Tjener på Putins krig

Store deler av verden sliter med tunge økonomiske tider. Men særlig tre land opplever voldsom økonomisk vekst i kjølvannet av Russlands angrep på Ukraina.

RUSSISKE EMIGRANTER: Folk - de fleste russere - krysser grensa fra Russland til Georgia 28. september i år. Foto: AP Photo/Shakh Aivazov
RUSSISKE EMIGRANTER: Folk - de fleste russere - krysser grensa fra Russland til Georgia 28. september i år. Foto: AP Photo/Shakh Aivazov Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Georgia, Armenia og Tyrkia opplever kraftig økonomisk vekst fordi Vladimir Putins krig driver folk og penger ut av Russland, melder CNBC.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at Georgia, som grenser mot Russland i nord, vil få en økonomisk vekst på ti prosent i år. Samtidig anslår organisasjonen at Armenia og Tyrkia vil oppleve en økonomisk vekst på henholdsvis elleve og fem prosent.

SIKTET: Mandag ble en russisk-britisk statsborger pågrepet av politiet for ulovlig dronebruk i Norge. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Verdens raskest voksende

Mens de fleste andre land sliter med de økonomiske ringvirkningene fra Putins krig, er det en liten gruppe land som ser ut til å gjøre det bra som følge av russisk innvandring og russiske penger.

Minst 112.000 russere har flyttet til Georgia i år.

- Georgia er på vei til å bli en av verdens raskest voksende økonomier, skriver Reuters.

Den første bølgen av innvandrere - nesten 43.000 russere - kom til Georgia kort tid etter at invasjonen startet 24. februar. Deretter kom en ny bølge etter at Putin varslet en økt militær mobilisering i september.

Den voldsomme innvandringen har hatt store konsekvenser for økonomien i det lille landet med drøyt 3,7 millioner innbyggere. Myntenheten lari har for eksempel steget 15 prosent hittil i år mot den historisk sterke dollaren.

- Veldig bra

- Økonomisk gjør Georgia det veldig bra. Det er en slags boom. Det går veldig bra i alle industrier fra de små til de store, sier toppsjefen for landets største bank TBC, Vakhtang Butskhrikidze, til Reuters.

Mange av russerne som er kommet til Georgia, jobber i teknologibransjen med svært mobile og godt betalte jobber.

Mellom februar og oktober overførte russere 1,14 billioner dollar (om lag 11,4 milliarder kroner) til georgiske kontoer. Det er fire ganger mer enn de 314 millioner dollar (om lag 3,14 milliarder kroner) i samme periode i fjor, skriver CNBC.

Russere har også åpnet 45.000 bankkontoer i Georgia fram til september i år. Det har nesten doblet antallet russiske kontoer i landet.

Georgia har en strategisk beliggenhet, som gjør landet til et naturlig sted å reise for russere. Samtidig har landet en liberal innvandringspolitikk hvor utlendinger kan få komme og arbeide uten visum.

Akkurat som Armenia og Tyrkia har også Georgia motsatt seg å innføre strenge vestlige restriksjoner mot russere.

RUSSLAND: Russiske soldater havnet i slåsskamp med lokalbefolkningen i byen Jurga i Russland 19. november. Video: Telegram Vis mer

Selger til russere

Nato-landet Tyrkia har på sin side innvilget 118.626 oppholdstillatelser for russere hittil i år. 20 prosent av alle eiendommer solgt til utlendinger i Tyrkia, er solgt til russere.

Den økonomiske veksten overrasker ekspertene.

- Vi har en tosifret vekst, som ingen hadde forventet, sier lederen for økonomisk og sosial politikk i den georgiske tenketanken Development of Freedom of Information, Mikheil Kukava, til CNBC.

Samtidig er han bekymret for at «boom skal bli til smell».

- Boom som blir til smell kan skje dersom det russiske, plutokratiske regimet og dette parialandet kommer etter de russiske emigrantene. Det er den grunnleggende bekymringen i Georgia, sier Kukava.

Også den amerikanske tenketanken Hudson Institute har advart om at Kreml kan bruke alle de russiske immigrantene som en unnskyldning for ytterligere aggresjon og innblanding i nabolandene.

Det er også ventet at den voldsomme økonomiske veksten vil bremse opp neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer