Tjente millioner på meme

Jenta på bildet har nå blitt 21 år gammel - og millionær.

«DISASTER GIRL»: Zoë Roths fire år gamle ansikt er kjent for mange over hele verden. Foto: Dave Roth
«DISASTER GIRL»: Zoë Roths fire år gamle ansikt er kjent for mange over hele verden. Foto: Dave Roth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På det kjente bildet er Zoë Roth - bedre kjent som «Disaster Girl» - bare fire år gammel.

Blinkskuddet ble tatt av hennes far, Dave Roth, da familien en lørdag morgen i 2005 gikk for å se på en husbrann i nabolaget i North Carolina. Brannvesenet hadde med tillatelse satt fyr på huset for å trene på brannslukking, så flere naboer samlet seg for å kikke.

I 2007 vant faren en fotokonkurranse for bildet. Siden har det blitt delt flere millioner ganger på nett - gjerne i redigerte versjoner med ulike historiske katastrofer i bakgrunnen.

Nå har Zoë - som har blitt 21 år gammel - endelig fått solid avkastning for det populære bildet.

Solgt for 4 millioner kroner

Bildet ble nemlig solgt på en auksjon 18. april, som en såkalt Non-Fungible Token (NTF). En NTF er et digitalt sertifikat som sier hvem som eier et bilde, en video eller en annen form for digital media på nett.

Budene ble lagt inn i kryptovalutaen Ether, og høyeste bud endte på 180. Ifølge New York Times tilsvarte dette torsdag mer enn 495 000 dollar - eller i overkant av fire millioner kroner.

21-åringen forteller til avisa at hun opplevde salget som en mulighet til å endelig ta kontroll over situasjonen, som hun har følt seg maktesløs overfor siden barneskolen.

Hun skal ha rådført seg med andre kjente meme-motiver i forkant.

- Når det først ligger der ute, så er det der. Det er ingenting du kan gjøre med det. Det finnes alltid en måte å holde bildet relevant på, med alle grusomme ting som skjer, så jeg har ledd mye av bildene, sier hun.

Familien planlegger å dele pengene seg imellom. Zoë vil bruke sin del til å nedbetale studielånet, samt å donere en del til veldedige organisasjoner.

Mister ikke alle rettigheter

Det er foreløpig ikke bekreftet hvem som kjøpte bildet. Vedkommende går under brukernavnet @3FMusic på markedsplattformen Foundation.app, og har kommet med følgende uttalelse anonymt overfor Gizmondo:

- Vårt team samarbeider med kunnskapsrike og erfarne kunstrådgivere, som mener at vi må vokse med den teknologiske utviklingen på en måte som ikke bare promoterer vår virksomhet, men som også støtter kunstnere og kunstmarkedet. Derfor har vi satt av betydelige midler og ressurser til investeringer i NTF-er.

Salget er kodet på en måte som gjør at far og datter ikke mister alle rettigheter til bildet. Ifølge The News & Observer vil de få 10 prosent av salgssummen hver gang NTF-en blir solgt.

Ben Lashes jobber som meme-manager, og representerer flere Internett-stjerner. Han har også bistått far og datter Roth i salgsprosessen. Han sier til New York Times at NTF-salg har bidratt til å etablere memes som en sofistikert kunstform.

- Hvis du kan finne en samler - uansett pris - som respekterer kunsten i det - da har du et vellykket salg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer