Toppsjef saksøker staten i hyttestrid

Statsforvalteren satte ned foten for Cognite-sjef John Markus Lervik. Nå blir det rettslig oppgjør.

BRÅK: Det har stormet rundt John Markus Lerviks hytteiendom på Lamøya. Nå tar Cognite-sjefen opp kampen i rettssystemet. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
BRÅK: Det har stormet rundt John Markus Lerviks hytteiendom på Lamøya. Nå tar Cognite-sjefen opp kampen i rettssystemet. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert

I 2018 kjøpte toppsjef i Cognite og mangemillionær John Markus Lervik (52) ei prakthytte på Lamøya i idylliske Larvik.

52-åringen punget ut 15,5 millioner kroner for å sikre seg fritidsdrømmen. Kort tid etter overtakelsen fikk han seg en kalddusj. Under et tilsyn i 2019 oppdaget Larvik kommune det de mener er en rekke feil og ulovlige byggetiltak på eiendommen.

Lervik har tidligere fortalt at han var ukjent med avvikene da han overtok. Han risikerte likevel å måtte rive hele hytta, og søkte derfor om dispensasjoner. Det endte med avslag hos Statsforvalteren i Agder i mai. Vedtaket var endelig og kunne ikke påklages.

KAMPKLAR: John Markus Lervik, her avbildet i 2017, har tatt ut stevning mot staten. Foto: Vidar Ruud / NTB
KAMPKLAR: John Markus Lervik, her avbildet i 2017, har tatt ut stevning mot staten. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Tatt ut stevning

Nå har Lervik besluttet å saksøke staten. Det bekrefter hans advokat Sam E. Harris i Bahr til Børsen.

- Det er nylig tatt ut stevning mot staten v/KMD (Kommunal- og moderniseringsdepartementet, journ.anm.) for Vestfold tingrett, med påstand om ugyldighet for vedtaket fra Statsforvalteren i Agder, sier Harris og forklarer:

- Påstanden om ugyldighet er begrunnet i at riktig forståelse av tegningene fra byggesaken da hytta ble godkjent i 2005, gir adgang til å bygge hytta med den høyden over havnivå som den ble bygget med.

Børsen har vært i kontakt med John Markus Lervik, som ikke har noe å tilføye.

Konflikt

Som Børsen tidligere har omtalt, var Larvik kommune på tilsyn hos Lervik i forfjor, og konstaterte det de mener er en rekke avvik. Planutvalget i Larvik kommune ga på sin side to dispensasjoner for hytta, og bestemte at hytteveggene og taket fikk bli stående.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Selv om lokalpolitikerne kjempet for å gi Lervik nødvendige dispensasjoner for å unngå riving, satte altså Statsforvalteren ned foten og omgjorde vedtaket. Forvalteren begrunnet avgjørelsen med at hytta ikke var bygget i tråd med kravene.

Lerviks advokat ba om en omgjøring av Statsforvalterens vedtak knyttet til retting av høyde og grunnflate på hytta. Det ble ikke tatt til følge.

- Tas til etterretning

Dermed går det mot oppgjør i retten. Børsen har vært i kontakt med Statsforvalteren i Agder, som tar stevningen til etterretning.

I en e-post til Børsen skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet følgende om søksmålet:

- Det er statsforvalteren som har truffet vedtak i saken fra Larvik kommune. Forvaltningens vedtak kan etter tvistelovens regler også bringes inn for retten. Kommunal- og moderniseringsdepartementet tar til etterretning at det er tatt ut søksmål.

Benekter ulovlighet

Lervik skal ha arvet de mange ulovlige tiltakene på eiendommen da han overtok.

På lista sto blant annet en 16 meter lang mur, flere plattinger, en bod, takhøyden i kjelleren som ga større areal, terrengoppfyllinger på tomta, samt en trapp fra stranda og opp.

Den tidligere eieren har bestridt de påståtte ulovlighetene overfor Børsen og forklart at «vi mener å ha dokumentert at de fleste av disse påstandene er feil».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer