Rubel i fritt fall:

- Tiltroen kollapset fullstendig

Vanlige russere kjenner nå Putins krigføring på lommeboka. - Det som har skjedd nå, kommer til å være den endelige dytten inn i en ordentlig stormaktsrivalisering, sier ekspert.

RYSTES: Den russiske økonomien rystes av en nærmest unison vestlig fordømmelse. Det kjenner vanlige folk i Russland. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB
RYSTES: Den russiske økonomien rystes av en nærmest unison vestlig fordømmelse. Det kjenner vanlige folk i Russland. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vestens «økonomiske krigføring» mot Russland etter Putins militærangrep på Ukraina, har sendt den russiske rubelen «i fritt fall».

Den økonomiske panikkangsten rammer stadig flere russere: Over flere dager har folk strømmet til minibanker og banker for å ta ut penger. Noen minibanker skal også være tomme, ifølge NTB.

Voldsomt rubelfall

Torsdag er det første gang dollaren har kostet mer enn 110 rubler. Siden invasjonen av Ukraina har rubelen falt med nesten 30 prosent mot dollaren.

- Det er så enkelt som at alle ser at denne krigen kommer til å koste russisk økonomi forferdelig dyrt. Og det er ikke fordi krigføringen i seg selv er kostbar. Men når russerne har gjort noe så gærent, så vil andre ha mindre med dem å gjøre. Det rammer økonomien deres, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til Børsen.

- Helt annet nivå

Det er ikke første gang Putins krigføring har bidratt til rubelfall. Både ved innrykket i Georgia i 2008, og ved Krim-annekteringen i 2014 falt valutaen mot dollar.

- Hvis du går til Georgia i 2008 var det egentlig merkverdig få reaksjoner, både når det gjelder økonomiske sanksjoner og når det gjaldt oppfatninga blant alle typer investorer. Min forståelse er at krigen skapte litt kortvarig turbulens, men som raskt normaliserte seg, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.