Justisdepartementet:

Tok opp gigantlån

Justisdepartementet tok opp et privat lån på 299 millioner i forbindelse med oppgradering av sine kontorlokaler i Nydalen i Oslo, melder Dagens Næringsliv.

TOK OPP LÅN: Justisdepartementet har tatt opp et lån på rundt 300 millioner, melder DN. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TOK OPP LÅN: Justisdepartementet har tatt opp et lån på rundt 300 millioner, melder DN. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Justisdepartementet har en leieavtale med ekstern finansiering fra en privat aktør, melder Dagens Næringsliv tirsdag.

I leieavtalen for Justisdepartementets kontorer i Nydalen i Oslo skal en stor del av leiekostnaden være tilbakebetaling av kostnader til tilpasninger av lokalene.

Lånte 300 millioner

Ifølge dokumenter DN har sett, ble det gjennomført endringer i lokalene for 300 millioner kroner. Det var Statsbygg som framforhandlet denne avtalen, og kostnadene ble finansiert av Storebrand, som da eide bygget.

Eiendommen har seinere fått nye eiere, og lånet har fulgt eierbyttene. Det er nå et eiendomsfond i Luxembourg som eier kontorlokalene.

- Statsbygg inngikk en ordinær leiekontrakt for Gullhag Torg med et tillegg for investeringer som skulle inngå i husleien, skriver kommunikasjosndirektør Hege Njaa Aschi i Statsbygg til avisa.

13 års nedbetaling

Det var i 2011 at Justisdepartementet flyttet inn i lokalene i Nydalen. Som en del av flyttingen ble det gjennomført sikkerhetsmessige oppgraderinger til en verdi av 300 millioner kroner.

Storebrand finansierte disse oppgraderingene, som skulle tilbakebetales med et avkastningskrav på 7 prosent over 13 år.

Statsbygg mener imidlertid at Justisdepartementets avtale skiller seg vesentlig fra NSMs låneavtale, skriver DN.

Måtte gå

Det var fredag at sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, måtte gå etter avsløringer om at NSM hadde inngått en låneavtale med eiendomsselskapet Norwegian Property i forbindelse med leie av kontorlokaler på Fornebu.

Ifølge Grunnloven er Stortinget bevilgende myndighet. Dette betyr at det er Stortinget som skal bestemme den offentlige pengebruken i Norge. Etater kan derfor ikke selv ta opp lån fordi de for eksempel mener at de får for lite midler.