Tok «absurd» strømgrep: - Helt galskap

Mens strømprisene skyter i taket, har bonden Lars Lauten funnet et «smutthull» som vekker stor oppsikt.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert

KLØFTA (Børsen): - Jeg tror videoen engasjerer og provoserer mange. Det er jo banalt, gitt dagens høye strømpriser, at det er billigere for meg å produsere strøm på diesel, dersom jeg ikke får strømstøtte, sier bonden Lars Egil Lauten (51), idet han forsøker å overdøve voldsomme drønn fra et nødaggregat som spytter ut sort røyk.

- Og miljøvennlig er det jo ikke akkurat.

Lauten har høstet stor oppmerksomhet for en video han nylig publiserte på sosiale medier. Formålet med strømstuntet er å illustrere det han beskriver som et «paradoks».

- ABSURD: Egil Lautens strømstunt har fanget oppmerksomheten til mange. Han presiserer riktignok at dieselaggregatet ikke tas i bruk så lenge strømstøtten eksisterer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- ABSURD: Egil Lautens strømstunt har fanget oppmerksomheten til mange. Han presiserer riktignok at dieselaggregatet ikke tas i bruk så lenge strømstøtten eksisterer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg driver landbruk og har i underkant av 200 storfe med melkeproduksjon. Vi bruker derfor en del strøm. I en årrekke har vi også blitt oppfordret til å fase ut olje, og bli mer miljøvennlig. Da er det er jo helt galskap og absurd at dette skal bli løsningen vi må gå for på bygda.

Har gjort regnestykket

51-åringen har gjort regnestykket og mener selv at han sparer et sted mellom 2-4 kroner per kilowattime på å bruke dieselaggregat når strømprisen er på sitt høyeste.

- Det er litt avhengig av dieselpriser også. Men selv med dagens pumpepris, vil det være rimeligere å produsere strøm med diesel. Det er jo en absurd situasjon.

Han utdyper:

- Dersom regjeringen ønsker at næringa skal bli en del av det grønne skiftet, så må vi få på plass en gunstig løsning som oppmuntrer til bruk av nettopp grønn energi.

Misnøye

- Men bønder får jo strømstøtte?

- Ja, og personlig skal jeg nok klare meg. Men for nyetablerte, som kanskje får tredoblet strømregninga, så er situasjonen ganske heftig.

- FRYKTER VINTEREN: Bonde Lars Lauten er bekymret på vegne av næringa. Han frykter at prisøkningene kan velte flere bedrifter over ende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FRYKTER VINTEREN: Bonde Lars Lauten er bekymret på vegne av næringa. Han frykter at prisøkningene kan velte flere bedrifter over ende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge Nationen er det bred misnøye knyttet til dagens strømstøttepakke for bønder.

Ordningen gir støtte for inntil 20 000 kilowattimer i måneden. Selv da vurderer flere det som ulønnsomt å høste avlingene. Enkelte har gått til det drastiske skrittet å ødelegge egen avling, fordi det er for dyrt å holde kjølelagrene i gang.

- Jeg er bekymret for næringa. Klarer man ikke å betale for strømmen, betyr det i ytterste konsekvens konkurser og arbeidsledighet, fortsetter Lauten.

- Kan være uheldig

I dag kommer også strømstøtte-utbetalingen kvartalsvis - som Lauten er særlig kritisk til. Flere har tatt til orde for å innføre månedlige utbetalinger.

- Det betyr at vi må forskuttere de skyhøye strømregningene. Da snakker vi om raskt om en presset økonomisk situasjon. Og hvis du skal være så uheldig å glemme søknadsfristen, kan du gå glipp av 50 000 kroner.

I august 2019 hadde Lauten en strømregning på 11 000 kroner. I august 2022 var strømregninga doblet til 22 000. På toppen av dette er slaktekostnadene nå på et så skyhøyt nivå at matprodusenten Nortura har skrudd opp prisene. Det betyr at bøndene får dårligere betalt for sine kjøttleveranser.

- SVIR: Lar Lauten viser fram strømkostnadene for de siste månedene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SVIR: Lar Lauten viser fram strømkostnadene for de siste månedene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Får svi

I tillegg får norske bønder kjenne en heftig prisøkning på alt fra kraftfor til gjødsel.

- Jeg får svi litt i begge ender. Inntektene blir jo lavere. Jeg snakker med bønder som ønsker å være en del av framtidsbonden, men som vurderer nedlegging. De ser ikke poenget med å jobbe så mye, og tjene så lite.

- Hva uroer deg mest?

- Jeg er bekymret for vinteren vi går inn i. Det ene er hvor lenge vi faktisk har strømstøtte. For det er en midlertidig ordning. Det gjelder også privathusholdninger.

Advarer

Lauten tar til orde for det han mener hadde vært en god løsning.

- Jeg ønsker like priser på tvers av landet, og skulle helst hatt en stabil og forutsigbar strøm, slik at vi kan planlegge etter dette. Det hadde vært mye ryddigere.

- Og hvis ikke?

- Da skal du ikke se bort fra at vi er nødt til å bruke dieselaggregatet i vinter for å holde strømkostnadene i sjakk.

Vil ikke øke støtten

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har inntil videre avvist at det kommer endringer i strømstøtten til bøndene. Tidligere denne uka uttalte Borch at hun forstår utfordringene bøndene har med høye strømutgifter, men at taket for strømstøtte vil ikke bli hevet.

- En justering av strømstøtteordningen for jordbruks- og veksthusprodusenter er ikke planlagt», skrev Borch i en kommentar til Nationen formidlet via epost gjennom presseavdelingen i departementet, gjengitt av NTB.

- Regjeringen har valgt å prioritere produksjonskostnadene for primærprodusentene. Strømutgifter til pakkeri- og lagervirksomhet faller derfor utenfor strømstøtteordningens virkeområder, fortsatte Borch.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer