Krigen i Ukraina:

Tjener fett på russisk gjeld

Wall Street-haiene mesker seg med russiske statsobligasjoner under krigen.

HANKER INN PÅ KRISA: Wall Street-spekulanter skal tjene gode penger på å låne penger til Russland. Foto: Shutterstock / NTB
HANKER INN PÅ KRISA: Wall Street-spekulanter skal tjene gode penger på å låne penger til Russland. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Russlands blodige og brutale invasjon av Ukraina har kostet mange menneskeliv. Økonomien i begge landene er også på vei ned et bratt stup, og kommer til å koste dyrt for mange.

Russland er på randen av statsbankerott, noe som vil si at de snart ikke er i stand til å betale utenlandsgjelda si. Det gir imidlertid andre muligheten til å håve inn penger.

Russiske statsobligasjoner er nå under krigen på billigsalg - ettersom de nærmest er verdiløse.

- Det er en rekke spekulanter som kjøper opp disse obligasjonene. Obligasjonene har blitt kraftig nedgradert og er på grensa til søppel, sier Russland-ekspert og økonomiprofessor ved universitetet i Pennsylvania, Philip M. Nichols, til CNN.

- Forbausende

Han forklarer at han blir nedringt av analytikere som lurer på om handelen har noe for seg.

- Spredningen av Russlands utenlandsgjeld er forbausende akkurat nå. De tjener en uvanlig mengde penger med hensyn til volumet, sier han.

Ved å kjøpe en statsobligasjon gir man et lån til staten, som må betale renter årlig fram til forfallsdato - hvor lånebeløpet tilbakebetales.

Ifølge Bloomberg har handelen av russisk gjeld skutt i været siden invasjonen av Ukraina, og har ikke vært høyere enn siden mars 2020 - da pandemien brøt ut.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Etter invasjonen av Ukraina anses Russlands evne til å tilbakebetale lån som svært dårlig, og det vil derfor normalt være knyttet stor risiko til å kjøpe statsobligasjoner.

- Russisk statsobligasjoner er billig nå fordi man er redd for mislighold, så spekulantene gambler på at det ikke skal bli det, forklarer professor ved institutt for finans ved BI, Dagfinn Rime.

Dytter penger inn i Russland

Det er her kredittapsforsikring kommer inn. Enkelt forklart betyr det at man forsikrer seg mot at den man låner penger til, ikke klarer å betale tilbake. Et forsikringsselskap betaler da ut pengene selskapet, eller i dette tilfellet staten, skylder deg, mot at du betaler en forsikringssum.

Kostnaden på å forsikre russisk gjeld har steget drastisk den siste tida, skriver CNN, men ikke raskere enn prisen på obligasjonsfondene sank. Vanligvis ville det derfor ikke gitt mening å sikre obligasjonsfondene fordi vinninga ville gått opp i spinninga.

Nå kan imidlertid spekulantene tjene grovt på gamblingen dersom Russland klarer å betale for seg, mens banker som JP Morgan Chase og Goldman Sachs tjener store summer på å forsikre obligasjonsfondene.

Selv om Vesten har innført knallharde sanksjoner mot Russland, er dette fullt lovlig.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Skjedd før - ble finanskrise

Det er altså ganske enkelt penger å tjene på at Russland holder hodet over vannet. Om ikke kan det får store konsekvenser, forteller Rime.

- Dette har skjedd før, men i en mye større skala, noe som medførte en skikkelig global finanskrise. I 1998, under Boris Jeltsins styre, var det mange som spekulerte i russisk statsgjeld. Da misligholdt Russland statsgjelda si, og det fikk smitteeffekter som var ganske omfattende, forteller han.

Professoren forklarer at det var særlig et såkalt hedgefond i USA, LTCM, som hadde kjempesuksess med å handle russiske statsobligasjoner.

- De hadde så stor suksess at også andre syntes at dette var interessant og kastet seg på. Så kom misligholdet og de måtte da dekke inn alle lånene sine for å dekke spekulasjonen. De kunne ikke selge russisk statsgjeld, for den var nærmest verdiløs, så de måtte selge alt mulig annet - inkludert på Oslo Børs.

Årsaken til statsbankerotten den gangen var et stup i oljeprisene. Det kommer neppe til å skje denne gangen, men Russland står overfor en annen potensiell oljekrise.

- Hvis man sanksjonerer Russland enda mer, slik at de mister olje- og gassinntektene sine også, så kan det skje igjen, sier Rime.

Han tror imidlertid at det vil få langt mindre konsekvenser enn for 24 år siden.

- Nå tipper jeg det er mange færre som har spekulert på den måten. Hvis Russland misligholder nå, får vi ikke samme type smitte som i 98, sier han.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

- Smutthull

Man kan også stille spørsmål ved det moralske aspektet ved det hele, ettersom økonomien er på ustø grunn som følge av en brutal krig.

- Dette er Wall Street. Det overrasker meg ikke at de fant et slags smutthull de kunne utnytte for å tjene penger, svarer sjefsrentestrateg ved Schwab senter for finansiell forskning, Kathy Jones, til CNN.

Rime forklarer at det ikke er statskassa til Russland som vokser som følge av handelen, men at dette er et såkalt andrehåndsmarked.

- Når det er etterspørsel etter russiske statsobligasjoner som nå, ville det i et normalt marked gjøre det billigere for den russiske stat å utstede nye statsobligasjoner. Jeg vet ikke om det skjer nå, for det er en veldig spesiell situasjon, sier han.

Dersom investorene skulle ønske å kvitte seg med statsobligasjonene kjapt er det bare å selge dem til russiske oligarker som gjerne tar dem imot, ifølge sjefstrateg for investeringer av globale obligasjoner i PGIM Fixed Income, Robert Tipp, til samme nettsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer