Strømkrise

Tomat- og agurkkrise: Slår alarm

Frykter for framtida. - Vi taper penger hver dag, sier Aslaug Joa i Norsk Agurk.

KRISE: Det er krise for de som produserer tomater og agurk i Norge. Foto: NTB
KRISE: Det er krise for de som produserer tomater og agurk i Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Administrerende direktør i Mester Grønn, Erling J. Ølstad, sier til Dagbladet han frykter for hele den norske veksthusnæringen etter strømprissjokket som har kommet nå i vinter.

Ifølge Ølstad har det vært en 580 prosents økning i strømprisen, i tillegg til 50 prosent på gjødsel, og at prisene på gass, plast og dyrkningsmidler har gått opp de siste åra.

De som dyrker tomater, agurker og blomster, rammes hardt strømsjokket.

- Alt tilsier en perfekt orkan. Det er ikke en liten krise, det er en stor krise, slår Ølstad fast overfor Dagbladet.

Vurderer å stenge

Aslaug Joa i Norsk Agurk er en av driverne som blir direkte rammet. Hun mener det er full grunn til å slå alarm.

- Det er vanskelig, usikkerheten er stor, og vi vet ikke hva vi skal gjøre. Akkurat nå taper vi penger hver dag, og vurderer om vi skal stenge, sier Joa.

Hun sier at det er en vanskelig vurdering ettersom kostnaden på investeringene de har gjort før de skal ta inntekt er store. Veksthusbransjen faller heller ikke under tilleggsforhandlinger som for eksempel jordbruksbransjen.

Dermed må de enten øke prisen og risikere å ikke få solgt varene, eller selge og gå i tap.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Lyset vil være slokket

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har uttalt til Nettavisen at de skal komme tilbake til strømkostnadene i 2022. Det får Ølstad til å reagere.

- Da vil lyset være slokket mange steder. Vi kan ikke regulere prisene, vi kan gjøre tiltak, men kan ikke ta ut den økningen som det har vært i strømmarkedet, sier Ølstad.

- Produksjonen er lagt opp til en strømpris på 30 øre. Om det fortsetter som nå blir det ikke mye produksjon i Norge i framtida. Da blir agurkene produsert i andre land med helt andre forutsetninger. Men de vil nok også slite. Spania kan ikke levere til hele Europa, og det er det som er i ferd med å skje nå, påpeker Joa.

Østad mener det vil være kritisk om norsk veksthusnæring blir liggende med brukket rygg.

- Vi har god plantehelse og bruker lite kjemikalier, det er viktig å ta vare på. I tillegg er det viktig å bevare kompetansen. Bransjen kan for eksempel omstille seg og produsere andre ting i en krisesituasjon, argumenterer han.

Ministeren svarer

Landbruk- og matminister Borch sier til Dagbladet at departementet hadde et møte med Norsk Gartnerforbund 29. november.

- Jeg forstår veldig godt at økte kostnader på strøm er krevende for enkelte produsenter, og at det kan være vanskelig å ta ut kostnadsøkningen i markedet.

- Høye energikostnader er et problem som rammer hele samfunnet. Regjeringen har jobbet med generelle tiltak for å lette situasjonen med kostnadsøkninger på energi. Vi har akkurat blitt enige med SV om et budsjettforlik hvor det er bakt inn flere slike elementer. Det vil også veksthusnæringen nyte godt av, fortsetter hun.

Borch påpeker også at økte strømpriser var oppe i tilleggsforhandlingene med jordbruket, der de ble enige om å komme tilbake til strømkostnadene i jordbruksoppgjøret neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer