, men har vært boende i Norge langt mer enn lovlig uten å skatte hit. Økokrim skriver i pressemeldingen at skattesviket har pågått i seks år, noe som har ført til en omfattende etterforskning.

E24 meldte om saken først.

Carew bestrider deler av tiltalen som Økokrim har tatt ut. Det forteller han i en pressemelding.

- Jeg er klar over at jeg har et selvstendig ansvar for å gi riktig informasjon, men jeg har vært omgitt av rådgivere og støtteapparat siden jeg var ganske ung, og har nok definitivt større kunnskap om fotball og eiendomsinvesteringer enn om kompleks skatterett for utenlandsboende, sier han.

Økokrim gjorde beslag hos Carew i fjor sommer:

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Carew sier at dette også gjelder for hans advokat og rådgiver Per Flod, som han mener har gitt ham feil råd, som har ført til at han nå er tiltalt.

- Det er nå tatt ut tiltale. Da blir det rettssak. Mine uttalelser i saken vil da skje for retten og ikke noe annet sted, skriver Flod i en SMS til Børsen.

Erkjenner delvis straffskyld

Carews advokat, Amund Noss, har ingen kommentarer til Børsen. Han henviser videre til advokat Berit Reiss-Andersen, som bistår Carew i saken.

RÅDGIVER: John Carew og Per A. Flod har kjent hverandre i mange år. Her er de to avbildet sammen i RBK-tiden i 1999. Foto: Lise Åserud / NTB
RÅDGIVER: John Carew og Per A. Flod har kjent hverandre i mange år. Her er de to avbildet sammen i RBK-tiden i 1999. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Hun sier til Børsen at den tidligere fotballspilleren nå har det vanskelig.

- Det er klart at det er veldig krevende å stå i en sånn situasjon som dette, sier hun.

Hun forteller at strafferammen er på seks år.

- Min klient har fått uriktige skatteråd, noe som har ført til at han feilaktig har trodd at han var skattemessig bosatt i UK. Han har også hele veien vært tydelig på at han ønsker å gjøre opp for seg, sier hun i pressemeldingen.

Reiss-Andersen forklarer at Carew erkjenner straffskyld for grov uaktsom overtredelse for åra 2014-2016.

- Forsettelig overtredelse for de siste årene erkjenner han ikke. Det er et viktig skille, sier hun.

PÅTALEANSVARLIG: Advokat i Økokrim Marianne Bender. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
PÅTALEANSVARLIG: Advokat i Økokrim Marianne Bender. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer

Endret tiltalen

Carew sier i pressemeldingen at han ønsker å gjøre opp for seg.

Økokrim skriver i pressemeldingen at tiltalen er endret fra opprinnelig siktelse.

«Økokrim har endret tiltalen for de tre første årene fra forsettlig grovt skattesvik til grovt uaktsomt grovt skattesvik. Økokrim mener at han fra inntektsåret 2017 anså det som overveiende sannsynlig at han ga skattemyndighetene uriktig informasjon da han hevdet seg skattemessig bosatt i Storbritannia og ikke Norge, og at han derfor har handlet forsettlig. Tiltalen er videre utvidet til også å omfatte inntektsåret 2019.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer