Tok grep etter alvorlig feil

- Vi rettet opp feilen med det samme, sier Hansa-sjefen.

- ORDNET OPP: Bryggerikjempen Hansa Borg brøt reglene for energitilskuddsordningen. Ifølge Hansa-sjefen er problemet nå løst. Foto: Heiko Junge / NTB
- ORDNET OPP: Bryggerikjempen Hansa Borg brøt reglene for energitilskuddsordningen. Ifølge Hansa-sjefen er problemet nå løst. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da strømprisene økte kraftig i fjor, besluttet regjeringen å gi bedrifter strømstøtte gjennom den såkalte energitilskuddsordningen.

Bedrifter som mottok penger, fikk som krav å ikke betale utbytte eller konsernbidrag og sånn sett misbruke ordningen.

I slutten av september kunne NRK imidlertid melde at inntil 170 bedrifter som mottok krisestøtte, også ga penger til eierne. Bryggerikjempen Hansa Borg var en av dem.

Brøt reglene

Heidi's bier bar i Oslo sentrum ønsker å gjøre det lettere for amerikanerne å kjøpe øl. Video: Anette Beckhaug. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Nå skriver lokalavisa BA at Hansa Borg har tatt affære etter at de oppdaget brudd på reglene.

- I forbindelse med årsoppgjøret for 2022, ble det gjort en feil ved at tildelt strømstøtte ikke ble hensyntatt i denne «kabalen». Vi rettet opp feilen med det samme denne ble oppdaget og varslet aktuelle myndigheter. Vedtaket ble reversert og er ikke lenger i konflikt med utbyttebegrensningen, sier administrerende direktør Jakob Simmelsgaard i Hansa Borg, ifølge avisa.

Selskapet fikk et tildelt støttebeløp på 4,7 millioner kroner. Overskuddet i fjor landet på 46,2 millioner, hvor 20 millioner ble betalt i utbytte til danske Royal Unibrew - morselskapet til Hansa Borg.

- Vi etterstreber alltid å følge lover og regler og tar umiddelbar aksjon når det oppdages feil, som i dette tilfellet. Heldigvis ble feilen oppdaget i tide og håndtert på en god måte. Aktuelle parter har vært involvert og informert gjennom prosessen for å sikre at dette eller liknende feil ikke skjer igjen, sier Simmelsgaard til BA.

Stanser ordning

Ifølge NTB vil ikke regjeringen komme med noen ny strømstøtte til bedriftene i år. Forrige uke ba Jan Christian Vestre dem som ønsker forutsigbarhet om å velge fastpris.

- Det blir ingen strømstøtteordning denne vinteren, sa næringsminister Jan Christian Vestre til TV 2.

Han viste til at vannmagasinene i Norge nå er ganske fulle, og at energisituasjonen er mer under kontroll.

- Regjeringens viktigste grep har vært å få på plass markedet for fastprisavtaler. Det markedet er nå oppe og stå. Det er mulig å tegne fastpriskontrakter for rundt 60 øre i Sør-Norge, altså en brøkdel av det strømmen kostet i verste månedene i fjor, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer