Vannstyring i Oslo:

To Lan-konsulenter kan koste 56 millioner

Mens Oslo-skolen står i stormen etter lønnsfest og konsulentregninger, må også miljøbyråd Lan Marie Berg svare for konsulentbruk. To konsulenter kan sitte igjen med 56 millioner i honorar.

KRITISERT: Hallstein Bjercke i Venstre undrer seg om miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har noen styring over feltet sitt i det hele tatt.
KRITISERT: Hallstein Bjercke i Venstre undrer seg om miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har noen styring over feltet sitt i det hele tatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vann- og avløpsetaten i Oslo bygger ny vannforsyning, og sju av elleve i den øverste prosjektledelsen er innleide konsulenter.

Alle de sju har bakgrunn fra Follobanen og Bane NOR, skriver bygg.no, som omtalte saken først.

To av lederne har vunnet konkurranser med sine egne selskaper som kan være verdt 56,5 millioner kroner fram mot 2028.

- Denne saken ser svært alvorlig ut og reiser en rekke spørsmål knyttet til hvordan Vann- og avløpsetaten gjennomfører og styrer Oslo kommunes største investeringsprosjekt noensinne, sier Hallstein Bjercke (V) til Børsen.

Vannprosjektet har en kostnadsramme på 12,5 milliarder kroner og skal gi Oslo ny og uavhengig vannforsyning med en annen vannkilde enn Maridalsvannet. Prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2028.

Styringsevne

Det er MDG-topp og miljøbyråd Lan Marie Berg som er ansvarlig for saken.

Hallstein Bjercke mener det påhviler Berg et særlig ansvar i lys av alle Dagbladets avsløringer rundt hennes ledelse av gjenvinningsetaten i Oslo. Berg har ikke politisk kapital nok til å bøte på enda en smell med svak styring, ifølge Bjercke.

- For ett år siden ble det avdekket at en av hennes andre etater, Renovasjons- og gjenvinningsetaten, hadde gjennomført flere ulovlige ansettelser og anskaffelser. Hvis dette nå gjentar seg, framstår det jo som om byråd Berg ikke er i stand til å styre egne etater overhode, sier Bjercke.

Konsulentbruk

Millionene som brukes på konsulenter retter også søkelys mot konsulentbruken i utskjelte Utdanningsetaten i Oslo.

Dagbladet har i høst avdekket lønnsfest på direktørnivå i etaten, samt millionbruk på konsulenter, blant annet som følge av «manglende kompetanse». Konsulentbruken som helhet har gått ned i Utdanningsetaten de siste åra, men opposisjonen har likevel reagert på styringa til ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Dagbladet har også dokumentert bruk av dyre hodejegere og millioner til amerikansk ledercoaching.

- Må få klarhet

Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Lan Marie Berg er ordknapp i sitt svar til Dagbladet. Byråden sier hun har bedt om en redegjørelse om etatens bruk av konsulenter.

- Nå må vi først få klarhet i hva som er skjedd i de prosessene som beskrives i artikkelen på bygg.no. Jeg har bedt Vann- og avløpsetaten om en grundig redegjørelse for de faktiske forholdene i saken, og de vurderinger og beslutningsprosesser som ligger til grunn for organisering og bemanning i prosjektet, sier Berg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer