Tiltalt for hvitvask og frakt av kongekrabbe

En mann i 40-årene er tiltalt for frakt av minst 3,6 tonn ulovlig fanget kongekrabbe og hvitvasking av over 17 millioner kroner.

TILTALT: Det er tatt ut tiltale mot en mann i 40-årene for hvitvasking av over 17 millioner og frakt av ulovlig fanget kongekrabbe. Illustrasjonsbilde: Kirsten Margrethe Buzzi /Dagbladet
TILTALT: Det er tatt ut tiltale mot en mann i 40-årene for hvitvasking av over 17 millioner og frakt av ulovlig fanget kongekrabbe. Illustrasjonsbilde: Kirsten Margrethe Buzzi /Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økokrim har tatt ut tiltalebeslutningen mot mannen, som har vært varetektsfengslet siden han ble pågrepet av politiet i september i fjor.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen sier til Dagbladet at tiltalebeslutningen er tatt ut med intensjon fra Økokrim om at forholdene kan gjøres opp ved tilståelsesdom.

Hvitvasking

I følge tiltalen stilte mannen våren 2019 sin egen konto tilgjengelig for å motta store pengebeløp mot provisjon. I august måned skal det ha blitt overført blant annet over 17 millioner kroner fra et bedrageri mot en belgisk bank.

Etter å ha mottatt pengene skal han på anvisning fra bakmenn i utlandet ha forsøkt å overføre store deler videre til ulike utenlandske konti.

Den Danske Bank fattet mistanke til overføringene og stoppet dem. Tiltalte oversendte da bilag og fakturaer for å gi inntrykk av pengene hadde lovlig opphav og formål. Økokrim mener det er grunnlag for at det ikke stemmer.

Kongekrabbe

Mannen har sittet i varetekt siden før de store kongekrabbe-nettverkene ble rullet opp fra november 2019.

På sommeren og høsten 2019 skal den tiltalte ha kjørt tre turer sørover med minst 3,6 tonn kongekrabbe. Økokrim har anslått verdien til å være omlag 2 millioner kroner.

Kongekrabbene skal etter tiltalen ha blitt kjørt til en distributør på Romerike. Minst 800 kilo av kongekrabben skal så ha blitt fraktet videre til Bergen for salg der.

Etter salg av kongekrabbe skal mannen også ha fraktet minst 200 000 kroner i kontanter til Finnmark som oppgjør til personer han har samarbeidet med der.

Ønsker tilståelsesdom

Tiltalen er nå tatt ut med intensjon fra Økokrim om at forholdene kan gjøres opp ved tilståelsesdom.

Mannens advokat, Morten Furuholmen, sier hans klient stort sett er enig med påtalemyndigheten om de faktiske forhold. Den tiltalte ønsker å få saken ut av verden så fort som mulig.

Økokrim vil ikke si noe om hvor mange som totalt sett vil bli siktet eller tiltalt rundt kongekrabbenettverkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer