Tiltalt for hvitvask og frakt av kongekrabbe

En mann i 40-årene er tiltalt for frakt av minst 3,6 tonn ulovlig fanget kongekrabbe og hvitvasking av over 17 millioner kroner.

TILTALT: Det er tatt ut tiltale mot en mann i 40-årene for hvitvasking av over 17 millioner og frakt av ulovlig fanget kongekrabbe. Illustrasjonsbilde: Kirsten Margrethe Buzzi /Dagbladet
TILTALT: Det er tatt ut tiltale mot en mann i 40-årene for hvitvasking av over 17 millioner og frakt av ulovlig fanget kongekrabbe. Illustrasjonsbilde: Kirsten Margrethe Buzzi /Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim har tatt ut tiltalebeslutningen mot mannen, som har vært varetektsfengslet siden han ble pågrepet av politiet i september i fjor.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen sier til Dagbladet at tiltalebeslutningen er tatt ut med intensjon fra Økokrim om at forholdene kan gjøres opp ved tilståelsesdom.

Hvitvasking

I følge tiltalen stilte mannen våren 2019 sin egen konto tilgjengelig for å motta store pengebeløp mot provisjon. I august måned skal det ha blitt overført blant annet over 17 millioner kroner fra et bedrageri mot en belgisk bank.

Etter å ha mottatt pengene skal han på anvisning fra bakmenn i utlandet ha forsøkt å overføre store deler videre til ulike utenlandske konti.

Den Danske Bank fattet mistanke til overføringene og stoppet dem. Tiltalte oversendte da bilag og fakturaer for å gi inntrykk av pengene hadde lovlig opphav og formål. Økokrim mener det er grunnlag for at det ikke stemmer.

Kongekrabbe

Mannen har sittet i varetekt siden før de store kongekrabbe-nettverkene ble rullet opp fra november 2019.

På sommeren og høsten 2019 skal den tiltalte ha kjørt tre turer sørover med minst 3,6 tonn kongekrabbe. Økokrim har anslått verdien til å være omlag 2 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer