Tolletaten med klar beskjed til nordmenn

I helga kan du igjen harryhandle uten å gå i karantene. Tolletaten er spente på hvor stor pågangen blir.

GRENSEKONTROLL: Tolletaten er spente på hvor stor påpangen blir når nordmenn fra lørdag kan harryhandle uten å gå i karantene. Her Magnormoen kontrollstasjon sist det var mulig å harryhandle uten karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GRENSEKONTROLL: Tolletaten er spente på hvor stor påpangen blir når nordmenn fra lørdag kan harryhandle uten å gå i karantene. Her Magnormoen kontrollstasjon sist det var mulig å harryhandle uten karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Fra og med midnatt kan du igjen fylle handleposene med Capri Sonne og kjøttdeig uten å havne i ti dagers karantene.

Da blir regionene Värmland, Örebro, Södermanland, Gotland, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten og Norrbotten gule.

Det innebærer at grensehandelen i både Värmland, Charlottenberg, Töcksfors og Årjäng kan regne med å få norske kunder denne helga.

Sist Värmland var åpent eksploderte harryhandelen, til tross for Erna Solbergs klare beskjed om å «bli hjemme».

- Flere reiser i karantenetida

Før Värmland på nytt åpnes for nordmenn er seksjonssjef i Tollvesenet, Kjersti Bråthen, spent. Hun forteller at trafikken ved Magnormoen kontrollstasjon på Sverige-grensa så langt ikke har tatt seg opp.

- I perioden Värmland har vært rødt har trafikken vært jevnt lav. Både vi og politiet har ilagt en god del karantener da det er noen som ikke respekterer føringene som blir gitt, sier Bråthen til Børsen.

Hun forteller at de har tatt flere som har vært ute og reist i karantenetida, men poengterer at de aller fleste følger myndighetenes råd.

TOLLVESENET: Seksjonssjef i Tollvesenet, Kjersti Bråthen, håper nordmenn hører på myndighetens råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
TOLLVESENET: Seksjonssjef i Tollvesenet, Kjersti Bråthen, håper nordmenn hører på myndighetens råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Tenk deg om

- Nå blir Värmland gult og ikke grønt. Tror du det stopper flere fra å reise?

- Det er vanskelig å si hva slags effekt gult gjør sammenliknet med grønt, men vi håper fremdeles folk er veldig forsiktige, sier seksjonssjefen.

Hun oppfordrer nordmenn til å tenke seg om før de reiser.

- Spør deg selv: Må jeg virkelig reise? Er det verdt det? Vi har forståelse for at folk har hytter og bygg man må se til, men om man skal på shoppingtur ville jeg bedt folk om å tenke seg om en gang til, påpeker Bråthen.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner i den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Kaotisk sist

På Magnormoen kontrollstasjon er de riktignok klare dersom mange nordmenn i helga valfarter over grensa.

- Vi så kaoset som oppsto sist gang, og er forberedt på trafikkøkningen. Vi skal håndtere situasjonen sammen med politiet på en veldig grei måte, men håper at alle følger myndighetenes anbefaling om å ikke foreta unødvendige reiser, oppfordrer seksjonssjefen.

- Alle skal følge seg trygge

Også på Systembolaget i Årjäng er de spente før morgendagens åpning. Der har de smittevernplanene klare for å ta imot nordmenn som velger å krysse grensa for å handle.

- Det var forventet at grensene skulle åpne nå, siden smitten har sunket, sier butikksjef Amira Tucek på Systembolaget i Årjäng.

Men hva de kan forvente i morgen, når grensene åpnes, er hun usikker på.

- Det er vanskelig å si hvordan dagen vil bli. Vi har diskutert det her i dag, og vi er forberedt på hva som helst, sier Tucek til Børsen.

HARRYHANDEL: Da Värmland var karantenefritt i juli var det lange køer før åpningstid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
HARRYHANDEL: Da Värmland var karantenefritt i juli var det lange køer før åpningstid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

- Hold avstand

Det har vært færre kunder i butikken når grensa har vært stengt, bekrefter hun, og sier de har derfor lagt opp til en god bemanning i butikken fra i morgen av.

- Kommer det mange vil vi sluse inn folk, slik at det bare er et visst antall kunder i butikken til enhver tid, så alle kan føle seg sikre, forteller butikksjefen.

NYE REISERÅD: Regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige er ikke lenger omfattet av reiserådet, og det blir det god stemning av. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Frykter dere at grenseåpningen vil kunne gi økt smitte?

- Om alle holder seg til restriksjonene tror jeg ikke risikoen finnes. Folk må holder avstand, holde seg hjemme om de er syke, og vaske hendene. Vi vil sette ut håndsprit i butikken, slik at alle skal føle seg trygge, oppfordrer hun.

- Ikke en oppfordring

Lave smittetall i flere svenske regioner de siste to ukene er bakgrunnen for at FHI tirsdag anbefalte å endre reiseråd til blant annet Värmland fra og med natt til lørdag.

Torsdag ble det kjent at regjeringen som vanlig valgte å følge FHIs anbefalinger. Utenriksdepartementet understreket samtidig i sitt reiseråd at alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om.

- Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands, presiserte UD.

De svenske regionene er denne gangen «gulmerket» og ikke «grønne».

Fremdeles benyttes gulmerkingen, som indikerer at det er økt smittefare, og der oppfordringen fortsatt er at man bare foretar nødvendige reiser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer