John Markus Lervik:

Toppsjef varsler søksmål i hyttestrid

Statsforvalteren satte foten ned. Nå kan det gå mot et oppgjør i retten.

PROBLEMER: Det stormer rundt John Markus Lerviks hytteiendom i på Lamøya. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
PROBLEMER: Det stormer rundt John Markus Lerviks hytteiendom i på Lamøya. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert

I 2018 kjøpte toppsjef i Cognite og mangemillionær John Markus Lervik (52) seg ei prakthytte på Lamøya i idylliske Larvik.

52-åringen punget ut 15,5 millioner kroner for å sikre seg fritidsdrømmen. Kort tid etter overtakelsen fikk han seg imidlertid en svært ubehagelig overraskelse.

Under et tilsyn i 2019 oppdaget Larvik kommune det de mener er en rekke feil og ulovlige byggetiltak på eiendommen.

Fikk avslag

Lervik har tidligere fortalt at han var ukjent med avvikene da han overtok. I verste konsekvens risikerte han likevel å måtte rive hele hytta, og søkte derfor om dispensasjoner. Det endte med avslag hos Statsforvalteren i Agder i mai. Vedtaket var endelig og kunne ikke påklages.

Nå har saken tatt en ny vending, der Lervik varsler om mulig søksmål i byggestriden.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Ifølge varselet, som Børsen har sett, dreier søksmålet seg om gyldigheten av vedtaket fra Statsforvalteren i Agder.

Lerviks advokat har tidligere bedt om en omgjøring av Statsforvalterens vedtak knyttet til retting av høyde og grunnflate på hytta. Det ble ikke tatt til følge av forvalteren.

«Avvik»

Nå kan det gå mot et oppgjør i retten.

- Det er riktig at det er sendt brev med varsel om mulig søksmål, skriver John Markus Lervik i en sms til Børsen.

Som Børsen tidligere har omtalt, var Larvik kommune på tilsyn hos Lervik i forfjor, og konstaterte det de mener er en rekke avvik. Planutvalget i Larvik kommune ga imidlertid to dispensasjoner for hytta, og bestemte at hytteveggene og taket fikk bli stående.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Fryktelig leit

Selv om lokalpolitikerne i fjor kjempet for å gi Lervik nødvendige dispensasjoner for å unngå riving, satte altså Statsforvalteren ned foten.

Det er en tidligere eier som angivelig er ansvarlig for de aktuelle byggetiltakene det strides om.

Leder for Planutvalget i Larvik, Marie Offenberg, har også tatt til orde for at Lervik skal ha arvet ulovlige tiltak på eiendommen da han overtok.

- Det er en fryktelig lei og vanskelig sak som har ført til stor konflikt blant mange i byen. Mange mener at Statsforvalterens avgjørelse er helt på sin plass, mens andre mener det er for strengt, sa hun til Børsen i mai.

Benekter ulovlige forhold

Den tidligere eieren har bestridet de påståtte ulovlighetene overfor Børsen og forklart at «vi mener å ha dokumentert at de fleste av disse påstandene er feil».

Børsen har forsøkt å få en kommentar fra Statsforvalteren i Agder, som viser til DN: «Statsforvalteren i Agder ønsker ikke å uttale seg i saken ettersom det nå er varslet søksmål mot staten.»

Overfor Børsen opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet at de «tar til etterretning at det vurderes å ta ut søksmål».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer