Aksjeskandalen

Topp-byråkrat tungt investert i aksjer

Toppleder ved Statsministerens kontor eier aksjer for 17,5 millioner kroner. Hun lærer opp nye statsråder om reglene knyttet til aksjer og investeringer.

AKSJER: Therese Steen er toppbyråkrat ved SMK og ansvarlig for å lære opp nye statsråder om fallgruver dersom de eier aksjer. Selv har hun investeringer i aksjer og verdipapirer for 17,5 millioner kroner. Foto: Bård Gudim
AKSJER: Therese Steen er toppbyråkrat ved SMK og ansvarlig for å lære opp nye statsråder om fallgruver dersom de eier aksjer. Selv har hun investeringer i aksjer og verdipapirer for 17,5 millioner kroner. Foto: Bård Gudim Vis mer
Publisert

Therese Steen er ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor (SMK). Denne jobben gjør henne til en av Norges viktigste og mektigste byråkrater.

En del av Steens jobb er å sørge for at nye statsråder får opplæring i hvordan investeringer og aksjeposter kan gjøre at man blir inhabil som statsråd.

Steen er selv tungt inne i aksjemarkedet gjennom sitt heleide selskap Investeen AS. Det hadde samlede investeringer for 17,5 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.

Saken ble først omtalt av Stat & Styring, som har kartlagt at hele 29 ekspedisjonssjefer, kommunikasjonssjefer og departementsråder eier eller har eid aksjer de seinere åra.

Steen er den mest framtredende av disse.

- Rett til å eie aksjer

Børsen har stilt flere spørsmål til Steen om hennes investeringer og vurderinger av eventuell inhabilitet knyttet til disse i lys av toppjobben ved Statsministerens kontor.

Steen har følgende kommentar:

- Investeen AS har en negativ egenkapital på 140 258 kroner. Selskapet har, per 21. desember 2022, eiendeler verdsatt til 17 519 795 kroner, samt en samlet gjeld på 17 660 017 kroner. Det er for øvrig vanskelig å anslå den reelle verdien av oppstartsselskaper, skriver hun i en e-post til Børsen.

Steen lar kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse, svare på noen av de øvrige spørsmålene. Hjukse opplyser at Investeen AS gjennomgående har investert i oppstartsselskaper.

- Ansatte på Statsministerens kontor har rett til å eie aksjer, men de må selvsagt følge habilitetsregler, innsideregler og andre relevante regler. Steen orienterte om aksjene da hun ble utnevnt i 2018, og har siden holdt kontoret oppdatert om sitt eierskap, framholder Hjukse.

Avviser inhabilitet

Tall fra BizWeb viser at Investeen-porteføljen har vokst seg solid i løpet av åra, fra en portefølje på 2,7 millioner kroner i 2019 til altså 17,5 millioner kroner ved utgangen av 2022.

Ifølge DN, som omtaler saken fredag, har Investeen «spekulert i høyrisikable vekstselskaper sammen med et profesjonelt investormiljø».

Steen sier i en kommentar til avisa at hun selv forvalter sine investeringer. Samtidig bekrefter Steen at hun har «gjort investeringer i et mindre antall oppstartsselskaper som jeg har blitt introdusert til av to gode venner og mattelæreren til datteren min». Hun avviser at hun er en del av et investorfellesskap.

Investeringene har, ifølge kommunikasjonssjef Hjukse, ikke utløst inhabilitet.

- SMK har ikke behandlet saker om noen av disse selskapene. Det har heller ikke vært saker hvor ekspedisjonssjef Therese Steen har vært inhabil som følge av sine investeringer, uttaler hun.

- Ikke til hinder

SMK anser heller ikke det som noe problem at deres fremste administrative leder driver opplæring om habilitetsregler samtidig som hun selv er tungt inne i aksjemarkedet.

- Det at man selv eier aksjer eller har erfaring fra næringsvirksomhet er ikke til hinder for at man kan delta i opplæringen av politisk ledelse i regler knyttet til aksjer og investeringer, skriver Hjukse i en e-post til Børsen.

Therese Steen uttalte seg første gang om deler av sin rolle ved SMK, i et intervju med TV 2 i august. Om opplæringen av nye statsråder og gjennomgang av alle utfordringene som kan oppstå dersom man eier aksjer, sa hun følgende til kanalen:

- I den forbindelse gjennomgikk jeg blant annet at man kan bli inhabil som følge av egne eller nærståendes eierskap til aksjer. Jeg husker ikke hvilke ord jeg har brukt ved de ulike gjennomgangene.

Steen hadde en inntekt på 1,5 millioner kroner og en formue på 6 millioner kroner i 2021, ifølge likningstallene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer