Nikolai Astrup

Tjente 131 millioner

Det er liten kamp om å være den rikeste blant Norges folkevalgte. Høyres Nikolai Astrup hadde samtidig en inntekt på 131 millioner kroner i fjor.

SALT I GRØTEN: Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité er også nasjonalforsamlingens aller rikeste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SALT I GRØTEN: Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité er også nasjonalforsamlingens aller rikeste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det har lenge vært vanskelig å slå Nikolai Astrup i kåringen av de rikeste politikerne på Stortinget.

Heller ikke i år har de andre sjanse – med en formue på over 353 millioner kroner er Høyre-politikeren, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, den overlegent rikeste blant våre folkevalgte.

Samtidig økte inntekten til 131,4 millioner kroner fra bare 7,7 millioner kroner i 2020. En betydelig del av dette er trolig utbytte.

Ifølge Dagens Næringsliv tok Astrup ut et utbytte på nærmere 120 millioner kroner fra hans selskap Pactum Beta i fjor. Stortingslønna var på samme tid knappe en million kroner.

Inntekten tilsvarer rundt 130 stortingslønninger, eller nesten halve Stortinget.

Astrup sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere ligningstallene.

Gikk forbi Jonas

Lenge var Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre Stortingets rikeste, men ble kraftig forbigått da Astrup entret dørene på Løvebakken. I år går Støre på en real smell på likningen.

Astrup er sønn av investor og skipsreder Eivind Astrup. Han eier en fjerdedel av familieselskapet Pactum.

Til tross for det betydelige holder størrelsen på formuen seg noenlunde stabil.

I 2020 var formuen på 357,5 millioner kroner.

FrP-er på andreplass

Stortingets nest rikeste er også fortsatt den samme. Plassen tas opp av Frp's Sivert Bjørnstad som har 61,8 millioner kroner på bok.

Det er riktignok en liten nedgang fra 63 millioner kroner på samme tid i fjor.

Frp-politikeren fra Trøndelag kunne notere seg for en inntekt på 2,9 millioner kroner, også det nest høyest på Stortinget.

Dagbladet har tidligere skrevet om at Bjørnstad eier aksjer i oppdrettsselskapene Mowi og Lerøy Seafood, samtidig som partiet hans kjemper mot grunnrenteskatten på havbruk – den såkalt lakseskatten.

Erna på topp 10

Bjørnstad har tidligere omtalt eierskapet som en styrke.

– Mitt eierskap er helt åpent i Stortingets register. Jeg eier aksjer i mange ulike selskaper og mener det er en styrke at også folkevalgte bidrar til sysselsetting og vekst over hele landet, sa Bjørnstad til Dagbladet i oktober.

PÅ LISTEN: Høyre-leder Erna Solberg er på listen over Stortingets rikeste, men milevis unna sin partikollega på toppen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ LISTEN: Høyre-leder Erna Solberg er på listen over Stortingets rikeste, men milevis unna sin partikollega på toppen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg hadde i 2021 en formue på knapt 4,5 millioner kroner. Inntekten hennes var på 1,6 millioner kroner, som stammer fra hennes siste år med statsministerlønn.

Det gir Solberg en åttendeplass på listen over Stortingets rikeste.

Høyt på listen finner vi også Høyres Liv Kari Eskeland fra Hordaland med en formue på 11,7 millioner kroner, og Frp-profilen Himanshu Gulati som har nesten 10 millioner kroner på bok.

Gulati har de siste årene investert i flere eiendommer. I 2019 skrev Dagens Næringsliv om at han hadde kjøpt seg bolig på Jessheim, like utenfor grensen for å få gratis pendlerbolig fra Stortinget, og samtidig tok i mot tilbudet om pendlerbolig.

I fjor skrev Aftenposten at Gulati har eid og leid ut fire leiligheter i Oslo samtidig som han har fått gratis pendlerbolig. I høst fikk han en skattesmell på 60 000 kroner for tildeling av pendlerbolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer