Strømstøtte:

- Tok for lang tid

De høye strømprisene har gjort at Hagesenter Nordtvedt må holde stengt i vinter. Selv om en støtteordning for næringslivet nå er på plass, vil dørene forbli lukkede. Daglig leder Simen Augestad mener hjelpen kom for sent.

VINTERSTENGER: Hagesender Nordtvedt må holde stengt i vinter, og selger allerede nå ut lagrene med julevarer til halv pris. Her med daglig leder Simen Augestad. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VINTERSTENGER: Hagesender Nordtvedt må holde stengt i vinter, og selger allerede nå ut lagrene med julevarer til halv pris. Her med daglig leder Simen Augestad. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi satt og regnet på hva det kom til å koste, og så at utgiftene ble altfor høye, sier daglig leder hos Hagesenter Nordtvedt, Simen Augestad, til Børsen.

Hagesenteret har sett seg nødt til å holde stengt i vinter som følge av de høye strømprisene.

Selv om regjeringen nå har lagt fram en strømstøttepakke for næringslivet, vil ikke det endre valget om å stenge.

- Beslutningen er tatt, sier Augestad.

Har ikke tiltro

Augestad er kritisk til at det har tatt så lang tid å få på plass en strømstøtteordning.

- Når det har tatt så lang tid å få noe på plass, så har vi ikke hatt noen tiltro til at de ville ta en beslutning som ville gagne oss noe særlig uansett, sier han.

Fredag la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fram en støttepakke for næringslivet som er rammet av høye strømutgifter. Pakken inneholder blant annet lånegarantier og en energitilskuddordning.

TOMT: Det koster for mye å ha på lampene i drivhuset, og plantebordene står nå tomme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOMT: Det koster for mye å ha på lampene i drivhuset, og plantebordene står nå tomme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Flere reagerer på at det tok for lang tid å få den på plass.

Energipolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, sier at regjeringens somling har betydd kroken på døra for hjørnesteinsbedrifter i hele Sør-Norge.

- Dette har KrF etterlyst i hele vår. Flere nedlagte bedrifter har blitt symboler på regjeringens feilslått politikk. Vi håper disse ordningene reelt hjelper, men det gjenstår å se.

På forhånd advarte også flere om at en låneordning ikke ville være treffsikker nok. Noho-sjef Karl-Henning Svendsen uttalte til Børsen at flere i utelivsbransjen ville bli skuffet hvis strømstøtten kom som et lån.

- Lite forutsigbar

Hagesenterlederen mener at strømordningen som nå kommer, ikke er forutsigbar nok for deres bedrift.

En del av strømpakken er at staten garanterer for 90 prosent av strømlånet til bedrifter.

- Bankene forteller at utlånsmarkedet fungerer godt, og at de er innstilte på å finne løsninger og vil låne ut til bedriftene som trenger det, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til Børsen.

VENTER PÅ VÅREN: Hagesenteret holder stengt i vinter, men håper på en ny vår. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VENTER PÅ VÅREN: Hagesenteret holder stengt i vinter, men håper på en ny vår. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Han sier at flere har stilt spørsmål om det da er behov for lånegarantien.

- Jeg mener det er det, for denne situasjonen kan endre seg utover høsten. Hvis noen bedrifter sliter med å få lån på grunn av de høye strømprisene, så synes jeg det er fint at vi kan stille opp på vegne av fellesskapet.

- Får litt ferie

Samtidig legger hagesenterleder Simen Augestad til at det ligger flere faktorer bak valget om å stenge for vinteren enn kun høye strømpriser. Også krigen i Ukraina, renteoppgangene og prisøkningen har spilt inn.

- Det har vært tre harde år. Først med corona, og så kommer dette oppå. Vi har nesten jobbet tre år i strekk, sier Augestad, og legger til:

- Hvis vi skal se positivt på det, får man tatt seg litt ferie.

For hagesenteret blir det sannsynligvis den tøffeste vinteren på mange år. Augestad er derimot optimistisk.

- Til våren kommer det til å være fullt med nye varer, og det vil være et fullverdig hagesenter, som det alltid har vært, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer