Toppøkonom slår alarm:
- Enorm forskjell

En ny rapport fra SV slår alarm om stadig økende forskjeller i Oslo. Toppøkonom Kalle Moene deler bekymringen.

ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la SV fram en ny rapport om de økonomiske og sosiale forskjellene i Norges hovedstad. De slår fast at Oslo har langt større forskjeller enn resten av landet, også enn de andre storbyene.

I rapporten går det fram at fattigdommen øker i Oslo. I 2017 var det 86 500 husholdninger under fattigdomsgrensen, opp fra 59 300 i 2006. Også barnefattigdommen er stor, ifølge rapporten. 2019 vokste 19 800 barn opp i fattige familier. Det utgjør 17, 7 prosent av barna i hovedstaden.

Ulikheten gjør seg gjeldene på flere områder som inntekt, arbeidsledighet, utdanning og tilgang til bolig. Samtidig er frafallet langt større på skolene i de fattigste bydelene i Oslo øst, enn i sentrum og vest i byen.

- Store sosiale forskjeller

- I delbydelen Fossum på Stovner er gjennomsnittsinntekten like over 300.000, mens den på Slemdal er over én million kroner, fortalte SVs Kari Elisabeth Kaski da hun presenterte rapporten på Kulturhuset i Oslo sentrum.

På plass i panelet var også den meriterte økonomiprofessoren Karl Ove Moene ved Universitetet i Oslo.

- Mange føler på problemene knyttet til ulikhet. De føler det som et reelt problem med store forskjeller, sier Moene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer