Colonialen 44:

Tok grep etter priseksplosjon: - Uunngåelig

Restaurant-Norge sliter med kostnadsøkninger i alle ledd.

TØFFE TAK: Tobias Gangstø driver Colonialen 44 i Bergen. Kostnadsøkninger byr på flere tøffe tak for bransjen. Foto: Allan Larsen
TØFFE TAK: Tobias Gangstø driver Colonialen 44 i Bergen. Kostnadsøkninger byr på flere tøffe tak for bransjen. Foto: Allan Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er nødt til å sette opp prisene, det er uunngåelig. Samtidig er det vanskelig å få det til å dekke hele kostnadsgrunnlaget, sier daglig leder ved Bergens-restauranten Colonialen 44, Tobias Gangstø, til Børsen.

Restauranten er bare én av flere som har gått ut i fortvilelse over den massive prisveksten som har kommet det siste året. Etter to tøffe coronaår er det nok en krise bransjen må gjennom - og konkursene har stått i kø for serveringsstedene.

- Vi har hatt en satt meny på fire retter, som i fjor vår kostet 725 kroner. Nå etter påske koster den 845. Vi har også gått bort fra satt meny og startet med ala carte, for å få flere bordsettinger og senke terskelen for å få inn gjester. Det er jo tiltak som vi håper skal gi oss inntekter for å dekke kostnadene vi bare ser at fortsetter å øke, sier han.

Frykter høsten

Norsk restaurantforening advarte i forrige uke om at de som ikke går konkurs står i fare for å ikke orke mer.

- De går gjennom en lang, tøff tid. De som ikke klarer å betale regningene sine kan gå konkurs. Alle andre vet ikke om det er verdt strevet. De jobber kjempehardt for å klare seg gjennom året, og det er så vidt de sitter igjen med noe som helst, uttalte leder Ove Jakobsen, som også er medeier av Oslo-restauranten Le Benjamin.

Heidi's bier bar i Oslo sentrum ønsker å gjøre det lettere for amerikanerne å kjøpe øl. Video: Anette Beckhaug. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Colonialen 44 er medlem i den relativt nyoppstartede foreninga. De ser at sommerturistene fyller restauranten, og at det nå går bedre enn årets tre første måneder.

- Det er generelt en travlere sesong. Og vi håper og tror at vi kommer til å se en god sommer med flere turister. Det har jo gått slag i slag hele veien. Så pustepauser som denne må vi bare prøve å nyte. Høsten blir tøff også, det er ingenting som tilsier at situasjonen skal snu seg over natta. Vi jobber hardt nå for å ta vare på oss som selskap, og ta vare på de ansatte vi har. Vi har ikke råd til å miste noen, sier Gangstø.

Lang prøvelse: - Veldig trøttende

Under pandemien var det mange permitterte restaurantansatte som gikk til andre bransjer. Det førte til et lønnsgalopp hvor restaurantene nærmest hadde budkrig for å hanke inn de som var igjen.

- Det er nesten ikke kokkelærlinger å få fatt i. Hvor skal neste kokkegenerasjon komme fra? De ansatte fortjener absolutt lønnsøkninga som har vært, men samtidig er vi da nødt til å drifte på et høyere kostnadsgrunnlag. I tillegg er det avgjort i norsk rett at man nå skal trekke arbeidsgiveravgift på tips, noe som bare gir ekstra kostnader for oss, uten å generere inntekter, sier restaurantsjefen fortvilet.

Han forteller at store deler av restaurantbransjen i Bergen er av samme oppfatning som ham.

- Man kan nok spore en viss resignasjon hos noen. Det har vært tre veldig tøffe år, hvor man hele veien skal snu seg rundt og finne opp nye løsninger annenhver uke. Det er veldig trøttende, og man står og kaver og tråkker vann og overlever fra en dag til en annen. Men det er få som ønsker å gi opp, og det er fortsatt giv i Bergen, etter det jeg kjenner til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer