Trygge Barnehager as, selskapet bak en av landets største kjeder, FUS-barnehagene, er i full forvandling. Det viser regnskapene for 2019.
Der går det fram at 87 datterselskaper har skilt ut barnehagedriften i egne selskaper - for selv å bli rendyrkede utleieselskaper.
I de 174 selskapene som denne oppdelingen resulterte i, ble samlede overskudd 40 millioner kroner. Av dette fikk de 87 utleieselskapene 36 millioner.
Utleieselskapenes inntekter var helt eller delvis husleiebetaling fra de utskilte barnehagene, som drives med foreldrebetaling og offentlige tilskudd.

Full forvandling i barnehagekjempe
- Rettferdig leie
«Ulikhet i resultat gjenspeiler at lønnsomheten er ulik i barnehage- og eiendomsbransjen», kommenterer daglig leder Eli Sævareid til Dagbladets finansnettsted Børsen.
Sævareid er en av Trygge Barnehagers to kontrollerende eiere.
Hun skriver at de fleste andre større barnehagekjeder, og kommunene, har skilt barnehagedrift fra eiendom.

«Det er rettferdig leie som er avtalt for leie av eiendommene, det vil si at leien er satt til markedsleie», skriver Sævareid. Hun skriver at markedsleie er lovpålagt, for at ikke én virksomhet skal subsidiere en annen.
Ved årsskiftet var det 291 datterselskaper i Trygge Barnehager, inkludert selskaper som ikke var oppsplittet i eiendoms- og driftsselskaper.
NHH-professor: - Risikospredning
Eiendomsselskaper er ikke underlagt barnehagelovens begrensninger om størrelsen på overskuddene.
- Det virker åpenbart at de ser at overskuddene ikke kan komme i barnehageselskapene, hvor det er begrensninger for overskudd, sier Ola H. Grytten, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole.

Han understreker at det ikke behøver å være noe feil med dette, og at selskapet har revisor som har godkjent disposisjonene.
- Det er dette man gjør overalt. Dette er risikospredning, for å føre overskuddene over dit man ønsker, sier Ola Grytten til Børsen.
- Jeg vil tro at det ligger noe som heter kryss-subsidiering her, sier han.
Kryss-subsidiering betyr å flytte midler mellom selskaper man selv eier, slik at overskuddene havner der det av ulike grunner er mest gunstig.
- Naivt, mener BI-professor
BI-professor Petter Gottschalk har en annen innfallsvinkel.
- Det er veldig naivt når politikere sier at private barnehager ikke skal gå med overskudd, og at de ikke skal ta ut overskuddet. De har helt andre måter å gjøre det på, som skyhøy husleie, sier Gottschalk.
Ifølge Eli Sævareid er det gjort markedsundersøkelser, og uavhengige rådgivere har utredet, slik at husleiene er «mest mulig markedsmessige».
«Når man betaler markedsleie, så subsidierer man ikke », skriver hun.

Norges ukjente barnehagebaronesse
Eli Sævareid svarer slik på om Trygge Barnehagers disposisjoner er problematiske i forhold til barnehagelovens krav om at offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal komme barna i barnehagen til gode:
«Vi er i full overensstemmelse med barnehagelovens bestemmelser.»
Hun opplyser at barnehagekonsernet er arbeidsplassen til «3500 ansatte, eks alle vikarer».
SFR Holding-konsernet, hvor Trygge Barnehager / FUS-kjeden inngår, fikk i 2019 et årsresultat på 75,7 millioner kroner etter skatt.

Fire barnehagekjemper har 5,7 milliarder i billige Husbanklån
Milliardverdier i eiendom
I Trygge Barnehager as' 2019-regnskap har 87 eiendomsselskaper nå et «tvillingselskap» med nesten samme navn som driver barnehage.
Det betyr at 174 av 291 datterselskaper ved årsskiftet var omfattet av en oppsplitting i eiendoms- og barnehageselskaper. De 174 selskapene hadde et samlet resultat på ca. 40 millioner kroner etter skatt.
SFR Holding-konsernet, hvor Trygge Barnehager/FUS-kjeden inngår, fikk i 2019 et årsresultat på 75,7 millioner kroner etter skatt. Fast eiendom var verdsatt til 3,5 milliarder kroner.