«Naive» barnehage-politikere, mener professor

Tjente 36 millioner på barnehageutleie

Eiendomsselskaper i Trygge Barnehager-kjeden tjener det mangedobbelte av kjede-barnehagene de leier ut til.

EIENDOM MER LØNNSOMT: «Ulikhet i resultat gjenspeiler at lønnsomheten er ulik i barnehage- og eiendomsbransjen», skriver Eli Sævareid i Trygge Barnehager. Her er hun i barnehagen FUS Baglerbyen i mai i fjor. foto Kristin Svorte
EIENDOM MER LØNNSOMT: «Ulikhet i resultat gjenspeiler at lønnsomheten er ulik i barnehage- og eiendomsbransjen», skriver Eli Sævareid i Trygge Barnehager. Her er hun i barnehagen FUS Baglerbyen i mai i fjor. foto Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Trygge Barnehager as, selskapet bak en av landets største kjeder, FUS-barnehagene, er i full forvandling. Det viser regnskapene for 2019.

Der går det fram at 87 datterselskaper har skilt ut barnehagedriften i egne selskaper - for selv å bli rendyrkede utleieselskaper.

I de 174 selskapene som denne oppdelingen resulterte i, ble samlede overskudd 40 millioner kroner. Av dette fikk de 87 utleieselskapene 36 millioner.

Utleieselskapenes inntekter var helt eller delvis husleiebetaling fra de utskilte barnehagene, som drives med foreldrebetaling og offentlige tilskudd.

- Rettferdig leie

«Ulikhet i resultat gjenspeiler at lønnsomheten er ulik i barnehage- og eiendomsbransjen», kommenterer daglig leder Eli Sævareid til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Sævareid er en av Trygge Barnehagers to kontrollerende eiere.

Hun skriver at de fleste andre større barnehagekjeder, og kommunene, har skilt barnehagedrift fra eiendom.

«Det er rettferdig leie som er avtalt for leie av eiendommene, det vil si at leien er satt til markedsleie», skriver Sævareid. Hun skriver at markedsleie er lovpålagt, for at ikke én virksomhet skal subsidiere en annen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.