Corona:

Tolletaten advarer

Fra og med fredag kan flere nordmenn igjen harryhandle uten å gå i innreisekarantene. Tolletaten venter timelange køer.

GRENSEKONTROLL: Tolletaten venter lange køer når enkelte nordmenn fra fredag kan harryhandle uten å gå i karantene. Her Magnormoen kontrollstasjon sist det var mulig å harryhandle uten karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GRENSEKONTROLL: Tolletaten venter lange køer når enkelte nordmenn fra fredag kan harryhandle uten å gå i karantene. Her Magnormoen kontrollstasjon sist det var mulig å harryhandle uten karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Så lenge grensehandelen åpner og mange er fullvaksinert, så vet vi at en del kommer til å dra over grensa til Sverige selv om det anbefales å ikke dra utenlands, sier Wenche Fredriksen til Børsen.

Hun er seksjonssjef ved Tolletaten på Svinesund, og er forberedt på storinnrykk etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) onsdag kunngjorde lettelser i innreisekarantenen.

Endrer karanteneregler

Med coronapandemien fulgte stengte grenser og en kollaps i grensehandelen, og få steder har blitt hardere rammet enn nordmenns svenske «harry»-favoritter.

Men snart blir det igjen mulig for flere nordmenn å harryhandle karantenefritt - for første gang på flere måneder. Nå jobber butikkene i Sverige på spreng for å bli klare til åpning.

Fra og med fredag klokka 15 slipper man nemlig innreisekarantene hvis man er fullvaksinert eller har hatt corona siste halvår. Forutsetningen er at man tar en negativ test på grensen eller innen to dager etter ankomst.

Regjeringen fraråder imidlertid fortsatt alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Timelange køer

Seksjonssjefen ved Tolletaten på Svinesund opplyser til Børsen at trafikken ved grensestasjonen allerede har tatt seg opp torsdag, og at køene har vart i godt over en time ved flere anledninger.

VENTER KØ: Seksjonssjef ved Tolletaten på Svinesund, Wenche Fredriksen, forventer lange køer ved grensestasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB
VENTER KØ: Seksjonssjef ved Tolletaten på Svinesund, Wenche Fredriksen, forventer lange køer ved grensestasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Trafikken har variert i forhold til tidspunkt på døgnet, men det kan i hvert fall ha vært én times kø fordi politiet må kontrollere alle som passerer. Det er forventet ganske lange køer, sier Fredriksen.

Alle som kommer fra utlandet, må vente på svar på Svinesund etter utført coronatest. Fredriksen oppfordrer imidlertid nordmenn til å tenke seg nøye om før de reiser.

- De som bare reiser for å handle, anbefales om å vente, sier hun og legger til:

- Det blir lang tid å vente for dem som reiser, sier Fredriksen og opplyser at det ventes to-tre timer lang kø.

- Er dere bekymret?

- Vi er ikke bekymret, men det går jo ut over dem som reiser for å handle fordi de må forvente lange køer, sier seksjonssjefen.

UTESTENGT: Magnus Larsson, Andreas Einestedt og Kim Eriksen bor i Sverige, men jobber i Norge. Derfor fortviler de over den stengte norsk-svenske grensa. Vis mer

- Kraftig økning

Også Halden kommune forventer at endringene i karantenereglene vil øke trafikken betraktelig.

- Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund fra helga som følge av de endringene som nå innføres. Det må folk som planlegger Sverige-tur, være forberedt på, sier leder for Svinesund internasjonale testsenter, Jostein Stø, i en pressemelding fra Halden kommune.

Allerede fra fredag vil alle som testes på Svinesund internasjonale testsenter måtte vente til svaret er klart.

- Vi endrer kjøremønster og venterutiner allerede fra fredag for å være forberedt på økt trafikk, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer