Skatt

To av tre vil ha økt skatt for de rike

Et overveldende flertall blant nordmenn mener de rikeste må skatte mer enn i dag. - Folk er lut lei den borgerlige fordelingspolitikken, mener SV-leder Audun Lysbakken.

FORANDRING: - Folk er lut leig og vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken om den overveldende støtten til høyere skatt for de rike. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORANDRING: - Folk er lut leig og vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken om den overveldende støtten til høyere skatt for de rike. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

I en fersk meningsmåling Sentio Research har utført for Fagforbundet, svarer 68 prosent at de mener de rikeste her til lands må betale mer skatt.

Kun én av fem - 21 prosent - svarer nei på spørsmålet om rike bør bidra med mer skatt enn i dag, og støtter på den måten Solberg-regjeringens skattepolitikk.

- Lut lei

Leder i Fagforbundet Mette Nord er ikke overrasket over funnene.

- De rike har fått enorme skattekutt. På en annen side har de som har holdt hjulene i gang under pandemien og vært ofre gjennom nedstengingen fått kutt i feriepengetillegget og økte egenandeler. Dette er uakseptabelt, sier Nord.

- Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring. Folk er lut lei av den fordelingspolitikken som føres under de borgerlige, sier SV-leder Audun Lysbakken til Børsen.

Hans favoritt til ny statsminister etter stortingsvalget til høsten, Ap-leder Jonas Gahr Støre stemmer i.

SKATT MOT ULIKHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solbergs (t.h.) skattepolitikk skaper økte forskjeller.Foto: Vidar Ruud / NTB
SKATT MOT ULIKHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solbergs (t.h.) skattepolitikk skaper økte forskjeller.Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Å stanse økene ulikhet er noe av det viktigste vi gjør, da er et mer rettferdig og omfordelende skattesystem et viktig virkemiddel. Denne undersøkelsen understreker at det også er noe folk støtter opp om. Jeg tror det handler om at vanlige folk ser at det er viktigere med et trygt helsevesen og en god felles skole for barna, enn skattekutt til de rikeste.

Nord i Fagforbundet sier hun er glad for støtten, og mener det viser at det er på tide å legge om skattepolitikken i Norge.

- Undersøkelsen dokumenterer en unison støtte til økte skatter for de som har mest. Det styrker legitimiteten til en annen skattepolitikk, men også til å aktivt jobbe for en ny regjering.

- Enormt inspirerende

Den er gjennomført blant 1000 nordmenn over 15 år, og kan dermed anses å være representativ for befolkningen.

Fagforbundet er Norges største fagforbund og organiserer en rekke yrkesgrupper innenfor blant annet helse og sosial, samferdsel og kontoransatte.

Også Lysbakken tar med seg tallene som motivasjon inn i valgkampen.

- Tallene er enormt inspirerende for oss. De viser at skremselspropagandaen til høyresiden ikke virker. Høyre snakker om hvor farlig det er å forandre skattepolitikken, men dette viser at folk vil ha forandring.

- Urettferdig

Mette Nord ser skattespørsmålet i sammenheng med økende forskjeller i Norge. Hun mener Solberg-regjeringens skattekutt har bidratt til økte forskjeller her til lands.

- Høyreregjeringa har demonstrert hvem de prioriterer, og det er ikke vanlige arbeidsfolk. Målgruppen til høyreregjering har vært de som tjener aller mest. Dette har velgerne fått med seg og et stort flertall mener at de rike bør betale mer i skatt, sier Mette Nord.

ENORMT: Det er Fagforbundet, som Mette Nord leder, som har bestilt meningsmålingen. Hun mener regjeringen har prioritert de rike. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ENORMT: Det er Fagforbundet, som Mette Nord leder, som har bestilt meningsmålingen. Hun mener regjeringen har prioritert de rike. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

I meningsmålingen har Fagforbundet også spurt om nettopp økte forskjeller. Også her er det stor støtte for venstresidas linje. Hele 62 prosent svarer ja på spørsmålet «Bekymrer du deg for økende økonomiske forskjeller mellom folk i Norge?»

31 prosent svarer nei på det samme spørsmålet, mens 6 prosent sier de ikke vet.

- Ulikhetene øker i Norge og det bekymrer folk. De siste åtte årene har vi hatt en høyreregjering som har prioritert de som har mest fra før. De har gjennomført en rekke usosiale kutt på den ene siden og gitt milliarder i skattekutt til Norges rikeste på den andre siden. Det er urettferdig. Nå trenger vi en ny kurs som setter vanlige folk først, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Millionstøtte

Fagforbundet er en av Arbeiderpartiets største økonomiske støttespillere, og gir 6,5 millioner kroner til valgkampen til Støre og co. i år. I tillegg gir LO, som Fagforbundet er en del av, 15 millioner kroner til Ap, 5 millioner til SV, og 3 millioner til Sp.

Det er finanspolitiker på Stortinget Vetle Wang Solheim som svarer på vegne av Høyre og regjeringen i et ellers feriestengt Norge.

- Fagforbundet har helt rett i at dette valget er et retningsvalg. Det er et valg mellom at dagens regjering skal fortsette å senke skattenivået for folk og bedrifter i nye fire år, og at det kommer en regjering utgått fra venstresiden som vil øke skattene med alt mellom 3 og 30 milliarder kroner.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Solheim trekker fram nettopp forbindelsen mellom Fagforbundet og Arbeiderpartiet, men mener likevel de burde visst bedre.

- Det er ikke overraskende at Fagforbundet tar til orde for høyere skatter, men jeg er overrasket over at en fagforening i Norge er enig i Arbeiderpartiets garanti om å øke skattetrykket for de norske eierne av arbeidsplasser, imens de utenlandske eierne skal ha det like godt som i dag. Jeg hadde trodd at Fagforbundet mente at det norske eierskapet var å foretrekke, avslutter Solheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer