Flyanalytiker om streiken:

To scenarioer: - Kan eskalere

Konflikten mellom NHO og NFO er fortsatt uløst. Flyanalytiker skisserer to alternativer som nå kan utspille seg.

KAN BLI STÅENDE PÅ BAKKEN: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs forklarer at jo lenger flykonflikten mellom NHO og NFO varer, jo større konsekvenser vil det få for flytrafikken og passasjerer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAN BLI STÅENDE PÅ BAKKEN: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs forklarer at jo lenger flykonflikten mellom NHO og NFO varer, jo større konsekvenser vil det få for flytrafikken og passasjerer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jo lengre dette varer og jo mer komplisert det blir, så risikerer vi å få en situasjon vi absolutt ikke ønsker å stå i. Særlig hvis det blir SAS-streik på toppen av det hele, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Børsen.

Etter gjentatte meklingsforsøk er det fortsatt ingen løsning i flykonflikten mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Lørdag 18. juni markerte starten på flykaoset, som hittil har sørget for massekanselleringer og store forsinkelser.

Natt til søndag trådte NHOs lockout i kraft. Det innebærer at hele 450 flyteknikere ble tvunget ut av tjeneste. Nå råder blant annet bekymringen for at norske ambulansefly skal rammes av konflikten. Enkelte krever streiken avblåst.

- Vi kan ikke ha det sånn som dette. Denne konflikten går allerede ut over folks liv og helse. Arbeidsministeren må gjøre noe veldig kjapt. Situasjonen er så alvorlig at det må utløse tvungen lønnsnemnd, advarte stortingsrepresentant Irene Ojala fra Finnmark overfor Børsen mandag.

- Kan nærme seg slutten

I formiddag sendte NFO ut en pressemelding der organisasjonen opplyser at de vil kontakte NHO med en skisse til løsning i løpet av dagen. Klokka 18.30 opplyser NHO til Børsen at de fortsatt ikke har hørt fra motparten, men at de står klare til å forhandle.

Stridens kjerne er flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time. Det tilsvarer en lønnsøkning på 17-18 prosent. NHO har stemplet kravet som «helt ekstremt», og viser til at rammen for årets lønnsoppgjør er på 3,7 prosent.

Elnæs skisserer det han mener er to aktuelle scenarioer for veien videre:

- Enten så nærmer det seg slutten nå. Det kan skje ved at NFO kommer med et edruelig forslag til løsning, særlig knyttet til lønnskravet. Jeg opplever at dette har vært et vesentlig punkt for å komme seg videre mot en løsning. Det må da være et forslag som NHO Luftfart føler det er grunn til å forhandle om.

RAMMER MANGE: NHO-sjefen Ole Erik Almlid kaller flyteknikernes krav for ekstreme, og sier det rammer mange. Video: Maja Walberg Klev / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Prekært

NFO varslet mandag at organisasjonen ville framlegge en skisse til løsning basert på at flyteknikerne reduserer «vårt lønnskrav betydelig». Kravet var at NFO får beholde fagforeningsretten for teknikere i administrativ stilling og teknikere under utdanning.

Detaljene i skissen er foreløpig ikke offentlig kjent. Elnæs mener det er vanskelig å spekulere på innholdet i NFOs skisse, men håper at partene finner fram til en løsning - og det raskt.

- Hvis ikke, står vi overfor et annet scenario der situasjonen eskalerer ytterligere. Det innebærer at enda flere fly blir tatt ut av tjeneste, noe som igjen rammer passasjerer. Det mest prekære er også luftambulansetjenesten.

- Mister styringen

- Hvor lenge kan dette skape utfordringer for flyselskapene og passasjerer?

- Det er ekstremt vanskelig å gi et konkret svar på. Jo lengre konflikten varer, og jo flere fly som settes på bakken, jo større blir omfanget av situasjonen. Jo tidligere dette blir avklart, jo raskere får man flyene i drift.

Regjeringen kan gripe inn i konflikten dersom det blir fare for liv og helse. Partene vil da bli varslet av arbeidsministeren om tvungen lønnsnemnd.

- Hvorfor er NFO villig til å «redusere lønnskravet betydelig» akkurat nå?

- Dersom jeg hadde stått i en liknende situasjon, hadde det vært ønskelig å forhandle seg fram til en løsning med motparten. Hvis ikke blir det tvungen lønnsnemnd, der en tredjepart avgjør. Dermed mister man styringen.

- Overrasket

- Ved tvungen lønnsnemnd er sannsynligheten stor for at man havner på et oppgjør tilsvarende frontfaget?

- Det er sannsynlig. Jeg vil bli overrasket om NFO kommer med en skisse til løsning som ligger langt utenfor dette nå.

NFO har ikke besvart Børsens henvendelse mandag ettermiddag.

Unntatt offentligheten

Tidligere i dag gikk Frp's helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud ut og mente at det farligste arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) kan gjøre nå, er å avvente situasjonen.

- Det er krevende å gjøre disse vurderingene fra utsida. Men når kortbanenettet ligger nede, og luftambulansen er ytterst sårbar, så blir det en veldig stor belastning. Dette er ytterst skummelt, sa Hoksrud til Børsen.

Arbeidsdepartementet opplyste til Børsen mandag ettermiddag at de følger med på konflikten.

- Det innhentes nødvendig informasjon fra Helsetilsynet, noe som er helt vanlig i en arbeidskonflikt som dette. Denne informasjonen vil være unntatt offentlighet så lenge det pågår en konflikt, fikk Børsen opplyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer