Tok bilde med sanksjonert russer

Elon Musk dukket i helga opp under VM-finalen, der han ble avbildet med en sanksjonert, russisk TV-personlighet.

FÅR KRITIKK: Elon Musk får kritikk for å ha stilt opp på denne selfien med den sanksjonerte russiske TV-personligheten, Natalija Asker-Zade. Foto: Natalija Asker-Zade / Telegram
FÅR KRITIKK: Elon Musk får kritikk for å ha stilt opp på denne selfien med den sanksjonerte russiske TV-personligheten, Natalija Asker-Zade. Foto: Natalija Asker-Zade / Telegram Vis mer
Publisert

«Elon - jeg håper du ikke visste hvem det var», skriver den russiske opposisjonspolitikeren Ivan Zjdanov på Twitter.

Bilde med sanksjonert russer

Det som har fått den russiske politikeren til å reagere er et bilde den prorussisk TV-journalisten Natalija Asker-Zade (35) la ut på den krypterte meldingstjenesten Telegram kort tid etter at Argentina hadde beseiret Frankrike i en dramatisk VM-finale i Qatar.

«Argentina slo Frankrike på straffer i VM-finalen. Jeg er enig med Elon Musks vurdering av kampen: 'En duell i ørkenen. En bedre kamp kunne man ikke håpet på'.- Jeg så hvordan han delte følelsene sine om det som skjedde på Twitter. Jeg har også mange gode følelser - jeg vil fortelle dere om det snart», skrev Asker-Zade da hun la ut bilde, ifølge Business Insider.

Hun refererte åpenbart til en Twitter-melding Musk hadde lagt ut, der han publiserte en video av det øyeblikket sluttsignalet gikk, og Argentina kunne kaste seg ut i hemningsløs gulljubel.

Øyeblikket der de to tok bilde sammen er også foreviget i en TikTok-video.

Årsaken til at den russiske opposisjonspolitikeren reagerer er at Asker-Zade er programleder i det statseide russiske mediet VGTRK, som har blitt sanksjoner av både Storbritannia og Canada etter at Russland invaderte Ukraina.

Også Asker-Zade selv er sanksjonert av en rekke vestlige land.

Britiske myndigheter mistenker også at Asker-Zade har et forhold til den russiske oligarken Andrei Kostin, som er styreleder for den sanksjonerte banken VTB.

«På den måten er hun tilknyttet to enheter (VGTRK og Kostin), som begge er eller har vært involvert i å få en fordel fra eller støtte Russlands regjering ved å jobbe for en enhet som er tilknyttet de russiske myndighetene», heter det i Storbritannias begrunnelse for å ilegge henne sanksjoner.

Elon Musk har så langt ikke kommentert bildet.

Bilde med Kushner

Twitter- og Tesla-eierens tilstedeværelse under VM-finalen har i det hele tatt blitt viet mye oppmerksomhet.

Under finalen ble Musk også fotografert sammen med Donald Trumps svigersønn Jared Kusher. Kushner er gift med Ivanka Trump, og var politisk rådgiver i Det hvite hus da svigerfar Donald var president.

Bilder av Musk på tribunen har blitt ivrig kommentert, spesielt ettersom de kom i kjølvannet av at Musk og Twitter torsdag i forrige uke besluttet å utestenge flere journalister fra det sosiale mediet.

Det var snakk om journalister fra amerikanske medier som har dekket Twitter og dets nye eier.

Mediene har blant annet satt søkelys på Musks bruk av privatfly, og dermed vist hvor han er.

Musk begrunnet utestengelsene med at journalistene avslørte hans posisjon og hevdet at det var et direkte brudd på Twitters retningslinjer.

Derfor reagerte Twitter-brukere på at Musk tvitret en video fra tribunen på søndag, og dermed viste nøyaktig hvor han befant seg.

Avstemning på Twitter

I helga la også Twitter-sjefen ut en avstemning på Twitter, der han spurte om han skulle trekke seg som Twitter-sjef. Han insisterte på at han ville rette seg etter resultatet av avstemningen.

Resultatet ble at 57 prosent av de som svarte sa at han burde trekke seg.

Da en tvitrer antydet at Musk allerede hadde en etterfølger i tankene, så ble det avvist av Musk selv.

«Ingen som kan holde Twitter i live vil ha jobben. Det finnes ingen etterfølger», tvitret Musk.

Hvorvidt Musk faktisk følger resultatet fra avstemningen eller ikke, er så langt helt i det blå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer