Nikolai Astrup

Tjente 131 millioner

Det er liten kamp om å være den rikeste blant Norges folkevalgte. Høyres Nikolai Astrup hadde samtidig en inntekt på 131 millioner kroner i fjor.

SALT I GRØTEN: Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité er også nasjonalforsamlingens aller rikeste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SALT I GRØTEN: Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité er også nasjonalforsamlingens aller rikeste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det har lenge vært vanskelig å slå Nikolai Astrup i kåringen av de rikeste politikerne på Stortinget.

Heller ikke i år har de andre sjanse – med en formue på over 353 millioner kroner er Høyre-politikeren, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, den overlegent rikeste blant våre folkevalgte.

Samtidig økte inntekten til 131,4 millioner kroner fra bare 7,7 millioner kroner i 2020. En betydelig del av dette er trolig utbytte.

Ifølge Dagens Næringsliv tok Astrup ut et utbytte på nærmere 120 millioner kroner fra hans selskap Pactum Beta i fjor. Stortingslønna var på samme tid knappe en million kroner.

Inntekten tilsvarer rundt 130 stortingslønninger, eller nesten halve Stortinget.

Astrup sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere ligningstallene.

Gikk forbi Jonas

Lenge var Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre Stortingets rikeste, men ble kraftig forbigått da Astrup entret dørene på Løvebakken. I år går Støre på en real smell på likningen.

Astrup er sønn av investor og skipsreder Eivind Astrup. Han eier en fjerdedel av familieselskapet Pactum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer