Toppsjef ber om milliardkutt i egen lønn

Skandalene har stått i kø for spillselskapet Activision Blizzard. Nå vil toppsjefen ta grep.

MILLIARDKUTT: Activision Blizzard-sjef Bobby Kotick ber om milliardkutt i sin egen lønn. Foto: Andrew H. Walker / Shutterstock / NTB
MILLIARDKUTT: Activision Blizzard-sjef Bobby Kotick ber om milliardkutt i sin egen lønn. Foto: Andrew H. Walker / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har spillgiganten Activision Blizzard stått midt i en voldsom storm, der de anklages for å ha en giftig kultur på arbeidsplassen.

Spillgiganten, som står bak svært populære titler som Call of Duty og World of Warcraft, ble i august saksøkt av det statlige byrået California's Department of Fair Employment and Housing, som skal beskytte arbeidstakere mot urettmessig diskriminering.

Alvorlige anklager

I søksmålet blir selskapet beskyldt for å ha fremmet en usunn arbeidskultur, der menn spøkte om voldtekt, og der kvinner jevnlig ble trakassert og betalt mindre enn sine mannlige kolleger.

En rekke kvinner har fortalt at de regelmessig måtte finne seg i kommentarer om utseendet og at de ble klådd på av mannlige kolleger, i tillegg til at deres overordnede forsøkte å kurtisere dem.

Den mest rystende påstanden som blir framsatt i søksmålet er at en kvinnelig ansatt tok livet av seg etter å ha blitt sextrakassert på en jobbtur.

«Selskapets sjefer og personavdeling visste om trakasseringen og tok ingen rimelige grep for å unngå den urettmessige oppførselen, og slo i stedet tilbake mot kvinner som klaget», heter det i søksmålet.

Millionforlik

I september inngikk selskapet forlik, verdt 18 millioner dollar, i et separat søksmål, der det ble hevdet at de utsatte kvinnelige ansatte for seksuell trakassering, og for å hevne seg på dem som klagde over trakassering eller at kvinner ble betalt mindre enn menn.

Selskapet skal også ha «diskriminert ansatte som var gravide», ifølge søksmålet fra Equal Employment Opportunity Commission.

I august måtte J. Allen Brack, sjefen for Blizzard Entertainment, et av selskapene til Activision Blizzard, forlate sin stilling for å «søke nye muligheter». Han har blitt utpekt som en av sjefene som ikke tok tak i det giftige arbeidsmiljøet.

Over 20 personer har fått sparken som følge av skandalen, ifølge The Verge.

Ber om milliardkutt

På toppen av Activision Blizzard sitter administrerende direktør Bobby Kotick. Han har vært øverste sjef for Activision siden 1991, og fortsatte også som toppsjef da Activision slo seg sammen med Blizzard i 2008.

Han går nå til det drastiske grep i å be styret kutte lønna hans til «det laveste beløpet Californias lover tillater» fram til selskapet får ordnet opp i sine store problemer.

Dersom styret godkjenner forespørselen vil Kotick få en lønn på 62 500 dollar, 525 000 kroner. Det vil være spinnvilt lønnskutt. I juni godkjente selskapets aksjonærer en lønnspakke på svimlende 155 millioner dollar, altså drøyt 1,3 milliarder norske kroner.

- Jeg ber om å ikke få noe bonus eller utbytte i denne perioden, skriver Kotick i et brev til de ansatte, ifølge CNN.

Ifølge ham er dette en del av et bredere sett endringer selskapet skal gjennomføre.

Slutter med mekling

Endringene inkluderer at selskapet skal slutte med tvungen mekling i saker der det er påstander om seksuell trakassering eller diskriminering.

Ordningen med tvungen mekling har fått krass kritikk. Mange selskaper i California tvinger ansatte til å skrive under på en slik ordning når de blir ansatt. I mange tilfeller, og spesielt i saker som dreier seg om seksuell trakassering og diskriminering, fører det til at den ansatte blir tvunget til taushet ved å forhindre dem i å ta saken for retten.

I tillegg til dette skal Activision øke andelen kvinnelige og ikke-binære ansatte med 50 prosent og de skal ha en «nulltoleranse for trakassering».

«Det er krystallklart at vi skal være imøtekommende og inkluderende på arbeidsplassen. Vi vil fortsatt diskutere ideer lidenskapelig, bruke sunn skepsis når det passer og kreve svært høy kvalitet og grundighet i alt vi gjør - men vi skal alltid behandle hverandre med verdighet og respekt», skriver Kotick, ifølge Cnet.

Da skandalen sprakk i sommer var tonen en helt annen fra sjefer internt i selskapet. Kommersiell sjef Fran Townsend slo tilbake mot søksmålet fra California's Department of Fair Employment and Housing i en intern e-post som ble publisert på Twitter.

Townsend hevdet at søksmålet presenterte «et forvrengt og usant bilde av vårt selskap», men fikk krass kritikk fra ansatte og eks-ansatte i retur.

Dagen etter måtte Kotick rykke ut og tilså at den umiddelbare responsen fra selskapet hadde vært «tonedøv», og at de ville ta tak i de alvorlige anklagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer