Arendalsuka:

Tjener rått: - Helt enormt

Pengene renner inn for det lokale næringslivet under Arendalsuka.

STOLLEKEN: Madam Reiersen drives av Marianne Kalleberg. Her er det sjelden ledige stoler under Arendalsuka. Foto: Anniken Aronsen / Børsen
STOLLEKEN: Madam Reiersen drives av Marianne Kalleberg. Her er det sjelden ledige stoler under Arendalsuka. Foto: Anniken Aronsen / Børsen Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): I fjor strømmet rundt 150 000 mennesker fra næringsliv, presse og politikk til Arendalsuka. Det er mer enn tre ganger så mange som bor i sørlandsbyen. Lite tyder på at 2023 tiltrakk seg noen færre.

I løpet av ei uke må mennesker som kjent spise gjentatte ganger, noe restaurantene kommer svært godt ut av.

Madam Reiersen, med beliggenhet midt i byområdet Pollen, omtales som stedet å være under Arendalsuka. Her er både inne- og uteserveringen stappfull - selv midt på dagen en onsdag. Slik har det sett ut i tre dager, ifølge daglig leder Marianne Kalleberg.

- Enormt

Hun og ektemannen Gunnar har holdt stedet i gang i 30 år, som har vært et samlingspunkt siden Arendalsukas opprinnelse i 2012.

Det var blant annet her Per Sandberg og hans daværende kjæreste Bahareh Letnes forsvarte seg under en pressekonferanse i 2018. Sandberg måtte gå av som fiskeriminister etter parets ferietur til Iran tidligere samme sommer.

Kalleberg trekker også fram Siv Jensens pølsefest i 2014 som et bredt omtalt høydepunkt. Pølser ble det også servert i år, da i forbindelse med åpningen av Laila Anita Bertheussens utstilling på Munken.

GJENGANGER: Siv Jensen, her på pølsefest i 2014. Hun var også til stede under årets Arendalsuke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GJENGANGER: Siv Jensen, her på pølsefest i 2014. Hun var også til stede under årets Arendalsuke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kalleberg forteller at inntektene under Arendalsuka legger grunnlaget for drifta hele året.

- Det er jo helt enormt. Jeg går aldri ut med tall, men det går veldig bra, sier hun lurt.

Årsregnskapet for i fjor er foreløpig ikke tilgjengelig, men tallene for 2019, som ikke var preget av corona, viser en inntekt på 16 millioner kroner. Dette året gikk restauranten i overkant av 300 000 kroner i overskudd.

På jobb er både helårsansatte og sommerhjelp, og det er mye logistikk som skal på plass når restauranten både skal være storstue og huse i underkant av 50 arrangementer.

Men fullt hus er det ingen som klager på i restaurantbransjen, spesielt ikke i disse tider. For å avslutte sommeren og Arendalsuka arrangerer de en stor fest for alle ansatte søndag.

Eiendomsmilliardær Christian Ringnes overrasker under Arendalsuka. Video: Anniken Aronsen. Reporter: Anniken Aronsen Vis mer

Leier ut for 400 000

Det gjør også Sigmund Rose for sine ansatte i fem restauranter og et cateringbyrå. Han leder blant annet Castelle, som er restaurant, bar og nattklubb. Lokalet ble i forbindelse med Arendalsuka leid ut hele uka, av IKT Norge.

- De har hatt tolv til fjorten arrangementer hver dag. Vi leier ut basert på antall sitteplasser, og regninga er ikke sendt, så jeg vet ikke nøyaktig hva den blir på. Men det kan fort bli rundt 400 000 kroner, forteller han til Børsen.

FOLKSOMT: Arendal fylles av samfunnsinteresserte fra hele landet ei uke hver august. Her fra i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FOLKSOMT: Arendal fylles av samfunnsinteresserte fra hele landet ei uke hver august. Her fra i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han driver også Nr 1 Sportsbar, som også har vært utleid hele uka til kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen - til en dagspris på 30 000 kroner.

- Hva vi drar inn i løpet av uka er vanskelig å si akkurat nå, men det er en høydare. Vi hadde rekordår i 2019, og jeg er helt sikker på at vi slår den i år, forteller Rose.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer