15 000 i lomma:

Tjener tusenvis på å bruke strøm

Pensjonist på Karmøy: - Flaks og vanvittig støtteordning.

STRØMVINNER: Hans Torbjørn Liestøl kopler til for gratis oppladning i sin egen garasje av en nabobil på Karmøy. Foto: Privat.
STRØMVINNER: Hans Torbjørn Liestøl kopler til for gratis oppladning i sin egen garasje av en nabobil på Karmøy. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Her kommer et regnestykke fra virkeligheten, som du knapt hadde hatt fantasi til å sette sammen for et år siden.

Og i enda mindre grad fått noen til å tro på.

Konklusjonen først: Hans Torbjørn Liestøl (67) og kona på Torvastad i Karmøy kommune kan nå tjene 15 000 kroner netto i måneden på å bruke strøm i huset sitt og til to elbiler.

Og det på tross av at strømmen i nabokommunene Karmøy og Haugesund nå er priset ti ganger så høyt (minst) som for et år siden.

Og det på tross av at ekteparet nå bruker opp mot dobbelt så mye strøm som de gjorde i august/september i fjor.

Børsen har tidligere omtalt smutthullet i strømstøtten til husholdninger, som gjør at flere nordmenn faktisk tjener penger på å bruke strøm.

GRATIS LÅNEBIL: Mens nabobilene står til gratis opplading, byr strømvinner Hans Torbjørn Liestøl og kona på gratis lånebil. Foto: Privat.
GRATIS LÅNEBIL: Mens nabobilene står til gratis opplading, byr strømvinner Hans Torbjørn Liestøl og kona på gratis lånebil. Foto: Privat. Vis mer

Det var Haugesunds Avis som først omtalte eksempelet med Hans Torbjørn Liestøl og kona.

- Flaks og vanvidd

- For det første var det rein flaks for oss. Og for det andre viser regnestykket hvor vanvittig og «gale» dagens støtteordninger kan slå ut i praksis, sier Liestøl til Dagbladet.

På tampen av «gullperioden» inviterer han og kona alle til å lade sin elbil gratis i garasjen hos dem.

Og tilbyr gratis lån av deres minste elbil, en Renault Zoe, mens gratisgjestenes egen bil samler krefter.

Han er pensjonist etter 40 år bak rattet i melkebilene til arbeidsgiver Tine Meierier.

Dagbladet treffer han også i en melkebil, i Randaberg, på vei til forretninger med melkevarer for sin gamle arbeidsgiver.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Han tar derfor forbehold om noen av detaljene i regnestykkene siden han ikke har med seg alle tall og avtaler.

Men summen i «bånn» blir veldig nær den samme.

Først til august 2021:

- Da fikk vi en strømregning å betale på mellom 2 000 og 3 000 kroner, jeg vil anslå nærmere 2 500 kroner. Vi var endel bortreist på ferie, og brukte mindre strøm hjemme. Da lå spotprisene rundt 50 - 60 øre, men hadde også vært oppe i 80 - 90 pr. kilowattime, forklarer Liestøl.

- Tilfeldig

September 2021:

- Jeg kom tilfeldigvis over en annonse fra strømselskapet Agva om fastpris i 12 måneder til 80 øre pr. stykk av inntil 5 000 kilowattimer. Det var dyrere enn markedsprisen da. Men vi slo til. Vi hadde jo sett hvordan prisene steg.

September 2022:

Nå er strømprisen i nabokommunene Karmøy og Haugesund grovt regnet 600 øre (6 kroner) pr. kilowattime. De har allerede vippet over 800 øre.

- Hvis naboer og andre med elbiler «hjelper» oss med å bruke opp fastpriskvoten de neste par ukene, vil vår neste «månedsregning» gå med ca. 12 500 kroner i pluss. Mot å betale 2 500 på samme tid i fjor, blir altså nettobeløpet inn til oss 15 000 kroner.

OGSÅ CALIFORNIA: Onsdag 31. august kom delstatsmyndighetene i California med restriksjoner på lading av elbiler av to årsaker: 1. stor knapphet på strøm og 2. fare for nye skogbranner utløst av at det gamle strømnettet her i Redondo Beach ikke tåler massiv lading uten å bli overopphetet. De siste dagene er det målt 44 plussgrader Celsius flere steder i Los Angeles-området. Foto: Patrick T. Fallon, AFP / NTB.
OGSÅ CALIFORNIA: Onsdag 31. august kom delstatsmyndighetene i California med restriksjoner på lading av elbiler av to årsaker: 1. stor knapphet på strøm og 2. fare for nye skogbranner utløst av at det gamle strømnettet her i Redondo Beach ikke tåler massiv lading uten å bli overopphetet. De siste dagene er det målt 44 plussgrader Celsius flere steder i Los Angeles-området. Foto: Patrick T. Fallon, AFP / NTB. Vis mer

- Det er veldig hyggelig å hjelpe andre som ikke har hatt sånn flaks!

Neste regning med full forbrukskvote har han beregnet slik utfra avtalene:

- 20 000 kroner i støtte fra det offentlige

- minus ca. 5 000 kroner å betale for strømmen

- minus ca. 2 500 kroner å beytale for nettleie

Snart slutt

- Hva skjer når fastprisavtalen går ut i slutten av september?

- Da er det tilbake til det gamle og vel så det med betydelig strømsparing i huset. Vi har ikke sett så nøye på hva strømregningene blir utover. Vi har lest på nettsidene til Agva at de ikke gir fastprisavtaler til privatkunder lenger. Det gjør ikke de andre selskapene heller. Jeg har bare hørt om et sted som gir fastprisavtale til 550 øre pr. kilowattime.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer