Toppøkonom advarer: - Flyr i blinde

Toppøkonom advarer om mer urolige tider, og mener sentralbankene ikke helt vet hva de skal gjøre.

UROLIGE TIDER: Jan Loeys i J.P. Morgan mener det blir urolige tider i den globale økonomien. Norsk økonom gir ham delvis rett, og peker på Kina, her representert ved finansdistriktet i Shanghai, som en av årsakene. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB
UROLIGE TIDER: Jan Loeys i J.P. Morgan mener det blir urolige tider i den globale økonomien. Norsk økonom gir ham delvis rett, og peker på Kina, her representert ved finansdistriktet i Shanghai, som en av årsakene. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB Vis mer
Publisert

- Sentralbankene har begynt å innse at deres kunnskap om hvordan deres handlinger forplanter seg til inflasjonspress, ikke er det de trodde. De erkjenner nå at de flyr i blinde.

Slik lyder dommen fra toppøkonomen Jan Loeys i den amerikanske storbanken J.P. Morgan Chase i et intervju med danske Finans. Han mener det de siste åra har blitt vanskeligere for sentralbankene å spå den økonomiske veksten, og hvordan den samspiller med inflasjon og renter.

- Hyppigere svingninger

Spesielt det siste året har vært en turbulent reise for den globale økonomien. Stort sett over hele verden må sentralbanksjefer forholde seg til en skyhøy inflasjon.

Ukraina-krigen har ikke bidratt til å gjøre ting enklere, med galopperende energipriser. Alt dette kommer i kjølvannet av at nettopp sentralbankene stimulerte økonomien kraftig under coronapandemien, for å unngå en økonomisk katastrofe.

Loeys, som har jobbet i den amerikanske storbanken i 36 år, sier at både finansmarkedene og sentralbankene håper at det vi nå står oppe i er en engangshendelse, og at en brems i økonomien, eller en resesjon, vil få inflasjonen ned til to prosent igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer