Toppøkonom slår alarm:
- Enorm forskjell

En ny rapport fra SV slår alarm om stadig økende forskjeller i Oslo. Toppøkonom Kalle Moene deler bekymringen.

ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la SV fram en ny rapport om de økonomiske og sosiale forskjellene i Norges hovedstad. De slår fast at Oslo har langt større forskjeller enn resten av landet, også enn de andre storbyene.

I rapporten går det fram at fattigdommen øker i Oslo. I 2017 var det 86 500 husholdninger under fattigdomsgrensen, opp fra 59 300 i 2006. Også barnefattigdommen er stor, ifølge rapporten. 2019 vokste 19 800 barn opp i fattige familier. Det utgjør 17, 7 prosent av barna i hovedstaden.

Ulikheten gjør seg gjeldene på flere områder som inntekt, arbeidsledighet, utdanning og tilgang til bolig. Samtidig er frafallet langt større på skolene i de fattigste bydelene i Oslo øst, enn i sentrum og vest i byen.

- Store sosiale forskjeller

- I delbydelen Fossum på Stovner er gjennomsnittsinntekten like over 300.000, mens den på Slemdal er over én million kroner, fortalte SVs Kari Elisabeth Kaski da hun presenterte rapporten på Kulturhuset i Oslo sentrum.

På plass i panelet var også den meriterte økonomiprofessoren Karl Ove Moene ved Universitetet i Oslo.

- Mange føler på problemene knyttet til ulikhet. De føler det som et reelt problem med store forskjeller, sier Moene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.