Mandag er 16 000 frisører på jobb igjen etter seks uker med nedlåste sakser og hårfønere.
Kundene er mer enn klare, men mange må belage seg på en annen hverdag fram mot 17. mai. Det blir ikke bare å stikke innom og få shinet toppen.
Etter de nye smittevernreglene med en meter avstand, kan ikke salongene ha kunder sittende inne for å vente på ledig time. Og det blir ikke lesestoff i ventekroken.
- Vanvittig trykk
- Salonger over hele landet opplever et vanvittig trykk fra kunder, de ringes ned. Hos mange er det stappfulle kundelister i to uker, rapporterer adm. direktør Anne Mari Halsan i den største arbeidsgiverorganisasjonen - NHO-tilknyttede Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB).

Derfor vurderer mange å utvide åpningstidene.
Over halvparten av ca. 2 500 bedrifter i bransjen er organisert i NHO.
Og få timer etter at næringsministeren har lagt fram smitteveilederen som helsemyndighetene og bransjen har blitt enige om, koker det rundt om hos frisørene og velværebedriftene.
Slik beskriver NHO Service og Handel den nye frisørhverdagen fra mandag.
- Flere er i gang med å ommøblere og flytte frisørstoler for å tilfredsstille det nye kravet til smittevern. Fra og med denne fredagen skal alle våre medlemsbedrifter delta på et timelangt smittevernkurs med eksamen. Alle bedriftene får tilsendt et link med et såkalt e-læringskurs med levende bilder. Og vi anbefaler alle våre bedrifter å ta med seg et tilsvarende kurs fra Folkehelseinstituttet, sier Halsan.
Alle spør hvordan smittesituasjonen skal håndteres når salongene åpner igjen mandag morgen.
Anbefaler smitteverngebyr
Torsdag kveld jobbet arbeidsgiverorganisasjonen under høytrykk for å få ferdig en praktisk veileder til bedriftene - basert på den smittevernavtalen som myndighetene og bransjen nå er enige om.

- Har frisørene gitt signaler til dere om at de kommer til å øke prisene?
- Nei, ikke en eneste bedrift har spurt oss eller sagt noe om det i den endeløse samlingen av henvendelser fra våre medlemmer. Derimot har vi anbefalt dem å ta et smitteverngebyr for innkjøpene de er nødt til å gjøre i denne situasjonen. Prisen vil variere etter lokale utgifter, men jeg vil anslå at det begrenser seg til noen 10'ere pr. kunde.

Frisørsalong brøt smittevernloven
Slik er Helsedirektoratets formulering av ett av avtalkepunktene i smitteveilederen:
Kunder bør stille med rent hår, hud og skjegg, hvis det ikke går an å vaske på stedet.
Anbefaler vask i salongen
- Hvordan tolker Norske frisør- og velværebedrifter det?
- Vi har anbefalt våre medlemsbedrifter å vaske kundenes hår og skjegg, hvis frisørene selv vurderer at det er sikrest i forhold til mulig smitte i hår og skjegg. Så får kundene selv bestemme om de godtar å betale for vask eller vil gå. NFVB har ikke noen politirolle i det spørsmålet, sier adm. direktør Anne Mari Halsan til Dagbladet.
Det er ikke krav om bruk av munnbind når bedriftene åpner igjen.
Arbeidsgiverorganisasjonen anbefaler medlemsfrisører å bruke munnbind hvis situasjonen krever det. Eller si nei til behandling i utrygge situasjoner.

Får meldinger av desperate kunder
For mange i storbyene
- Er det for mange frisører i Norge, slik situasjonen var før corona-karrieren?
- Muligens ikke for mange frisører, men for mange enkeltmannsforetak og småbedrifter. Bare i de fire største byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er det 600 småbedrifter som kommer og går hvert hvert år, sier Halsan.