Tingretten på kostbar Italia-tur: - Uheldig

Hele 60 ansatte fra Agder tingrett blir påspandert seminarreise til flere hundre tusen kroner. Det skjer etter varsel om blodrødt budsjett for 2023.

SOSIALT: Et besøk til idylliske Gardasjøen er en del av programmet når Agder tingrett skal ha fire dager langt seminar i italienske Verona. Arkivfoto: Torbjørn Tandberg / Samfoto / NTB
SOSIALT: Et besøk til idylliske Gardasjøen er en del av programmet når Agder tingrett skal ha fire dager langt seminar i italienske Verona. Arkivfoto: Torbjørn Tandberg / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et stort og kostbart opplegg, erkjenner sorenskriver Robert Versland i Agder tingrett overfor Børsen.

Førstkommende torsdag bytter 60 ansatte i Agder tingrett ut høst og ruskevær til fordel for sol og 22 grader i den italienske byperlen Verona. I den anledning stenges samtlige rettssteder i Arendal, Farsund og Kristiansand i to dager.

Turen er beregnet å koste opp mot 800 000 kroner. Det tilsvarer om lag 13 300 kroner per hode. Seminaret finner sted kort tid etter at domstolene nettopp har fått servert noen av de mest utfordrende budsjettallene på lenge for driftsåret 2023.

Vingård på programmet

Sorenskriveren erkjenner at timingen ikke er den beste:

- Tidspunktet for turen har vist seg å være uheldig. Hadde vi kjent til at den økonomiske situasjonen for domstolene ville blitt så krevende i 2023, ville vi ikke ha bestilt dette opplegget, sier Versland til Børsen.

SAMMENSLÅTT: Agder tingrett er resultat av en sammenslåing av domstolene i Agder, Kristiansand og Farsund i fjor. Nå blir det seminar i Italia for å sveise sammen medarbeiderne. Foto: Skjermdump fra Agder tingrett/Domstol.no
SAMMENSLÅTT: Agder tingrett er resultat av en sammenslåing av domstolene i Agder, Kristiansand og Farsund i fjor. Nå blir det seminar i Italia for å sveise sammen medarbeiderne. Foto: Skjermdump fra Agder tingrett/Domstol.no Vis mer

Kostnadsrammen for turen oppgis å være 750 000 - 800 000 kroner. Det inkluderer blant annet flyreise, opphold på firestjerners hotell, felles middager og lunsj - inkludert besøk på en vingård. Det er også satt av tid til en avstikker til idylliske Gardasjøen på turens siste dag.

Sosialt viktig

- Det faglige hovedprogrammet omfatter domstolsbesøk i Verona, med foredrag om blant annet domstolens spesialiseringsfelt, fordeling av dommere og saksbehandlere, og generelt om det italienske rettssystemet. Det internasjonale perspektivet er noe som blir stadig mer relevant og interessant for oss, sier Versland, som legger til:

- Sosiale aktiviteter er som nevnt også et sentralt og viktig element.

Sorenskriveren presiserer at det er egenandel for drikke - både alkoholholdig og ikke alkoholholdig drikke - ved fire fellesmåltider.

Sprekk kan komme

Han kan derimot ikke utelukke at regninga totalt blir høyere - grunnet variabler som bortfall, besparelsestiltak og drivstofftillegg.

- Jeg kan ikke utelukke en liten budsjettsprekk, men vi forsøker å holde det innenfor nevnte ramme. Summen vil ikke overstige 14 000 per person, sier han.

- Vi har ikke nøyaktige eller endelige tall ennå.

- Er du bekymret for signalene en slik tur kan sende?

- Absolutt. Det er ikke de samme forutsetningene for turen nå, som da den ble bestilt. Jeg kan skjønne at dette sender uforståelige signaler.

Saklig begrunnet

Versland understreker at seminaret ble spikret i begynnelsen av mars i år - kort tid etter at Russland invaderte Ukraina og deretter sendte sjokkbølger gjennom global økonomi.

- Hadde jeg visst den gang hvordan krigen og økonomien ville utvikle seg, hadde jeg nok vurdert en slik bestilling annerledes, selv om jeg fortsatt mener at opplegget har et viktig formål og er saklig begrunnet.

- Hvorfor falt valget på Verona og Italia?

- Det ble prioritert å reise til utlandet, blant annet for at de ansatte ville velge å bruke mye av sin fritid på dette. Reisen er fra torsdag morgen til søndag kveld. En reise til utlandet framsto ikke vesentlig dyrere enn sammenliknbare reiser eller opphold i Norge eller Skandinavia, presiserer Versland.

Agder tingrett finansierer turen ved hjelp av 479 000 kroner i aktivitetsmidler, som de mottok under sammenslåingen av de tre domstolene i fjor. Disse ble overført til i år, som følge av pandemien.

- I tillegg hadde vi et mindreforbruk i 2021 som gjorde det mulig å legge inn ekstra aktivitetsmidler, sier sorenskriveren.

  • Feil på Dagbladets forside.

Ved en feil ble denne artikkelen publisert på Dagbladets forside med en uriktig tittel like før klokka 09.00. Dette ble rettet etter kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer