Milliardær, banktopp og DJ

Toppsjef i trøbbel

Prestisjejobb i global finans på dagtid. DJ med remikset elektronisk musikk om natta. Kombinasjonen er i ferd med å gi David Solomon (61) noen seriøse utfordringer.

FIN FLYT: Goldman Sachs-toppsjef David Solomon i fint driv på nattklubben Schimanski i Brooklyn i New York. Foto: Trevor Hunnicutt, Reuters / NTB
FIN FLYT: Goldman Sachs-toppsjef David Solomon i fint driv på nattklubben Schimanski i Brooklyn i New York. Foto: Trevor Hunnicutt, Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Noen av verdens ledende selskaper, myndigheter og rikeste familier står på kundelistene til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

I mer enn fire år har David Solomon vært både administrerende direktør og styreleder i finanshuset der han startet karrieren i avdelingen for lånefinansierte oppkjøp i 1999.

Nå kan Solomon risikere å komme i trøbbel på grunn av sin noe uvanlige sidejobb.

Uklare linjer

61-åringen er nemlig DJ på nattklubber i New York, Miami og Bahamas. Ifølge Solomon selv er musikken en hobby, og bare det.

Dessuten pløyes alle inntekter fra spillejobbene rett inn i veldedige formål. Dermed skulle alle eventuelle interessekonflikter være feid av banen, mener milliardæren.

Men ifølge flere medier, inkludert The New York Times, er det ikke så enkelt.

Blant annet forteller flere ansatte i Goldman Sachs at de stadig vekk har hjulpet Solomon både med å holde orden på hans spillejobber og med å administrere hans veldedige donasjoner.

Avviser alt

Dermed er det ikke til å unngå at spørsmålet om vanntette skott blir reist.

DAGJOBB: David Solomon i dress, skjorte, slips og masjetter. Slik er arbeidsantrekket for en toppsjef i den globale finansverden. Foto: Mike Blake, Reuters / NTB
DAGJOBB: David Solomon i dress, skjorte, slips og masjetter. Slik er arbeidsantrekket for en toppsjef i den globale finansverden. Foto: Mike Blake, Reuters / NTB Vis mer

- Spørsmålet er hva som er best for Goldman Sachs, sier professor med spesialisering i forretningsjus, Jonathan Macey ved Yale Law School, til New York Times.

Banken har i en e-post til avisa understreket at de ikke ser noen problemer, eller interessekonflikter, knyttet til toppsjefens bijobb som DJ.

- Det er åpenbart at både David og Goldman Sachs har vært påpasselige med å holde forholdene atskilt, skriver Goldman Sachs-talsperson Tony Fratto, ifølge Finans.

Hevede øyebryn

Så skulle man kanskje tro at historien kunne ende her. For det må jo være lov å ha en hobby? Selv om denne innebærer en drøy halv million månedlige lyttere på Spotify?

Ikke helt.

Mange i musikkbransjen hevet øyebrynene da David Solomon for alvor slo gjennom som DJ med en remiks av Whitney Hustons «I wanna dance with somebody». Kunne det virkelig stemme at han hadde fått rettigheter til det?

STJERNE: Goldman Sachs avviser at banksjefen fikk remixrettigheter til Whitney Hustons «I wanna dance with somebody» på grunn av sine jobbkontakter. Låta ble uansett et DJ-gjennombrudd for David Solomon. Arkivfoto fra Billboard-utdelingen i 1991: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB
STJERNE: Goldman Sachs avviser at banksjefen fikk remixrettigheter til Whitney Hustons «I wanna dance with somebody» på grunn av sine jobbkontakter. Låta ble uansett et DJ-gjennombrudd for David Solomon. Arkivfoto fra Billboard-utdelingen i 1991: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Så viser det seg at selskapet som sitter på disse rettighetene også er kunder i Goldman Sachs.

Denne - mulige - koblingen blir imidlertid avvist av talsperson Tony Fratto. Ifølge ham er Goldman Sachs uansett allerede tungt inne i musikkbransjen.

Lønnskutt for milliardæren

David Solomon fikk nylig beskjed om at han får lønna kuttet med hele 29 prosent. Det skjer etter at investeringsbanken i fjor gikk på en grundig smell, der inntektene ble barbert med nær 50 prosent.

Nå må 61-åringen klare seg med 25 millioner dollar (260 millioner kroner), fordelt mellom 30 prosent direkte utbetalt i lønn og resten i resultatstyrte bonuser, skriver CNBC.

Samtidig er han ifølge Bloomberg god for 180 millioner dollar, altså tilsvarende rundt 1,8 milliarder kroner i formue.

Goldman Sachs kunngjorde nylig at staben på 49 100 medarbeidere skal kuttes med 3200 i løpet av de neste ukene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer