Ukraina-advarsel:

- Tomt for penger

Budsjettdirektøren til USAs president Joe Biden kommer med en dramatisk advarsel: Dersom Kongressen ikke vedtar mer støtte, har USA snart ikke mer penger å bruke på Ukraina.

TØFT: USAs president, Joe Biden, sliter med å få Kongressen med på å bevilge mer støtte til Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj (t.v.). Foto: Dimitar DILKOFF / AFP
TØFT: USAs president, Joe Biden, sliter med å få Kongressen med på å bevilge mer støtte til Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj (t.v.). Foto: Dimitar DILKOFF / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Det hvite hus sendte mandag ut en dramatisk advarsel til lederne i Kongressen.

- Det er tomt for penger til å støtte Ukraina i denne kampen, skriver Joe Bidens budsjettdirektør, Shalanda Young, ifølge Washington Post.

Krigen på Gaza har i stor grad bidratt til at stadig flere Republikanere virker mer og mer negative til å gi mer støtte til Ukraina.

- Det er flere grunner til at Det hvite hus sliter med å få mer støtte til Ukraina, men Israels militære handlinger på Gaza har vært en virkelig distraksjon. Før det skjedde, var krigen i Ukraina på et vis den eneste store og viktige militæraksjonen i verden, forklarer professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Børsen.

ANGREP SKIP: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det ukrainske forsvaret har ødelagt et stort russisk skip på Kertsj-verftet på Krim-halvøya. Video: X @Geoconfirmed. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Ingen magisk pott

I brevet forklarer Young at Kongressen er nødt til å gjøre noe innen utgangen av året. Hvis ikke vil det ikke være penger til å bidra med mer våpen eller utstyr til Ukraina.

- Det er ingen magisk pott tilgjengelig for dette øyeblikket. Vi er tomme for penger - og vi har nesten ikke tid igjen, skriver Young.

Hun forklarer at Kongressen dermed står overfor et avgjørende valg.

- Kongressen må avgjøre om vi skal fortsette å kjempe for frihet over hele verden, eller om vi skal ignorere lærdommen fra historien og la Putin og hans autokrati seire, skriver Young.

Biden-administrasjonen har bedt Kongressen om en støtte på ytterligere nesten 106 milliarder dollar (om lag 1145 milliarder kroner) i støtte til Ukraina, Israel og andre formål. Av dette er 61 milliarder dollar tiltenkt Ukraina, 14 milliarder dollar til Israel, 14 milliarder dollar til grensesikkerhet i USA og 10 milliarder dollar til humanitær bistand. I tillegg ønsker de mer penger til å motvirke Kinas innflytelse i Asia og andre utviklingsland.

- Skyter i kneskålene

Forhandlingene om dette har nå kjørt seg fast i Kongressen.

Young mener det får svært dramatiske konsekvenser dersom Ukraina ikke får denne støtten.

- Det vil skyte Ukraina i kneskålene på slagmarken, og ikke bare risikere all framgangen Ukraina har gjort, men også øke sannsynligheten for russiske, militære seire, skriver Young.

Særlig republikanerne er blitt merkbart mer negative til å støtte Ukraina videre. De ønsker også å knytte forhandlingene om en eventuell støtte til Ukraina til endringer i innvandringspolitikken i USA og særlig politikken rundt Mexico-grensa.

Vil bruke hjemme

Samtidig som det fortsatt er en del republikanere som er opptatt av å støtte Ukraina, påpeker professor Baker hvordan det alltid har vært krefter i Det republikanske partiet som ønsker å isolere USA og konsentrere seg om innenrikspolitikken. Disse kreftene er nå på offensiven.

- De mener pengene som brukes på støtte til Ukraina, ville være bedre brukt på andre formål hjemme i USA, forklarer Baker.

I Representantenes hus, som er bremseklossen, kastet nylig republikanerne speakeren Kevin McCarthy og erstattet ham med Mike Johnson.

- McCarthy hadde et mye mer globalt perspektiv på amerikansk politikk. Han var ikke fiendtlig innstilt til å bidra med hjelp til Ukraina. Mike Johnson tilhører den fløyen som mener dette er Ukrainas problem, og som ikke synes Nato fungerer, sier Baker.

Det mener også USAs forrige president, Donald Trump. Han ligger igjen godt an til å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år. Foruten å være tidvis svært negativ til Nato, har han også snakket positivt om Russlands president, Vladimir Putin.

PROFESSOR: Ross Baker er professor i statsvitenskap ved Rutgers University. Foto: Privat
PROFESSOR: Ross Baker er professor i statsvitenskap ved Rutgers University. Foto: Privat Vis mer

- Svart magi

Dessuten har Trump hevdet at han kan avslutte krigen i Ukraina på 24 timer.

- Trump selger en form for svart magi. Det har han gjort i ti år nå. Han har alltid en umiddelbar kur for et hvert problem. Men han holder også denne kuren hemmelig, og jeg tror ikke noen egentlig kjøper dette, sier Baker.

Samtidig er ikke Rutgers-professoren i tvil om at Trumps posisjon betyr mye for at Republikanerne er blitt mer negative til å støtte Ukraina.

- Det er et inntrykk av at han har en god tone med Putin på mange områder. Og dersom han skulle løse dette gjennom forhandlinger, ville det definitivt ikke være til Ukrainas fordel, sier Baker.

Splittede Demokrater

For å komplisere situasjonen i Kongressen ytterligere er det også oppstått en splittelse mellom den moderate fløyen og venstrefløyen i Det demokratiske partiet som følge av krigen på Gaza.

- Det foregår en veldig alvorlig splittelse hos Demokratene. Det har alltid vært en spenning mellom Bernie Sanders-fløyen og Joe Biden-fløyen av partiet, men det har virkelig blitt veldig synlig siden Hamas-angrepet på Israel 7. oktober. Dette er veldig farlig for Demokratene, og det gjør det også vanskeligere for dem å bli enige i Kongressen sier Baker.

Han tror de som ønsker støtte til Ukraina, nå nærmest håper på et mirakel. Trolig vil Demokratene være nødt til å inngå et kompromiss som innebærer mer penger til sikkerhet på Mexico-grensa i bytte mot at Republikanere skal gå med på mer støtte til Ukraina.

Bruken av lokkeduer er utbredt på begge sider i krigen mellom Ukraina og Russland. Reporter: Edward Stenlund. Video: Telegram / @Dnepro_Rub Vis mer

- På overflaten ser ikke disse to sakene ut til å være relatert, men spørsmålet for begge sider er hvor pengene kommer best til nytte. På republikansk side mener mange at det nærmest foregår en invasjon av flyktninger inn til USA fra Venezuela og andre land, og at dette er viktigere for USA enn krigen i Ukraina, sier professoren.

- Du virker ikke veldig optimistisk for at de skal klare å komme til enighet om mer Ukraina-støtte?

- Jeg håper alltid på et mirakel, og det er mye press fra alle kanter for å finne en løsning. Men jeg vil si at oddsene nå er 60/40 mot at Ukraina får mer støtte.