Tjener milliarder på covid-vaksine

- Vi må få slutt på dette snarest, mener aktivist.

RIKING: Stephane Bancel, administrerende direktør i Moderna, klatrer på rikinglistene. Foto: Nancy Lane / AP / NTB
RIKING: Stephane Bancel, administrerende direktør i Moderna, klatrer på rikinglistene. Foto: Nancy Lane / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge organisasjonen People's Vaccine Alliance har noen få tjent gode penger på coronavaksinene. Ni personer har blitt milliardærer på «vaksine-aksjer», melder CNN.

På toppen av lista er Moderna-sjef Stéphane Bancel (47) og Biontech-gründer Ugur Sahin (55), som står bak Pfizer-vaksinen.

De er nå verdt rundt fire milliarder dollar hver - 33 milliarder norske kroner.

Stéphane Bancel, opprinnelig født i Frankrike, ble administrerende direktør i Moderna i 2011, og eier ifølge Forbes åtte prosent av aksjene i selskapet.

Modernes aksjeverdi har steget med mer enn 700 prosent siden februar i fjor.

EKTEPAR: Ugur Sahin og kona Ozlem Tureci grunnla Biontech i 2018. Foto: AP / NTB
EKTEPAR: Ugur Sahin og kona Ozlem Tureci grunnla Biontech i 2018. Foto: AP / NTB Vis mer

Binotech-aksjen har steget med 600 prosent i samme tidsperiode. Ugur Sahin er onkolog, og opprinnelig fra Tyrkia. Han flyttet til Tyskland da han var fire år gammel.

Han grunnla selskapet Biontech med kona Özlem Türeci i 2018. Til tross for å være milliardærer bor de i en enkel leilighet i nærheten av kontoret, som de sykler til. De eier ikke bil, ifølge The New York Times.

Ønsker endring

Ledere i det kinesiske selskapet Cansino Biologics, som står bak vaksinen Convidecia, og personer som tidlig investerte i Moderna, har også blitt milliardærer under pandemien, skriver CNN.

Aksjene i Cansino Biologics er opp 440 prosent. Coronavaksinen ble godkjent for bruk i Kina i februar.

De ni nye milliardærene er verdt til sammen 19,3 milliarder dollar - nok til å vaksinere 780 millioner mennesker i lav-inntektsland, ifølge aktivister i People's Vaccine Alliance, som omfatter Amnesty International, Oxfam, UNAIDS og Global Justice Now.

- Disse milliardærene er ansiktet på de enorme fortjenestene mange famasøytiske selskap har på grunn av monopolet på vaksinene. Disse vaksinene er finansiert av offentlige penger og burde først og fremst være et globalt, offentlig gode. Ikke en privat profittmulighet, sier Anne Marriott, Oxfams helsepolitiske leder, i en uttalelse.

- Vi må få slutt på dette snarest, så vi kan skalere opp vaksineproduksjonen, få ned prisene og vaksinere verden, sier hun.

Biontech sier i en uttalelse til Reuters at det ikke er riktig at Ugur Sahin skal være på rikinglista - fordi han ikke har solgt aksjene sine.

Moderna og Cansino Biologics har ikke besvart Reuters henvendelse.

SYNGER: Superstjerna Dolly Parton har støttet Moderna-vaksinen med millioner. Nå har hun selv fått vaksinen mens hun sang en av sine største hits. Video: Dolly Parton / Christian Roth Christensen Vis mer

Diskuterer patent

Det diskuteres i disse dager å fjerne patenten på coronavaksiner, som vil bety at vaksineoppskriften deles.

Spørsmålet om å fjerne patenten pekes ut som løsningen på den globale kampen mot pandemien. Mange ligger langt etter i vaksineringen, og mange land har ennå ikke har kommet ordentlig i gang.

Dersom patentet fjernes, kan flere land sette i gang vaksineproduksjon for egen maskin.

Samtidig mener leverandørene at produksjonen er kompleks, og at deling av patentet ikke nødvendigvis øker tilfanget av vaksiner.

- Det er behov for erfarent personell. Det er råvarer som må hentes og kvalifiseres for bruk. Det er behov for etablerte prosesser for å forberede vaksinen, som også må følges nøye, sier Biontech i en uttalelse til Reuters.

- Hvis noen av disse kravene ikke blir oppfylt, kan ikke kvaliteten, sikkerheten og effekten av vaksinen garanteres av produsenten eller innovatøren. Dette kan sette helsen til vaksinene i fare, sier Biontech.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer