Toppøkonom slår alarm:
- Enorm forskjell

En ny rapport fra SV slår alarm om stadig økende forskjeller i Oslo. Toppøkonom Kalle Moene deler bekymringen.

ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØKER: Forskjellene i Norges største by og hovedstad øker, ifølge en rapport SV har laget. Her fra Groruddalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig la SV fram en ny rapport om de økonomiske og sosiale forskjellene i Norges hovedstad. De slår fast at Oslo har langt større forskjeller enn resten av landet, også enn de andre storbyene.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

I rapporten går det fram at fattigdommen øker i Oslo. I 2017 var det 86 500 husholdninger under fattigdomsgrensen, opp fra 59 300 i 2006. Også barnefattigdommen er stor, ifølge rapporten. 2019 vokste 19 800 barn opp i fattige familier. Det utgjør 17, 7 prosent av barna i hovedstaden.

Ulikheten gjør seg gjeldene på flere områder som inntekt, arbeidsledighet, utdanning og tilgang til bolig. Samtidig er frafallet langt større på skolene i de fattigste bydelene i Oslo øst, enn i sentrum og vest i byen.

- Store sosiale forskjeller

- I delbydelen Fossum på Stovner er gjennomsnittsinntekten like over 300.000, mens den på Slemdal er over én million kroner, fortalte SVs Kari Elisabeth Kaski da hun presenterte rapporten på Kulturhuset i Oslo sentrum.

På plass i panelet var også den meriterte økonomiprofessoren Karl Ove Moene ved Universitetet i Oslo.

- Mange føler på problemene knyttet til ulikhet. De føler det som et reelt problem med store forskjeller, sier Moene.

Han peker på at de store forskjellene mellom øst og vest i Oslo dreier seg om tilgangen til lokale tjenester. Derfor mener han forskjellene og økningen i boligprisene er den viktigste siden av ulikhetsdebatten.

- Når ulikhetene øker, så øker prisen på de mest populære stedene å bo, hus og leiligheter. Det blir veldig store sosiale forskjeller av store økonomiske forskjeller.

Moene bor selv på Skøyen, vest i Oslo. Han forteller om sine egne erfaringer fra foreldremøter på den lokale skolen.

FORTVILET: SVs Marian Hussein forteller om møter med fattige barnefamilier som saksbehandler i NAV. Her som vararepresentant på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORTVILET: SVs Marian Hussein forteller om møter med fattige barnefamilier som saksbehandler i NAV. Her som vararepresentant på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er en enorm forskjell på erfaringer, hva som er problemer og hvilke kontakter de har. Noen i nærheten av meg synes det er et kjempestort problem at det er bygget ut så mange idrettsanlegg øst i byen. Da har ikke vi den samme fordelen som tidligere.

- Ulikhet er et veldig stort problem fordi det gir veldig ulike liv som folk kan leve og ulike muligheter barna kan ha, sier Moene.

- Enorme forskjeller

Marian Hussein er SVs andrekandidat i Oslo. Hun kommer med all sannsynlighet inn på Stortinget til høsten, og blir med det den første fast møtende stortingsrepresentanten med norsk-somalisk bakgrunn.

- Det er enorme forskjeller. Både fordi menneskene med enorme formuer ikke nødvendigvis «flasher» det. Men ser du på boligprisutviklingen, ser du på inntekstnivåene så blir det veldig tydelig.

Hussein har vokst opp på Stovner lengst øst i Oslo, og jobbet tidligere som saksbehandler i NAV i bydelen Alna. Hun forteller om hjerteskjærende møter med fortvilte mennesker.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Det verste var å møte småbarnsfamilier med dårlig råd. De var tvunget til å søke om sosialpenger når barna hadde ødelagt vinterdressen sin. Jeg hører også fra familier som ikke hadde råd til å feire bursdag for barna sine, og som er bekymret for at barna skal delta i idrett fordi de er redde for de kostnadene som følger med.

Hussein mener møtet med det offentlige skaper en ekstra belastning for de som allerede er i en svært vanskelig situasjon.

- Folk var fortvilet før de engang kom inn på NAV-kontoret fordi de visste at nå må jeg legge ut om hvorfor jeg ikke har råd til husleie eller nye vinterklær til barna. Vi skaper enda mer stress til et menneske som allerede ligger nede for telling og er syk og sliter med ganske mange andre utfordringer.

En delt by

- Det er en delt by. Det får konsekvenser både for oppvekstvilkår, for levekår generelt, den innflytelsen generelt som de ulike bydelene har. Vi ville protestere hvis noen fikk flere stemmesedler i politikken enn andre, men når det er inntekts- og formuesuliket i samme by så er det akkurat som du har fordelt stemmesedlene i markedet.

Det sier økonomiprofessor Kalle Moene ved UiO. Han er bekymret over utviklingen.

- Forskjellene er urovekkende for utviklingen i Oslo. Når ulikheten øker forsterkes segregeringen innad i Oslo.

- Dette er selvforsterkende, og det er det som er faren ved det. Du får mer og mer segregering, boligprisene stiger i de mest populære områdene. Bare de aller rikeste kan flytte dit. De skaffer seg oppvekstvilkår for barna i for eksempel skolen som gjør at du kan forsterke denne ulikheten i neste generasjon.

Husseins SV har selv styrt Oslo i snart seks år. Hun mener de har gjort sitt for å bekjempe ulikheten, blant annet ved å ikke inntektsberegne barnetrygden. Hun mener likevel at dette er problemet byrådet ikke kan løse alene.

Oppgjør

- Her kreves det nasjonale tiltak. Særlig når det er kuttet i mange nasjonale ordninger, som brillestøtte og bostøtten. Her har vi hatt en regjeringen som har gjort det motsatte av å hjelpe Oslo. Vi trenger en ny regjering som drar sammen med byrådet, sier Hussein.

Hennes fremste våpen for å bekjempe for forskjellene er å sikre folks inntekt. I tillegg vil hun ha bedre bemanning hos NAV.

BEKYMRET: Økonomiprofessoer Karl Ove Moene ved UiO er bekymret for utviklingen rundt ulikhet i Oslo. Foto: Knut Falch / NTB Foto: Knut Falch / NTB
BEKYMRET: Økonomiprofessoer Karl Ove Moene ved UiO er bekymret for utviklingen rundt ulikhet i Oslo. Foto: Knut Falch / NTB Foto: Knut Falch / NTB Vis mer

- Våre ordninger må være sånn at de sikrer folk en inntekt de kan leve av, sånn at folk ikke går under fordi de ikke har nok å leve av.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde svarer på vegne av Høyre.

- Alle politikere er opptatt av å løfte barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. Men i motsetning til SV i Oslo, så har Høyre faktisk tatt grep.

Hun mener Hussein og SV må se seg selv i speilet.

- Dersom Marian Hussein vil bekjempe ulikhet, bør hun ta et oppgjør med SV i byråd. Byrådet valgte å kutte 9,8 millioner kr i Oslo sommerskole i år, og nedprioritere skolebudsjettene i Oslo. Flere elever sliter med lesing og regning i Oslo, og økningen er særlig ille for elever som har foreldre med lav utdanning.

Tybring-Gjedde peker på flere tiltak regjeringen har innført for å få bukt med barnefattigdommen.

- Vi har økt barnetrygden for første gang på tjue år, og bare de siste to årene har barnetrygden økt for familier med barn under seks år med 8200 kroner i året. Vi har også doblet engangsstønaden, slik at nybakte foreldre som ikke har rett på foreldrepenger får utbetalt over 90 000 kroner. Da SV satt i regjering, var dette beløpet under 45 000 kroner.

- Høyre har sørget for redusert foreldrebetaling i både barnehagen og SFO og vi har innført gratis kjernetid for familier med lav inntekt. Nesten 50 000 barn fikk i fjor enten billigere eller gratis barnehage som følge av at Høyre sitter i regjering. Vi har satset på målrettede tiltak for denne sårbare gruppen. Vi har tredoblet pengene til ordningen som sikrer at unge får ferietilbud, vi har innført en ordning med fritidskort, som gjør at flere barn blir inkludert, får venner og opplever mestring og vi har siden 2013 utbetalt rundt 22 milliarder kroner i bostøtte.

- I tillegg gjennomfører vi en reform av integreringspolitikken slik at flere innvandrere lærer norsk og får en fot inn i arbeidslivet. Det er helt avgjørende, fordi tall fra SSB forteller at innvandring er en viktig årsak til at vi har flere barn som vokser opp i trange kår og den største forskjellen mellom folk, er mellom de som er i jobb og de som ikke er det, fortsetter Tybring-Gjedde.

Professor Moene mener det trengs flere tiltak for å snu utviklingen. Å tro at ett enkelt tiltak er løsningen er et blindspor, ifølge ham.

- Det er litt feil å tenke at det finnes ett grep man kan ta. Man må gjøre mange ting, men vi må ha problemstillingen klart for seg. Det er det aller viktigste: Hvis man ønsker seg mindre forksjeller i en by, så må man tenke gjennom hvordan hvert tiltak slår ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer