Aksjeskandalen:

Tok kjempelån bak Ernas rygg

Sindre Finnes tok opp millionlån for å kjøpe aksjer, uten at Erna Solberg kjente til det. Først da ekteparets samlede gjeld hadde vokst med én million kroner, ble den tidligere statsministeren kjent med situasjonen.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Sindre Finnes lånte store summer for å kjøpe aksjer uten at Erna Solberg kjente til det, kan Dagbladet fortelle.

Dette framkommer av hans skattemeldinger, som Dagbladet har fått tilgang på. Det vises her at Finnes i 2021 tok opp i overkant av 1,1 million kroner i lån for å kjøpe aksjer. Lånet var i form av kreditt.

Høyre-leder Erna Solberg og Sindre Finnes har felles økonomi. Solberg fikk derfor opplysninger på sine egne skattemeldinger som viste ektefellens økte gjeld. Solberg ble orientert om lånet gjennom sin skatteseddel for 2021.

Gjeldshoppet var betydelig, kan Solbergs skattemeldinger vise:

  • Skatteoppgjøret for 2020: Ektefelle/meldepliktig samboers gjeld:
    1 247 177 kroner.
  • Skatteoppgjøret for 2021: Ektefelle/meldepliktig samboers gjeld:
    2 349 489 kroner.
AKSJESKANDALEN: Erna Solberg ble grillet av Dagbladets politiske avdeling torsdag 21. september. Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant Vis mer

- Jeg visste ikke om det

Erna Solberg forteller Dagbladet at lånet er en aksjekreditt, med sikkerhet i andre aksjer. Høyre-lederen sier hun ikke visste om dette lånet mens hun styrte landet.

Solberg ble kjent med lånet da det dukket opp på hennes skattemelding, ikke før.

- Jeg visste ikke om at Sindre tok opp denne aksjekreditten, og ble heller ikke kjent med det så lenge jeg var statsminister. Men da jeg gikk av som statsminister, visste jeg at han gjenopptok aksjehandelen og at deler ble finansiert gjennom aksjekreditten på Sindres aksjekonto i S-banken med sikkerhet i hans aksjer, sier hun til Dagbladet.

I et intervju med NRK, forteller Erna Solberg om forholdet til ektemannen Sindre Finnes, sett i lys av den pågående aksjesaken. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

- Ikke et vanlig lån

Skattemeldingen til Solberg for 2021 viser at hun og Finnes plutselig har fått over én million kroner i økt gjeld sammenliknet med året før.

- Din og Finnes' samlede gjeld økte med 1,1 millioner kroner i 2021. Er dette gjelden på lånet Finnes tok?

- Ja, økningen i gjelden til Sindre som framkommer på min skattemelding for 2021, skyldes lånet gjennom kredittordningen i aksjekontoen i S-banken med sikkerhet i hans aksjer, bekrefter Solberg.

- Det var altså ikke snakk om et vanlig lån som ble tatt opp i 2021, men bruk av en aksjekreditt han hadde fra før. Jeg er usikker på når han tok opp aksjekreditten og om den har vært i bruk før 2021, men det ble første gang synlig for meg i skattemeldingen for 2021, som jeg fikk våren 2022, legger hun til.

Sindre Finnes er forelagt opplysningene i denne artikkelen, men ønsker ikke å kommentere.

Sindre Finnes har vedgått at han har tjent minst 1,8 millioner kroner på aksjehandler mens kona var statsminister. Han har dermed gjort sin kone inhabil i et utall saker mens hun styrte landet.

Erna Solberg sier nå at hun vil gi pressen innsyn i de omstridte dokumentene fra tida som statsminister, på forespørsel fra Dagbladet. Dette håper kommentator Sondre Hansmark dokumentet skal vise. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Dagbladet TV Vis mer

Ikke korrekt, ikke komplett

Erna Solberg sier hun ikke ante at ektefellen bedrev aksjespekulasjon i et slikt omfang som media har påvist.

Verken Solberg eller Finnes har lagt fram dokumentasjon på at han ikke har tjent mer enn 1,8 millioner kroner. Erna Solberg lovet det norske folk en liste over Finnes' aksjehandler som var «korrekt og komplett».

Pressen har derimot avdekket en stor mengde feil og mangler i lista, som ifølge eksperter er praktisk talt ubrukelig på grunn av manglene.

Det har også kommet for en dag at opplysninger ble fjernet fra lista før de offentliggjorde den.

Sindre Finnes benekter at han drev innsidehandel mens kona styrte Norge.

Erna Solberg sier ektemannen skal være med til Statsministerboligen dersom hun blir statsminister på ny, men hun har åpnet for en «barnevaktordning» hvor Høyre eller hun skal betale for at noen passer på aksjekontoene til Sindre Finnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer