SAS-sjefen innrømmer:

- Tok beslutningene for seint

Anko van der Werff berømmer hovedkonkurrenten Norwegian - og erkjenner at hans eget kriserammede selskap var for treig på avtrekkeren.

INNRØMMER FEIL: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff, erkjenner at selskapet burde kommet på banen med en løsning tidligere. Her avbildet i forbindelse med den omfattende pilotstreiken i fjor sommer. Foto: Chris Anderson /TT News Agency / via REUTERS / NTB
INNRØMMER FEIL: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff, erkjenner at selskapet burde kommet på banen med en løsning tidligere. Her avbildet i forbindelse med den omfattende pilotstreiken i fjor sommer. Foto: Chris Anderson /TT News Agency / via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Pengene fosser stadig ut av kriserammede SAS, som snur hver stein for å tette kostnadshull og sikre selskapets framtid.

For konsernsjef Anko van der Werff har utfordringene stått i kø siden han overtok stafettpinnen fra Rickard Gustafson for snart to år siden. Werff er imidlertid ikke alene om å ha høstet noen brutale erfaringer fra luftfarten de siste åra.

Tirsdag var toppsjefene fra SAS, Norwegian og Play Airlines samlet i forbindelse med luftfartskonferansen Danish Travel Event i København.

- Tok muligheten

Ifølge bransjenettstedet Check-In forklarte Norwegian-sjef Geir Karlsen at han fikk tilbud om å overta Jacob Schrams rolle som administrerende direktør etter at selskapet fullførte en vellykket rekonstruksjonsprosess i Irland og Norge i slutten av mai i 2021.

Selskapet var konkurstruet i lang tid før sistnevnte brikke falt på plass.

- Vi hadde seks måneder der alt handlet om overlevelse. Vi tok muligheten. Vi benyttet anledningen da vi fikk den, og vi var det første selskapet som prøvde å løse det på denne måten, fortalte Karlsen under tirsdagens arrangement, gjengitt av nettstedet.

- For seint

Den finansielle restrukturering til SAS har ikke gått like smertefritt. Flyselskapet satser alt på spareplanen «SAS Forward», der kostnadsnivået skal senkes betraktelig.

Den samlede gjelden er imidlertid på 58,8 milliarder kroner og fortsatt er selskapet under konkursbeskyttelse ved en domstol i USA.

Søknaden ble levert så seint som i juli i fjor, og ifølge toppsjefen vil SAS være under konkursbeskyttelse i minst seks måneder til.

Da SAS omsider søkte konkursbeskyttelse, var Norwegian for lengst i havn med sin redningsplan og hadde opparbeidet seg en betydelig styrket økonomi.

van der Werff erkjenner nå at dette har vært uheldig for selskapet.

- Norwegian tok mange riktige beslutninger, og vi tok våre beslutninger for seint. Det var positivt for dem, innrømmer SAS-sjefen, ifølge Check-In.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Sympati

Både Norwegian og SAS ble brutalt rammet av pandemien. Geir Karlsen har tidligere uttrykt sympati overfor hovedkonkurrenten.

- Vi har veldig sympati for den situasjonen SAS står i. Den er ikke helt ulik den vi selv sto i for ikke så altfor lenge siden, sa konsernsjefen til Børsen i fjor sommer.

Han fortsatte:

- Det som nå har oppstått i SAS, har også oppstått i Norwegian tidligere.

- Hva har dere gjort riktig, som SAS kanskje har gjort feil?

- Jeg vil ikke kommentere hva SAS eventuelt har gjort feil. Da pandemien slo inn, var vi veldig tidlig ute og så at vi kom til å få store problemer som satte hele selskapet i risiko. Vi tok tak i situasjonen og var tidlig ute med en plan for hva skulle gjennomføres. Det var viktig for å komme ut med begge beina på jorda, forklarte Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer