Tøffere tider - tøffere krav

SV-leder Audun Lysbakken krever strakstiltak mot milliardærflukten til Sveits, og retter en advarende pekefinger mot statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum rett før forhandlingene om statsbudsjettet.

KLAR: SV-leder Audun Lysbakken er kampklar med flere krav når det nå skal forhandles om statsbudsjettet for neste år. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KLAR: SV-leder Audun Lysbakken er kampklar med flere krav når det nå skal forhandles om statsbudsjettet for neste år. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Skyhøy inflasjon, stigende renter og Russlands invasjon i Ukraina skaker verdensøkonomien. Urolige tider har fått regjeringen til gjentatte ganger å advare mot økt oljepengebruk.

SV-leder Audun Lysbakken retter advarselen tilbake. Få dager før forhandlingene starter mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp, gir partilederen svar på tiltale:

- Det er ikke sånn at vanskelige tider gjør at SV vil være mer ettergivende i forhandlingene. Tvert om. Vanskelige tider gjør det enda viktigere med omfordelende grep i budsjettet, sier han til Børsen.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

- Uakseptabelt

SV legger fram sitt alternative forslag til statsbudsjett fredag. Men Lysbakken kan allerede nå røpe en helt konkret sak som de vil ta med seg til forhandlingsbordet.

- De siste dagene er det kommet stadig nye meldinger om rikinger som tar med seg formuen og flytter til Sveits. Min klare melding til regjeringen er at nå må det handles, sier Lysbakken.

- Er det egentlig så farlig at noen rikinger flytter til Sveits?

- Ja, det er uakseptabelt at svært rike mennesker reiser fra skatteregningen sin. Dermed sender de regningen videre til vanlige folk, og det er dypt usolidarisk, sier Lysbakken, som langt fra er ferdig med sitt rikingoppgjør:

- Denne milliardærflukten er også veldig avslørende på disse rikingenes syn på hvor verdiene deres kommer fra. De oppfører seg som om de har skapt all rikdommen alene. Men vi vet jo at formuene er skapt av innsatsen fra mange mennesker, gode offentlige systemer og i mange tilfeller utnyttelse av våre felles naturressurser, sier SV-lederen.

Streng exitskatt

Helt konkret vil SV stramme inn med en streng exitskatt, som innebærer at grensen for skattefritt å kunne realisere det man tar med seg ut av landet, forlenges ut over dagens krav om fem år med adresse utenfor Norge.

- Vi er for at regjeringen fortsetter utredningen om hvordan man best kan tette skattehullet. Men samtidig må det handles nå. Og når regjeringen selv fastslår at det ikke er noe i veien med å utvide femårskravet, da sier vi ganske enkelt: «gjør det!».

- Et helt konkret krav i budsjettforhandlingene, med andre ord?

- Dette er noe vi tar med oss inn. Men det enkleste ville være om regjeringen bare gjør det. Det er ingen grunn til å vente.

Lover endringer

Lysbakken avviser at det er det norske skattesystemet som svikter når milliardærer flytter i flokk til Sveits.

- Sveits har gitt oss den hullete sveitserosten, men de har dessverre også gitt rike mennesker i Europa muligheten til å uthule sine egne skattesystemer, mener SV-lederen.

- De flytter vel fordi de opplever skattetrykket som for høyt?

- Lavere skatt for de rike vil være det samme som å gi etter for trusler mot et skattesystem som flere partier har gått til valg på, og som flertallet av velgerne har sagt ja til. Nemlig et skattesystem som er mer omfordelende. Denne endringen skal gjennomføres, lover SV-lederen.

Vender presset

Statsbudsjettet for neste år er det første rendyrkede fra Ap og Sp-regjeringen, siden de i fjor måtte nøye seg med å justere på budsjettforslaget fra Erna Solbergs avgåtte regjering.

I mellomtida har det blitt krig i Europa - med en global matkrise, energikrise og inflasjonstall vi ikke har sett på over 40 år.

Lysbakken mener likevel at presset ligger hos motparten.

- Vi vil primært stemme for vårt budsjett. Spørsmålet er om vi kan forhandle fram et kompromiss med regjeringen. Det håper jeg jo. Men de må vise vilje til å gjøre budsjettet mer omfordelende, slik at folk som sliter med renter og regninger som kan få mer håndsrekning. Og vi må få et budsjett som tar klima og miljøkrisen mer på alvor.

- Men realistisk sett, har dere egentlig noe valg annet enn å bli enige?

- Regjeringen er avhengig av å få flertall i Stortinget, så det er de som har presset på seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer