Skandaløst dårlig sikkerhet til havs

- Toppen av et isfjell

Siden 2014 har Russland økt sin tilstedeværelse i norsk farvann. Norske politikere har fått stadige varsler og blitt bedt om å øke sikkerheten utenfor Norges kyst. Men ingen regjeringer har tatt ansvar, ifølge forskere.

FØLGER MED: Siden 2014-15 har Russland markant øket sin aktivitet ved strategiske olje- og gassfelt, samt over rørledninger rundt om i norsk territorialfarvann. Bildet er av Sleipner-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
FØLGER MED: Siden 2014-15 har Russland markant øket sin aktivitet ved strategiske olje- og gassfelt, samt over rørledninger rundt om i norsk territorialfarvann. Bildet er av Sleipner-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble det kjent at det lekker fra de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, noe stadig flere antar er en sabotasje. Nå frykter eksperter at det samme kan skje på norsk sokkel - og at Norge ikke har forberedt seg godt nok, til tross for mange advarsler.

- Vi ser veldig mye rart, og jeg har en følelse av at det er toppen av et isfjell, sier Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen.

Drakoniske virkemidler

De siste fem åra har Ulriksen vært med på et prosjekt hvor de følger utviklingen i det maritime utenfor Norges kyst, spesielt det militære. Forskeren mener at russiske statsborgere er «innplassert og dyttet langt inn i norske rederier og i en del av offshorenæringen».

- Hvor mye de rapporterer hjem om, vet vi ikke, men vi vet at russiske myndigheter systematisk forsøker å få sine folk inn i norske rederier, sier Ulriksen.

Også terrorekspert Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Forsvarets høgskole, mener russiske myndigheter kartlegger Norges kyst «i stor skala».

- Her har du fiskeriflåten, forskningsfartøyer, luksusyachter … Den russiske staten har veldig gode adganger til å ta seg inn i interessante steder. Deres virkemidler er drakoniske, pressmidlene enorme og sanksjonene er uholdbare for folk som presses inn til å samarbeide, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer