Ole Andreas Halvorsen

Tjente fett i fjor

Viking Global Investors, eid av «Norges ukjente supermilliardær» Ole Andreas Halvorsen, leverte rekordresultater i fjor og havner på en tredjeplass over verdens mest innbringende hedgefond.

STYRTRIK: Ole Andreas Halvorsen, også kjent som «Tigergutt», er blant verdens aller rikeste personer, og omtales som en legende på Wall Street. Foto: Davil Paul Morris / Bloomberg / Getty Images
STYRTRIK: Ole Andreas Halvorsen, også kjent som «Tigergutt», er blant verdens aller rikeste personer, og omtales som en legende på Wall Street. Foto: Davil Paul Morris / Bloomberg / Getty Images Vis mer
Publisert

De største hedgefondene i verden tjente rekordmye i fjor, da tunge veddemål i markedene betalte seg ettersom aksjekursene skjøt fart.

Det skriver Financial Times, som viser til tall fra LCH Investments.

Tar bronse

På topp finner vi TCI, ledet av Sir Christopher Hohn. Ken Griffins hedgefond Citadel følger etter. På en pen tredjeplass ligger Viking Global Investors.

Sistnevnte er altså eid av verdens nest rikeste nordmann - etter John Fredriksen - nemlig Ole Andreas Halvorsen (63).

Ifølge Forbes er han på en 476. plass over verdens rikeste, med en personlig formue anslått til 5,9 milliarder dollar. Det tilsvarer om lag 62 milliarder kroner.

De 20 største hedgefondene i verden sopet inn totalt 67 milliarder dollar i 2023.

- Det har vært en fantastisk periode for aksjer, sier Brad Amiee, analysesjef i LCH, til FT.

- Legende på Wall Street

Fra hovedkvarteret i Greenwich i Connecticut og luksuriøse kontorer på Manhattan, San Francisco, Hongkong og London styrer Halvorsen det stadig større og mektigere hedgefondet.

I fjor tjente det altså 6 milliarder dollar - tilsvarende 63 milliarder kroner - ifølge FT.

Hovedpersonen selv holder en særdeles lav profil.

- Han er en veldig smart fyr, og han er en veldig hyggelig fyr. Jeg mener han allerede er en legende på Wall Street.

Det sa Daniel Strachman om Halvorsen i et intervju med Børsen i 2021. Strachman har selv jobbet i finansbransjen i New York i en årrekke og skrevet ni bøker om bransjen. Han har også truffet Halvorsen ved flere anledninger.

Les mer om den styrtrike nordmannen her.

«Tigergutt»

Halvorsen har bakgrunn som marinejeger i det norske forsvaret, før han studerte ved prestisjeuniversitetet Stanford i USA.

Karrieren startet under den kjente forvalteren og milliardæren Julian Robertson i selskapet Tiger Management. Robertson døde i 2022.

Her fikk Halvorsen tilnavnet «Tiger cub», oversatt til Tigergutt.

I 1999 startet han Viking Global, som har vokst til å bli et av verdens største hedgefond. Det forvalter i dag verdier for mer enn 42 milliarder dollar, ifølge egne nettsider, altså rundt 441 milliarder kroner.